Η αγορά των καλλυντικών στην Ελλάδα

Η αγορά των καλλυντικών στην Ελλάδα

Από τον Πατίστα στα Ηondos Center και από εκεί στα Κορρες, στην Apivita και την Dust and CreamH αγορά των καλλυντικών στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται εκτός από αρώματα και ομορφιά και από πολλές επιχειρηματικές ανακατατάξεις. 

Τα πρώτα καλλυντικά οι κυρίες της Αθήνας τα αγόραζαν από το κατάστημα του Πατίστα στην Ευριπίδου 4 που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1955. Τη δεκαετία του 70 δεν υπήρχε Αθηναία που να μη προμηθευόταν από εκεί όλα τα απαραίτητα για τον καλλωπισμό. Από τη δεκαετία του 80 ξεκινά η πτωτική πορεία καθώς εισέρχονται νέοι παίκτες στην αγορά.

ΗΟΝDOS CENTER: Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟΜΟΡΦΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Η Ηondos Center είναι μια από τις εταιρείες που πρωταγωνιστεί στην αγορά εδώ και δεκαετίες. Στα καταστήματα οι καταναλωτές βρίσκουν από καλλυντικά διάσημων οίκων μέχρι σαμπουάν, αφρόλουτρα, αντιηλιακά αλλά και τσάντες, αξεσουάρ.

Η αλυσίδα έχει ένα ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τα πέντε αδέρφια της οικογένειας  Χοντος διαχειρίζονται το σήμα Hondos Center, αναπτύσσοντας, όμως, τις επιχειρήσεις ως ξεχωριστές νομικές και ιδιοκτησιακές οντότητες.

Το καλοκαίρι η είδηση πως η Hondos Palace Πολυκαταστήματα πτώχευσε προκάλεσε ανησυχία στην αγορά ωστόσο η οικογένεια είχε ήδη διευκρινίσει πως τα Hondos Center δεν έχουν την παραμικρή επιχειρηματική ή άλλη σχέση με την εταιρεία Hondos Palace Πολυκαταστήματα, του Γιώργου Χόντου ενός εκ των πέντε αδερφών.  Tα πράγματα ωστόσο και για τα υπόλοιπα τέσσερα αδέρφια δεν είναι τόσο ρόδινα.  Τον Φεβρουάριο του 2017 επιβλήθηκε σε 8 εταιρείες συμφερόντων των αδερφών Χοντος πρόστιμο που ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για πρακτικές καρτέλ.

GALERIE DE BEAUTE: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Μια αμιγώς ελληνική αλυσίδα που δραστηριοποιείται  από το 1999 είναι τα Galerie de Beauté. Διατηρεί 44 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και  το ύφος των καταστημάτων πλησιάζει αρκετά αυτό των Hondos Center.

DUST AND CREAM: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Άλλη μία ελληνική εταιρεία που έχει κάνει δυναμική είσοδο στην εγχώρια αγορά είναι η Dust and Cream. Ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και με τα ελληνικά και οικονομικά προϊόντα της απέκτησε μέσω franchise ένα ολοκληρωμένο δίκτυο σε ολόκληρη την Ελλάδα.

ΚΟΡΡΕΣ – APIVITA: ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Για τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα και την δυναμική είσοδο στην παραγωγή και πώληση φυσικών προϊόντων ξεχωρίζουν οι εταιρείες Κορρές και Apivita με την τελευταία να έχει εξαγοραστεί από τον ισπανικό όμιλο Puig.

Στην ελληνική αγορά καλλυντικών δραστηριοποιούνται και άλλες εταιρείες όπως MAC , Sephora, Inglot, Lovie και NYX.

 

ΣΤΑ €1,2ΔΙΣ  ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΤΟ 2016

Ποια όμως η πορεία του κλάδου τα χρόνια της κρίσης. Σύμφωνα με μελέτη της Infobank Hellastat για τον εγχώριο κλάδο της παραγωγής και χονδρικής εμπορίας αρωμάτων & καλλυντικών η οικονομική ύφεση προκάλεσε την υποχώρηση της ζήτησης στα προϊόντα του κλάδου. Το 2010 η αξία αγοράς ανήλθε στα 1,45 δισεκατομμύρια ενώ το 2016 μειώθηκε και διαμορφώθηκε στα 1,2 δις συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα παρατηρήθηκε σταδιακή προτίμηση των Eλλήνων καταναλωτών στα εγχώρια προϊόντα και αύξηση των εξαγωγών.

Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων των καλλυντικών  36,7% πραγματοποιήθηκε το 2016 στα κανάλια ευρείας διανομής  δηλαδή σε super market αλλά και καταστήματα τύπου Hondos Center ή Gallerie de beaute.

Η μεγαλύτερη άνοδος όμως το τελευταίο έτος εντοπίστηκε στο δίκτυο των φαρμακείων όπου πραγματοποιήθηκε το 27,4% των πωλήσεων το 2016  έναντι 26,7% το 2015.

Εντυπωσιακό πάντως είναι το γεγονός πως το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια μετατόπιση του μέρους των πωλήσεων από τα κανάλια ευρείας και επιλεκτικής διανομής στα φαρμακεία και αυτό  έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον των εταιρειών του κλάδου.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.