Το Brexit με... ελληνικούς αριθμούς!

Το Brexit με... ελληνικούς αριθμούς!

H αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Βρετανίας ξεκίνησε επισήμως!

Το brexit θα προκαλέσει πονοκέφαλο τόσο στους Βρετανούς πολίτες όσο και στους Ευρωπαίους. Ανεπηρέαστη από την έξοδο της Βρετανίας δεν μένει ούτε η Ελλάδα. Την ανησυχία του για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών εξέφρασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών καταγράφοντας το Βrexit με… ελληνικούς αριθμούς.

Η Βρετανία βρίσκεται στην έβδομη θέση των εξαγωγικών προορισμών της Ελλάδας. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη συγκεκριμένη χώρα φτάνουν το 1 δισεκατομμύριο το 2016 και οι εισαγωγές τα 1,2 δισεκατομμύρια για το 2016.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ η απώλεια της αγοράς της Βρετανίας θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς όπως τα βιομηχανικά (350 εκατομμύρια ευρώ), τα χημικά (200 εκατομμύρια ευρώ) και τα τρόφιμα (350 εκατ. Ευρώ).

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η αγγλική λίρα θα υποτιμηθεί έναντι του ευρώ γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση της τιμής των ελληνικών προϊόντων. Τα ακριβότερα ελληνικά προϊόντα για τους Βρετανούς σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης θα έχει συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές.

Το brexit προκαλεί προβληματισμό και στον τουριστικό κλάδο. Το 2015 επισκέφτηκαν την Ελλάδα 2,5 εκατομμύρια βρετανοί τουρίστες αποφέροντας στο ελληνικό κράτος έσοδα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος το brexit με... βρετανικούς αριθμούς αποδεικνύεται δαπανηρό! Σύμφωνα με το βρετανικό γραφείο προϋπολογισμού το οικονομικό έτος 2020-2021 το δημόσιο χρέος της Βρετανίας θα είναι τουλάχιστον 115 δισεκατομμύρια ευρώ γεγονός που θα αναγκάσει την χώρα να επιβάλλει αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική για να καλύψει το κενός. Τι σημαίνει αυτό; Η Βρετανία δεν θα είναι πια τόσο ελκυστική για τους επενδυτές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.