Συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών 2017 :  Όλα τα σημεία που πρέπει να προσέξετε

Συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών 2017 : Όλα τα σημεία που πρέπει να προσέξετε


Σε λίγες μέρες , μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και πολυπληθής ομάδα δημοσίων υπαλλήλων, οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους εάν σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν φέτος.

Του Γιάννη Μαυρωνά, Δικηγόρου ειδικού σε θέματα Δημοσίου Δικαίου

Μετά από τις «περιπέτειες» που αντιμετώπισαν πέρσι όσοι εκπαιδευτικοί αιτήθηκαν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω αλλαγής στην ημερομηνία λύσης της υπαλληλικής σχέσης τους με σκοπό να προλάβουν την ένταξη στον παλιό τρόπο υπολογισμού και των προβλημάτων που αυτό προκάλεσε με αποκορύφωμα την παροχή δυνατότητας για ανάκληση των παραιτήσεων, φέτος η διαδικασία συνταξιοδότησής τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς εκτός των άλλων είναι σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού σύνταξης στα πλαίσια του ΕΦΚΑ. Πολλά σημεία δυστυχώς δεν έχουν διαλευκανθεί, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να έχουν πολλές απορίες πριν λάβουν την απόφασή τους .
Ας παραθέσουμε κάποια σημεία- κλειδιά που πρέπει να προσέξουν όσοι υποβάλουν τις παραιτήσεις τους τις επόμενες μέρες.
- Βασικοί τρόποι συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών είναι οι εξής
Με διατάξεις 25ετίας και όρια ηλικίας Πίνακα 2.
Με 35ετία, 36ετία η37ετία με θεμελίωση το 2010, 2011 και 2012.
Με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας ( μεταβατικό όριο 58 πλέον) για τους πριν το 1983 ασφαλισμένους στο Δημόσιο.
Με 37ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας ( μεταβατικό όριο 55 πλέον ) για τους μετά το 1983 ασφαλισμένους στο Δημόσιο.
Συνταξιοδότηση ως γονέας ανηλίκου με θεμελίωση το 2010,2011 και 2012 για τις μητέρες και 2011 και 2012 για τους πατέρες.
Συνταξιοδότηση ως τρίτεκνος με θεμελίωση το 2010,2011 και 2012 για τις μητέρες και 2011 και 2012 για τους πατέρες.
62 ηλικιακά έτη και 40 χρόνια ασφάλισης.
67 ηλικιακά έτη και 15 χρόνια ασφάλισης.
Μόνο για τους εκπαιδευτικούς με 30 χρόνια ασφάλισης και 25ετία μέχρι το 2010 και ηλικία 55 ετών ( ή νέο μεταβατικό όριο Πίνακα 2) για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο πριν το 1983 και ηλικία 60 ετών ( ή νέο μεταβατικό όριο Πίνακα 2) για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο μετά το 1983
- Οι παραιτήσεις των εκπαιδευτικών φέτος θα λάβουν χώρα τις πρώτες δέκα ημέρες του Απριλίου και όχι το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου και αρχές Μαΐου όπως πέρσι.
- Θα υπάρχει αποκλειστική προθεσμία ανάκλησης της παραίτησης ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της παραίτησης. Π.χ. εάν κάποιος υποβάλει παραίτηση στις 3 Απριλίου , θα μπορεί να την ανακαλέσει μέχρι τις 2 Μαΐου. Η προθεσμία επεκτείνεται κατά μία ημέρα εάν η τελευταία ημέρα προθεσμίας είναι αργία.
- Εν αντιθέσει με την περσινή χρονιά που για τους λόγους που προαναφέρθηκαν λογίστηκε ως μέρα λύσης της υπαλληλικής σχέσης η ημερομηνία υποβολής της παραίτησης, φέτος η λύση της υπαλληλικής σχέσης θα γίνει στις 31 Αυγούστου 2017 και συνακολούθως ο χρόνος μέχρι τότε ( οπότε ο εκπαιδευτικός θα παραμένει και μισθοδοτούμενος) θα υπολογιστεί ως συντάξιμος και θεμελιωτικός φυσικά.
- Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους δεν είχαν συμπληρώσει αθροιστικώς το ηλικιακό όριο , τα ελάχιστα έτη θεμελίωσης και τον συνολικό απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης μέχρι την 18.8.2015 , έχουν αυξηθεί με τον νόμο 4336/2015 και τα νέα όρια ηλικίας αναφέρονται στους πίνακες 1 και 2 του παραπάνω νόμου.

- Προσοχή, πλέον το εξάμηνο συν μία μέρα δεν λογίζεται ως ολόκληρο έτος, τόσο συνταξιοδοτικά- θεμελιωτικά, όσο και σχετικά με τον υπολογισμό της σύνταξης. Δηλαδή εάν κάποιος χρειάζεται για παράδειγμα συμπλήρωση 30ετίας για έξοδο με την ειδική διάταξη των εκπαιδευτικών, δεν θα πρέπει να κάνει αίτηση απονομής σύνταξης με 29 χρόνια και 7 μήνες . Επίσης κάποιος ο οποίος εξέρχεται στην σύνταξη με 35 έτη και 8 μήνες, από ό, τι διαγράφεται με τα τωρινά δεδομένα δεν θα λάβει την ανταποδοτική σύνταξη με συντελεστή 36ετίας αλλά με συντελεστή που θα προκύπτει από αναλογία μηνών μετά το 35ο έτος.

- Κατ’ εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού, όπως επιβεβαιώθηκε με οικεία εγκύκλιο του Γενικού λογιστηρίου του Κράτους, καταργούνται οι μελλοντικές συντάξεις, η παραίτηση με την συμπλήρωση των απαραίτητων ετών ασφάλισης αλλά όχι του ορίου ηλικίας. Προσοχή λοιπόν διότι πλέον σε αυτές τις περιπτώσεις θα εκδίδεται απορριπτική απόφαση και η διαδικασία συνταξιοδότησης θα περιπλέκεται.
- Συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να επιλέγονται με φειδώ, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείο Εργασίας , η μείωση εφαρμόζεται πλέον στην εθνική σύνταξη και όχι στο σύνολο του ποσού .
- Όσοι έχουν κάνει αιτήσεις για αναγνώριση πλασματικών ετών ή παλαιότερα ή μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016, καλό είναι να ελέγξουν επακριβώς τα αιτήματά τους και πως διατυπώθηκαν, διότι κάποια από αυτά μπορεί να έχουν διατυπωθεί αρκετά εξειδικευμένα , με τρόπο που δεν συμφέρει τον ασφαλισμένο να θεμελιώσει δικαίωμα και κάποια άλλα δεν έχουν διευκρινιστεί καθόλου. Σκοπός είναι να κατευθύνεται προς την σωστή κατεύθυνσης ο ήδη επιβαρυμένος με πολλές αιτήσεις υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
- Από τα νέα δεδομένα που προκύπτουν σχετικά με την διαπραγμάτευση, ας είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με την όποια προσωπική διαφορά. Ας μην είναι αυτή ο μόνος παράγοντας λήψης της απόφασής μας.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.