Κάθε Eurogroup και... μια ιστορία

Κάθε Eurogroup και... μια ιστορία

Του Βασίλη Τσεκούρα

Την ιστορία την έχουμε ξαναδεί. Διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, δηλώσεις και διαρροές. Ο χρόνος πιέζει. Και πιέζει σε πολλούς τομείς.

Η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και ενάμιση χρόνο και η πραγματική οικονομία περιμένει καρτερικά. Αυτή η αβεβαιότητα, η επιστροφή των σεναρίων περί Grexit, έκαναν κακό στην αγορά. Τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν, οι εκροές καταθέσεων ξεπέρασαν τα 2 δις τις πρώτες 40 μέρες του 2017. Αν υπάρξει και νέα καθυστέρηση θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά. Έχει να κάνει κυρίως με τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Ευρώπη πέφτει πάνω και σε ένα Eurogroup. Αρχικά, τον Μάρτιο. Τότε θα γίνουν οι εκλογές στην Ολλανδία, στη χώρα του Προέδρου του Eurogroup ΓερούνΝτάισελμπλουμ. Εκεί προφανώς δεν έχουμε μια σημαντική εξέλιξη. Ο Ντάισελμπλουμ (αν και το επιθυμεί) ίσως να μην είναι πλέον Πρόεδρος του Eurogroup, καθώς μπορεί να μην παραμείνει στη θέση του Υπουργού Οικονομικών, αν κερδίσει το κόμμα του. Έπειτα, τον Απρίλιο θα έχουμε τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, στη χώρα του ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί που ήρθε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Ο «σύμμαχος» Ολάντ αποχωρεί γιατί δεν διεκδικεί εκ νέου την Προεδρία ο ίδιος. Οι νέοι συσχετισμοί στη Γαλλία θα αργήσουν να αποδώσουν την ανάλογη στήριξη προς την Ελλάδα. Τον Μάιο θα έχουμε τον β’ γύρο των εκλογών στη χώρα.

Για πολιτικούς λόγους, αν ξεφύγουμε απ’ αυτές τις ημερομηνίες, πάμε για το Eurogroup του Ιουνίου, με την Ευρώπη να έχει πλέον μπροστά της, τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Έως τότε, όμως, πέραν των πολιτικών αποφάσεων, το εσωτερικό της χώρας μας θα αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μια πρόκληση που καλό θα ήταν να μην την αντιμετωπίσουμε. Κι αυτό γιατί χρήματα για να πληρώσουμε τις εξωτερικές υποχρεώσεις θα έχουμε (ας είναι καλά οι φόροι), ωστόσο στο εσωτερικό της χώρας θα υπάρξει «στέγνωμα». Δεν θα κινείται τίποτα και η αγορά θα στερέψει. Τότε δηλαδή, δεν θα χρειαστεί να μιλήσουμε καν για στόχους και για ανάπτυξη.

Οι διαρροές… που δεν υπάρχουν

Καθόλου νέα είναι καλά νέα, λέει ένα δημοσιογραφικό ρητό. Αυτό όμως, δεν φαίνεται να ισχύει για την τρέχουσα διαπραγμάτευση. Πέραν των μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που φέρεται να μας έχει προτείνει η πλευρά των θεσμών, δεν υπάρχει κανένα απολύτως νέο ούτε καν σε επίπεδο διαρροών. Αυτό δείχνει ότι είτε υπάρχουν (για πρώτη φορά στεγανά με τους θεσμούς και την κυβέρνηση) είτε δεν έχουμε καν κάποια συμφωνία. Υπάρχει φυσικά και κάτι ακόμα: κανείς δεν γνωρίζει σε τι ακριβώς θα πρέπει να υποχωρήσει η κάθε πλευρά.

Δεν είναι λίγοι οι ευρωπαίοι που ζητούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση να κάνουν ένα βήμα πίσω. Αυτό επικοινωνιακά έχει μια σημαντική ανάγνωση: αν και όταν επιτευχθεί συμφωνία, δεν θα γνωρίζει κανείς ποιος έχασε και τι στη διαπραγμάτευση. Φυσικά, αυτό λίγο θα μετρήσει στον κόσμο, που έχει καταλάβει ότι θα πρέπει να πληρώσει. Είτε κάποιες νέες υποχρεώσεις είτε τις συσσωρευμένες τρέχουσες που «χτίζουν» τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Γιατί τώρα και αξιολόγηση και πλεονάσματα και το χρέος;

Υπάρχει ένα θέμα για το χρονικό σημείο που έχουν πέσει όλα στο τραπέζι. θα έλεγα κάποιος ότι θα μπορούσαν να κλείσουν τώρα την αξιολόγηση και στη συνέχεια να συμφωνούσαν για τα πλεονάσματα και το χρέος. Ούτως ή άλλως, αυτή η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει ενάμιση χρόνο πριν. Ωστόσο, εδώ και μήνες η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε αναθεωρήσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2017-21. Αυτός ο «άτυπος» και πολυετής προϋπολογισμός θα πρέπει να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί άμεσα.

Εκεί θα πρέπει να υπάρχουν οι στόχοι μέχρι το 2021, γι’ αυτό και το ΔΝΤ ζητεί να τεθούν ξεκάθαρα οι αριθμοί για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος. Τα πρωτογενή πλεονάσματα δηλαδή, τα οποία θα κρίνουν και την πορεία του χρέους. Μια εξίσωση που θα πρέπει να λυθεί, για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει ξανά στις διεθνείς αγορές. Προϋπόθεση να μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση, όχι για να μας αγοράσει η ΕΚΤ κρατικό χρέος, αλλά για να υπάρχει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα. Το αν θα υπάρξει κάποια πιστωτική προληπτική γραμμή (όπως την είχαμε ακούσει το 2014), θα το δείξει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.