Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και οφειλές σε δημόσιο και τράπεζες

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και οφειλές σε δημόσιο και τράπεζες

Στην εκπομπή SBC Life και την Ηρώ Ράντου μίλησε η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη για την επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ΄αξιολόγησης που αφορά στην κατάργηση των φυσικών πλειστηριασμών στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία από 21 Φεβρουαρίου και την αποκλειστική διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στο εξής, όπως είπε η δικηγόρος, όλα θα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή με βάση την εμπορική αξία των ακινήτων και μάλιστα με μικρές προθεσμίες καθώς αυτές έχουν συντμηθεί βάσει του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Όπως επισήμανε η δικηγόρος, το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί γίνονται με βάση την (χαμηλή) εμπορική αξία των ακινήτων θα αφήνει σε πολλές περιπτώσεις στο τέλος και ένα ποσό που θα συνεχίσει να χρωστά ο οφειλέτης και μετά τον εκπλειστηριασμό του ακινήτου του που θα επιβαρύνει και τους κληρονόμους. 

Ακόμη, τόνισε πως η άτυπη συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και τραπεζών για μη εκπλειστηριασμό ακινήτων κάτω των 300.000 ευρώ δεν ισχύει στην πράξη.

Τελικά δεν συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο η διάταξη για την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη και στο δημόσιο, παρά ταύτα, θα έρθει η συγκεκριμένη διάταξη σε δεύτερο χρόνο πιθανότατα με τη μορφή τροπολογίας. Όπως αποκάλυψε η δικηγόρος, ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) ήδη ορίζει πως ακόμα και για οφειλή άνω των 500 ευρώ μπορεί να γίνει κατάσχεση.

Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει κάποια ευνοϊκή ρύθμιση για συνταξιούχους και μισθωτούς για οφειλές προς το δημόσιο πέραν της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων.

Η λύση των 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αφορά μόνο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Το χρέος όμως όπως ανέφερε η δικηγόρος, θα πρέπει να μην ξεπερνά τις 50.000 ευρώ, οι οφειλές που εμπίπτουν είναι αυτές που έχουν βεβαιωθεί μέχρι το τέλος του 2016 και η αντικειμενική αξία της περιουσίας του οφειλέτη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Ακόμη, θα πρέπει να υπάρχει έστω μια κερδοφόρα χρήση τα τελευταία 3 χρόνια για τους επιχειρηματίες.

Όσον αφορά τον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η δικηγόρος ανέφερε πως ήδη έχει αυστηροποιηθεί ως προς τα κριτήρια ένταξης καθώς δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτόν μια οικογένεια με εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ και αντικειμενική αξία περιουσίας πάνω από 260.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε η κυρία Φραγκάκη, έρχεται περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου από τον ερχόμενο Απρίλιο. Αποκάλυψε ακόμη πως οι κληρονόμοι θα πρέπει να κάνουν καινούρια αίτηση προκειμένου να υπαχθούν στο εν λόγω προστατευτικό πλαίσιο.

Ο νόμος Κατσέλη θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2018. Από εκεί και πέρα οι δανειολήπτες μπορούν να προσφεύγουν στις δυνατότητες που προσφέρει ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.