ΡWC: Έτος χαμηλής επενδυτικής δραστηριότητας το 2017

ΡWC: Έτος χαμηλής επενδυτικής δραστηριότητας το 2017

Τα 3,3 δισ. ευρώ προσέγγισε το 2017 η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Ελλάδα, έναντι 4,9 δισ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας υποχώρηση, η οποία όμως αποδίδεται στο ότι το 2016 έγινε η πώληση της Finansbank. Τα προαναφερόμενα στοιχεία αποτελούν βασικά συμπεράσματα της ετήσιας μελέτης της PwC Ελλάδας για τις Εξαγορές και Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2017. Για την τρέχουσα χρονιά, ο ελεγκτικός οίκος εκτιμά ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα κινηθούν σχετικά ανοδικά, παραμένοντας σε αυτά τα «αναιμικά» επίπεδα σε σχέση με την ανάλογη δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Συνολικά, όπως επισημαίνει η μελέτη,€ 5,5 δισ. προσέλκυσαν συνολικά οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2017, εκ των οποίων το € 1,9 δισ. αφορά σε εταιρικά ομόλογα και το € 1,6 δισ. σε Εξαγορές και Συγχωνεύσεις (Ε&Σ), ενώ μόλις € 251 εκ. συνδέονται με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC Ελλάδας.

Από τις 36 συνολικά συναλλαγές Ε&Σ που πραγματοποιήθηκαν, οι πέντε μεγαλύτερες άγγιξαν τα € 1,2 δισ. επί συνόλου € 1,6 δισ. και αφορούσαν σε αποεπενδύσεις συστημικών τραπεζών, γεγονός που αποτελεί κύριο φαινόμενο των τελευταίων ετών διατηρώντας 75% του συνόλου της αξίας των συναλλαγών το 2016 και 49% για το 2017.

Όπως αποτυπώνεται στη μελέτη, σταθερή παρέμεινε η αξία των συναλλαγών σε σχέση με το 2016, αν εξαιρεθεί λόγω μεγέθους η συναλλαγή της Finansbank κατά το προηγούμενο έτος.

Κυρίαρχος κλάδος σε επίπεδο αξίας συναλλαγών Ε&Σ εξακολουθεί να είναι, από το 2013, εκείνος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (47,2%) ακολουθούμενος για το 2017 από τους τομείς Ενέργειας (23,7%), Τεχνολογίας (6,6%), Βιομηχανίας (6,5%) και Υγείας (4,9%), Υπηρεσιών (3%), Ακινήτων (4,6%) και Λιανικής (0,3%). Σημειώνεται ότι οι αποεπενδύσεις των συστημικών τραπεζών αποτελούν τον κύριο όγκο των Ε&Σ κάθε χρόνο.

Σε επίπεδο ιδιωτικοποιήσεων, τα έσοδα από τις δύο βασικές αποκρατικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ανήλθαν στα €1,7 δισ., έναντι του στόχου των € 1,9 δισ. του κρατικού προϋπολογισμού. Συνολικά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις κατά την τελευταία οκταετία ανήλθαν σε €5δισ. εκ των οποίων τα €4δισ. προήλθαν από τα έτη 2011, 2013 και 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2017 9 ελληνικές εταιρείες εξέδωσαν διαπραγματεύσιμα ομόλογα με κουπόνια που κυμαίνονταν από 2% έως 5% αντλώντας € 1,9 δισ. έναντι € 1,6 δισ. το 2016.

Για το 2018, βάσει των ήδη συμφωνηθέντων και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ανακοινώσεις Ε&Σ με ενδεικτικά παραδείγματα την εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone, την πώληση των Νηρέα και Σελόντα, και της Εθνικής Ασφαλιστικής, την εξαγορά του ΙΑΣΩ General και την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, η αξία των συναλλαγών αναμένεται να ξεπεράσει το € 1 δισ. με επιπλέον € 1,2 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις.

Ωστόσο, όπως καταδεικνύει η μελέτη, η δραστηριότητα της Ελλάδας σε ότι αφορά συναλλαγές Σ&Ε παραμένει πολύ χαμηλή (μικρότερη του 1%) συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι 20 μεγαλύτερες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν το 2017 ανήλθαν σε € 234 δισ. με κυρίαρχο σε αυτές τον Φαρμακευτικό κλάδο.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η PwC αναδείχθηκε πρώτος χρηματοοικονομικός σύμβουλος για Ε&Σ παγκοσμίως βάσει του αριθμού συναλλαγών και τέταρτος στην Ευρώπη βάσει αξίας συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης ($ 10εκ.- $ 250 εκ.).

Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner και Επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, σχολίασε: «Χαρακτηριστικό στοιχείο του 2017 αποτέλεσαν οι “υποχρεωτικές” συναλλαγές, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αποεπενδύσεις των τραπεζών, που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά Ε&Σ τα τελευταία τρία χρόνια με ετήσιο μέσο όρο συναλλαγών € 2,3 δισ., ενώ η δραστηριότητα των τακτικών Ε&Σ βρίσκεται στα μέσα επίπεδα των €911 εκ. ετησίως. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η μεταστροφή από μικρομεσαίες συναλλαγές της τάξης των €10εκ.- € 50εκ., σε μικρές συναλλαγές αξίας κάτω των €10εκ.»

Ο Μάριος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Ελλάδας δήλωσε σχετικά: «Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης η οποία για τα επόμενα χρόνια θα είναι αναιμική λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Αυτό θα οδηγήσει σταδιακά σε αύξηση των Ε&Σ τόσο εξαιτίας κλαδικών ενοποιήσεων που θα επέλθουν όσο και λόγω της προσέλκυσης περισσότερων ξένων άμεσων επενδύσεων. Η ομαλή έξοδος από το Πρόγραμμα σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα αναμένεται θα διευκολύνει τις επενδύσεις μέσω εξαγορών.»

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.