Τι ορίζει η νέα εγκύκλιος για τα μπλοκάκια; (Video)

Τι ορίζει η νέα εγκύκλιος για τα μπλοκάκια; (Video)

Σύγχυση έχει επιφέρει σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες το «σίριαλ» με τα μπλοκάκια, παρά τις διευκρινίσεις της νέας εγκυκλίου. Το τοπίο είναι ακόμη θολό, τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους αμειβόμενους με μπλοκάκι, καθώς αλλάζουν τα ποσοστά των εισφορών που θα κληθούν να πληρώσουν.

Το πρώτο ζήτημα που απασχολεί μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους είναι αν ανήκουν στις κατηγορίες που μπορούν να ζητήσουν από τον εργοδότη να μοιραστεί την καταβολή της εισφοράς. Η απάντηση είναι καταφατική για μισθωτούς που αμείβονται με μπλοκάκι σε έναν έως δύο εργοδότες και για αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι που απασχολούνται σε έως δύο εργοδότες. Με βάση τη νέα εγκύκλιο, οι εργαζόμενοι θα καταβάλουν το 9,22% του εισοδήματός τους, ενώ το υπόλοιπο 18% θα πληρώνεται από τον εργοδότη. Το ποσοστό αυτό θα διαιρείται δια τον αριθμό των εργοδοτών, στην περίπτωση που είναι περισσότεροι από ένας και θα υπολογίζεται ανάλογα της αμοιβής που καταβάλλουν. Αυτό σημαίνει πως αναφορικά με τις εισφορές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν ολόκληρο το ποσοστό του 26,95%.

Ανησυχία προκαλεί σε χιλιάδες εργαζόμενους η πιθανότητα να αρνηθεί ο εργοδότης τους τον επιμερισμό της εισφοράς. Ο εργαζόμενος ενημερώνει με υπεύθυνη δήλωση τον ΕΦΚΑ για την άρνηση του αντισυμβαλλόμενου, παίζοντας κορώνα γράμματα τη θέση του. Μέχρι να λυθεί η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, ο εργαζόμενος πληρώνει μόνος του το 9,22% που του αναλογεί, και όχι ολόκληρη την εισφορά, όπως όριζε η προηγούμενη εγκύκλιος. Ωστόσο, αυτή η ευνοϊκή για τους εργαζόμενους ρύθμιση θα ισχύσει από το επόμενο ραβασάκι, όπως διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος. Σε περίπτωση που δικαιωθεί οποιαδήποτε πλευρά, ο αντισυμβαλλόμενος θα πληρώσει αναδρομικά τις εισφορές.

Λάθος που έχει διαπιστωθεί από τον ΕΦΚΑ είναι η περίπτωση κατά την οποία ειδοποιεί τον εργαζόμενο πως πρέπει να καταβάλει εισφορά ως ελεύθερος επαγγελματίας με βάση το εισόδημα του 2015. Ωστόσο τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ που έχουν ήδη εκδοθεί για πολλούς εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών δεν αλλάζουν για τις εισφορές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Αργότερα θα αρχίσει ο συμψηφισμός και, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, τα λάθη θα διορθωθούν. Υπομονή μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να κάνουν και μισθωτοί με υψηλό εισόδημα, για τους οποίους είχε εφαρμοστεί πλαφόν στην ανώτατη εισφορά αλλά καλούνται να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.