Από χειμώνα... Πάσχα και από Πάσχα καλοκαίρι!

Από χειμώνα... Πάσχα και από Πάσχα καλοκαίρι!

Του Βασίλη Τσεκούρα

Η αξιολόγηση καθυστερεί να κλείσει. Το σημερινό Eurogroup που το θεωρούσαμε ορόσημο, χάθηκε, αφού κανείς δεν αναμένει συμφωνία.

Οι φωνές που ακούγονται εδώ και καιρό για την αγορά, ακόμα και το μέλλον των τραπεζών, ίσως να είναι για μια φορά εκτός του πλαισίου της υπόγειας αντιπολίτευσης ή ό,τι άλλο μπορεί να ειπωθεί. Η αγορά δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις. Φαίνεται από τους τζίρους των επιχειρήσεων, φαίνεται από την κατανάλωση, αλλά και τους λεγόμενους «πρόδρομους δείκτες». Αυτά τα στοιχεία δηλαδή, που δείχνουν το πώς φαίνεται ότι θα πορευθεί η ελληνική οικονομία.

Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, όχι μόνο για να αρθεί η αβεβαιότητα, αλλά για να μην στεγνώσει περαιτέρω η αγορά. Αυτή που συνεισφέρει στο ΑΕΠ, στην ανάπτυξη, στους φόρους (άρα στα έσοδα του κράτους), που έχει θέσεις εργασίας (άρα φόρους, κατανάλωση και ασφαλιστικές εισφορές) και οι καταθέσεις των επιχειρήσεων είναι η «ανάσα» των τραπεζών. Γιατί το επόμενο βήμα θα είναι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Κι αυτό το τρένο δεν πρέπει να το χάσουμε. Όχι πως αν δεν μπούμε θα χαθεί ο κόσμος. Αλλά γιατί να χάσουμε άλλο ένα, ενάμιση χρόνο, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το «εργαλείο» της ΕΚΤ. Είμαστε άλλωστε, η μόνη χώρα που δεν το έχει. Για να μπορέσουμε να βγούμε στη συνέχεια στις αγορές. Όσο δεν τα καταφέρνουμε, τόσο οι θεσμοί θα μας αναγκάζουν να είμαστε κάτω από πρόγραμμα.

Καλύτερα τώρα παρά πιο μετά

Το «παραμύθι» είναι γνωστό. Διαπραγματεύεσαι κάτι τώρα, στη συνέχεια ακολουθείς αυτά που θέλουν οι δανειστές, γιατί πολύ απλά αυτοί έχουν και το «μαχαίρι και το καρπούζι». Και όσο καθυστερείς, τα μέτρα που θα ζητούν θα είναι περισσότερα. Ο λόγος – από τεχνοκρατικής άποψης – είναι απλός: όσο καθυστερείς, αυξάνεται η αβεβαιότητα, παγώνει η αγορά και οι στόχοι αποκλίνουν. Συνεπώς, νέα μέτρα για να καλύψεις τις τρύπες.

Εδώ που έχουμε φτάσει, καλύτερα να κλείσει η αξιολόγηση τώρα, ακόμα και με υποχωρήσεις από την κυβέρνηση, παρά να σέρνουμε την αγορά για καιρό ακόμα, εν μέσω αβεβαιότητας. Γιατί κάποια πράγματα θα τα βρούμε μπροστά μας. Η οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξουμε «λευκή πετσέτα» στους δανειστές και να υπογράψουμε ό,τι μας φέρουν με κλειστά μάτια. Όμως, τόσο καιρό υπήρχε μια διαπραγμάτευση, η οποία (για πρώτη ίσως φορά) δεν έχει διαρροές. Γνωρίζουμε τα πολύ βασικά και όχι λεπτομέρειες αυτών των διαβουλεύσεων. Αν τα πράγματα κολλούν τόσο πολύ, ας βγει το οικονομικό επιτελείο να ενημερώσει τους λόγους της καθυστέρησης. Για να γνωρίζουμε τι παράλογο μας ζητούν και δεν έχει κλείσει ένα χρόνο τώρα αυτή η αξιολόγηση.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.