Γαλλία: Νέα αυστηρότερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία

Γαλλία: Νέα αυστηρότερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία

 
Προ λίγων ημερών, η Γαλλία ενέκρινε μία νέα πιο αυστηρή αντιτρομοκρατική νομοθεσία, με στόχο να βγει η χώρα από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται εδώ και περίπου δύο χρόνια, και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2015 όταν τρομοκράτες του ISISσκότωσαν 130 ανθρώπους. 
Βάσει της νέας νομοθεσίας, διευκολύνονται οι έρευνες στα σπίτια υπόπτων ενώ απαγορεύεται η απομάκρυνσή τους από τις πόλεις όπου διαμένουν χωρίς προηγούμενη δικαστική έγκριση. 
Η πλειοψηφία των Γάλλων εγκρίνει το νέο νόμο, αλλά οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών διατυπώνουν τις ενστάσεις τους. 
Ο νέος νόμος θα επιτρέπει σε μέλη της κυβέρνησης να εγκρίνουν τον περιορισμό υπόπτων στις πόλεις τους, ενώ οι τελευταίοι θα υποχρεούνται να εμφανίζονται καθημερινά στο οικείο αστυνομικό τμήμα. 
 Οι αρχές θα επιτρέπεται να στήνουν περιμέτρους ασφαλείας γύρω από σημεία που θεωρούνται πιθανοί στόχοι, όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα αεροδρόμια, και να ελέγχουν υπόπτους και οχήματα εντός των χώρων αυτών.
Επίσης θα μπορούν να κλείνουν τεμένη ή άλλους χώρους λατρείας, εφόσον αποδειχθεί ότι οι ιεροκήρυκες προωθούν ριζοσπαστική ιδεολογία.
 Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας Le Figaro το 57% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης των νέων αυτών μέτρων. 
Ο διευθυντής όμως της Human Rights Watch στη Γαλλία, Μπενεντίκτ Ζανερό, υποστηρίζει ότι σταδιακά «εξασθενεί» στη Γαλλία η δικαστική επιτήρηση της δράσης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας κι ότι «η εξομάλυνση των εξουσιών που προβλέπονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περνά ένα νέο όριο.»
Η νέα οδηγία της Κομισιόν
Την ίδια ώρα νέα δεδομένα στις έρευνες για την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα φέρνει η Οδηγία της Κομισιόν για την ενεργοποίηση της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Εντολής Ερευνας. Στο εξής, εάν οι βελγικές –για παράδειγμα– δικαστικές ή διωκτικές αρχές έχουν πληροφορίες για παρουσία τρομοκρατών στην Αθήνα, θα ζητούν απευθείας από την ΕΛ.ΑΣ. να τους ανακρίνει, χωρίς την υποχρεωτική, μέχρι σήμερα, ενεργοποίηση της δικαστικής συνδρομής.
Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.