Σενάριο για... «κούρεμα» των ομολόγων του Ιουλίου

Σενάριο για... «κούρεμα» των ομολόγων του Ιουλίου

Του Βασίλη Τσεκούρα

Ένα μεγάλο παρασκήνιο υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες στη διαπραγμάτευση. Μια προειδοποίηση των Βρυξελλών προς την Αθήνα (που πέρασε στα «ψιλά») φέρεται να έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Το μήνυμα ήταν σαφές: μην πάτε να πληρώσετε τις λήξεις των ομολόγων του Ιουλίου με τα δικά σας χρήματα, γιατί σ΄αυτήν την περίπτωση η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση θα ξεκινήσει από την αρχή.

Εδώ φαίνεται ότι υπάρχει ένα ακόμα παρασκήνιο, όπως αρχίζει και «ψελλίζεται» και από οικονομικούς κύκλους της Ελλάδας. Δεν πρόκειται για προσδοκία, αλλά για μια λογική που «πατά» πάνω σε οικονομικούς όρους και διεθνείς πρακτικές.

Το ομόλογο του 2014

Εκείνη την περίοδο λήγει το ομόλογο που είχε εκδώσει η χώρα την άνοιξη του 2014, όπως και ομόλογα προς την ΕΚΤ. Με άλλα λόγια, η οικονομική λογική λέει ότι αυτού του είδους το ομόλογο (που εκδώσαμε πριν από 3 χρόνια) η συνήθης διεθνής πρακτική αναφέρει ότι δεν αποπληρώνεται, αλλά αναχρηματοδοτείται. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η χώρα θα πρέπει να βγει στις αγορές με μια «ντιλαρισμένη» έκδοση, δηλαδή προσυμφωνημένη ώστε να καλυφθεί με ασφάλεια. Συνεπώς, η χώρα δεν χρειάζεται να «στραγγίσει» την οικονομία για να πληρωθεί αυτό το ομόλογο, καθώς η συνήθης πρακτική αναφέρει ότι θα πρέπει να βγει ένα καινούργιο που θα αποπληρώσει το προηγούμενο.

Αυτό το σενάριο, δεν ακούγεται για πρώτη φορά. Είχε διαρρεύσει προ αρκετών μηνών ως επιλογή, αλλά στη συνέχεια «έσβησε» ως σενάριο. Προφανώς, γιατί δεν ήταν ακόμα ο καιρός για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

Η ποσοτική χαλάρωση και τα ομόλογα του Ιουλίου

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Κλείνοντας έγκαιρα την αξιολόγηση, η Ελλάδα θα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με βάση το θετικό σενάριο, στη συνεδρίαση της ευρωτράπεζας στις αρχές Ιουνίου. Με την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση, οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούν να καλύψουν ακόμα πιο εύκολα την αναχρηματοδότηση του κρατικού ομολόγου που λήγει, έχοντας την «πλάτη» και την ασφάλεια της ΕΚΤ.

Επίσης, τα ομολόγα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο, δεν χρειάζεται να πληρωθούν στο σύνολό τους. Κι αυτό, γιατί από τη στιγμή που η χώρα θα μπει στην ποσοτική χαλάρωση, ο Ντράγκι θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει άμεσα κάποια ελληνικά ομολόγα. Ακόμα και ένα μέρος αυτών που λήγουν στα μέσα του ερχόμενου Ιούλη.

Η «στραγγισμένη» αγορά

Εδώ και καιρό έχει γραφτεί ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να είχε διαμηνύσει στους θεσμούς ότι «αντέχει» ταμειακά μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Να πληρώνει δηλαδή, τις εξωτερικές της υποχρεώσεις (που είναι μικρές στο πρώτο εξάμηνο). Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες «φούντωσαν» οι πληροφορίες ότι το δημόσιο μαζεύει χρήματα για να είναι έτοιμο και για τον Ιούλιο, διασφαλίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο ότι ακόμα και αν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση έως τότε, να μην πάμε σε χρεοκοπία.

Αυτά τα χρήματα, όμως, μαζεύονται από τη στάση πληρωμών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, με την αγορά να κινείται σε οριακά επίπεδα εδώ και καιρό. Ένας ακόμα «πονοκέφαλος» δηλαδή, σε συνδυασμό με την καθίζηση του τζίρου λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με φόντο πάντοτε, την β’ αξιολόγηση που έχει καθυστερήσει να κλείσει πάνω από ένα χρόνο.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.