Η ανάπτυξη δεν έρχεται με αλεξίπτωτο

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με αλεξίπτωτο

Του Βασίλη Τσεκούρα

Υπάρχει μια αίσθηση στον κόσμο ότι από τη στιγμή που θα έρθει η ανάπτυξη, θα σωθούμε όλοι μαζί. Και κάπου εκεί τα πράγματα περιπλέκονται.

Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο έδειξαν ότι τα πράγματα πήγαν καλά για την οικονομία. Τα έσοδα του κράτους επίσης. Πώς όμως, συνεχίζει να υπάρχει η εικόνα της αβεβαιότητας;

«Όταν ευημερούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι δυστυχούν», έλεγε πριν πολλά χρόνια ο Γεώργιος Παπανδρέου. Αν μεταφέρουμε αυτή τη φράση στο σήμερα, θα διαπιστώσουμε κάτι το οποίο όλοι γνωρίζουν, λίγοι, όμως, θέλουν να πιστέψουν: Τα οικονομικά του κράτους απέχουν πολλά χρόνια από την οικονομία της τσέπης μας.

Αυτό είναι που δημιουργεί λάθος εντυπώσεις στους πολίτες, που πληρώνουν τον έναν φόρο μετά τον άλλο, οι μισθοί τους έχουν μειωθεί (όποτε τους παίρνουν), οι άνεργοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης είναι αρκετά και το βάρος έχει πέσει στους ίδιους. Η αναμονή για την ανάπτυξη λοιπόν, δημιουργεί λάθος εκτιμήσεις.

Το ότι έχουμε μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα δεν σημαίνει ότι σώθηκε η χώρα. Το ότι τα έσοδα έχουν ξεπεράσει τους στόχους, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάμε καλά. Οι στόχοι μπαίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν και μια επικοινωνιακή εικόνα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα έσοδα που μπαίνουν στα ταμεία του κράτους είναι - στην συντριπτική τους πλειοψηφία - από φόρους.

Οι αριθμοί λοιπόν, μπορεί να μας δίνουν μια θετική εικόνα. Και ανάπτυξη έχουμε, και έσοδα έχουμε. Όμως, όλα αυτά δεν είναι στημένα σε στέρεες βάσεις. Γίναμε ανταγωνιστικοί με μιας και δεν το καταλάβαμε; Αναπτύξαμε την παραγωγή μας; Ήρθαν σοβαρές επενδύσεις; Διορθώσαμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας;

Τελικά, η λέξη «ανάπτυξη» από μια σοβαρή ορολογία έχει μετατραπεί σε μια θεωρητική έννοια. Κανείς δεν γνωρίζει πως θα έρθει και πως θα μείνει στη ζωή μας και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πέφτει από τον ουρανό με αλεξίπτωτο…

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.