Το  ιδιωτικό χρέος συζητείται… αθόρυβα

Το ιδιωτικό χρέος συζητείται… αθόρυβα

Το ιδιωτικό χρέος συζητείται… αθόρυβα

Του Βασίλη Τσεκούρα

Έχουμε ακούσει πολλές φορές για το ιδιωτικό χρέος. Αυτό που δεν μπορεί να εκτιμηθεί στο σύνολό του, μιας και μας λείπει μια παράμετρος.

Γνωρίζουμε πόσα είναι τα κόκκινα δάνεια, ξέρουμε πόσα είναι τα χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά ξεπερνούν τα 220 δις ευρώ, πάνω δηλαδή από το ΑΕΠ της χώρας.

Δεν ξέρουμε τα χρέη ιδιώτη προς ιδιώτη. Αν θυμηθούμε την υπόθεση Μαρινόπουλου, θα καταλάβουμε ότι μονο εκει οο υποχρεώσεις προς προμηθευτές είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Φανταστείτε τι γίνεται αυτή την ώρα στην αγορά. Παλιότερα είχαμε και τις μεταχρονολογημένες επιταγές. Τωρα αυτές έχουν εκλείψει.

Πλέον, αυτό το ιδιωτικό χρέος το συζητάμε «αθόρυβα». Η λέξη μπαίνει σε εισαγωγικά γιατι προσπαθούμε να διαχειριστούμε αυτό το μεγάλο «αγκάθι» χωρις τυμπανοκρουσίες.

Μιλάμε για τα χρέη προς τράπεζες, ταμεία και εφορία με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Οι τράπεζες προχωρούν αθόρυβα (χωρις εισαγωγικά) ακόμα και σε διαγραφές δανείων, κυρίως καταναλωτικών. Το θέμα με αυτό το χρέος είναι ότι θα πρέπει να πληρωθεί, ακόμα και αν υπάρξει μια ανάσα κάποιων ετών. Αλλιώς αν διαγραφεί, θα το πληρώσουμε διαφορετικά, όπως κάνουμε με τις τράπεζες που παίρνουν συνεχώς προβλέψεις για δάνεια που δεν θα πληρωθούν και δημιουργούνται συνεχώς κενά. Αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Εδώ που φτάσαμε, ακόμα και αν έρθει σημαντική ανάπτυξη, αν έρθουν επενδύσεις και πέσει νέο χρήμα και δημιουργηθούν δουλειές, αυτά τα χρήματα δεν θα μπορούν να πληρωθούν. Θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να φτάσουν αυτά τα κεφαλαία με έμμεσο τροπο, στην τσέπη των επαγγελματιών και γενικά των φορολογουμένων.

Είναι το μεγάλο «αγκάθι» που όσο και να μην ασχολούμαστε μαζι του, αυτό θα συνεχίζει να μας «τσιμπάει».

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.