Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Γράφει η Ηρώ Ράντου

Συνεχίζει την προκλητική και ακραία ρητορική του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ξαναχτύπησε, με τον πλέον πολεμοχαρή τρόπο, αμφισβητώντας ευθέως αυτή τη φορά τη συνθήκη της Λωζάνης, θέτοντας έτσι θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.


Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Συνθήκη σε καμία περίπτωση δεν είναι ιερό κείμενο προσθέτοντας ότι «θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο...».


Τις θέσεις της Τουρκίας τις γνωρίζουμε πράγματι από χρόνια. Η Τουρκία αμφισβητεί το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ακόμα και την ίδια την ελληνικότητα κάποιων νησιών ενώ οι «γκρίζες ζώνες» προβάλλονται ως μια πραγματικότητα για την Τουρκία, όρος στον οποίο διαχρονικά πατά για να δικαιολογήσει τις όποιες διεκδικήσεις της.


Αυτό όμως που τώρα αλλάζει είναι ότι η ακραία ρητορική του Ερντογάν κλιμακώνεται όπως και η συχνότητα της, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του.


Κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου καθώς χρησιμοποιούνται για εσωτερική κατανάλωση και όχι για να γνωστοποιήσει την όποια επεκτατική- νεοοθωμανική πολιτική του.


Ακόμα και αν έχουν όμως έτσι τα πράγματα, η συνεχής αναπαραγωγή των λεγομένων του τείνουν στο να δημιουργήσουν de facto μια πραγματικότητα.


Και αυτό, γιατί με έναν τρόπο, η διεθνής κοινότητα και η κοινή γνώμη εξοικειώνονται με τις τουρκικές διεκδικήσεις δημιουργώντας σύγχυση γύρω από την ισχύ μιας Συνθήκης που καθορίζει εν πολλοίς την σημερινή υπόσταση της Τουρκίας.


Το να απαντά λοιπόν η ελληνική πλευρά (διαχρονικά είναι αλήθεια) με ένα ψυχρό διάβημα ή μια ξερή ανακοίνωση, δείχνει να υποβαθμίζει τα γεγονότα αφήνοντας την Τουρκία να αλωνίζει ελεύθερη με δηλώσεις και πράξεις της. Αμφισβητώντας συμφωνίες και αμολώντας τις φρεγάτες της σε ελληνικά χωρικά ύδατα.


Η ευθεία προκλητικότητα όμως χρειάζεται πιο δραστικές παρεμβάσεις. Κάλεσμα, παραδείγματος χάριν, για παρέμβαση του ΟΗΕ και της ΕΕ ώστε να πάρει με τη σειρά της η διεθνής κοινότητα ευθεία θέση.


Αμφισβητώντας κάποιος τα σύνορα της Ελλάδας αμφισβητεί τα ίδια τα σύνορα της Ευρώπης. Και το γεγονός πως αυτά τα δυο σύνορα ταυτίζονται δεν θα πρέπει να το επικαλούμαστε μόνο στην περίπτωση του προσφυγικού αλλά και στην περίπτωση ευθείας αμφισβήτησης τους από γείτονες χώρες που μάλιστα θέλουν να γίνουν και πλήρη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.


Ας αντιληφθούμε κάποια στιγμή την σοβαρότητα της κατάστασης. Γιατί όσο εμείς αναλωνόμαστε μόνο στα μνημονιακά μέτρα, τις αξιολογήσεις και τις οικονομικές διαπραγματεύσεις, η Τουρκία αλωνίζει στα εθνικά μας θέματα ατάραχη...

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.