Ντράγκι: Το μήνυμα στην Ελλάδα, το χτύπημα στην Γερμανία

Ντράγκι: Το μήνυμα στην Ελλάδα, το χτύπημα στην Γερμανία

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανάλαβε πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί έως τουλάχιστον τον Δεκέμβριο ενώ τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση που οι προοπτικές της οικονομίας γίνουν λιγότερο ευνοϊκές η ΕΚΤ δηλώνει πανέτοιμη να αυξήσει είτε το μέγεθος είτε τη διάρκεια του προγράμματος.

Η ομιλία του Μάριο Ντράγκι από τη μία ικανοποίησε την Ελλάδα από την άλλη όμως απογοήτευσε τη Γερμανία. Σε περίπτωση επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής η Ελλάδα ίσως και να προλάβει να ενταχθεί. Βασική προϋπόθεση της ένταξής της χώρας στο πρόγραμμα δεν είναι άλλη από το πολυπόθητο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι χτεσινές ανακοινώσεις δείχνουν πως η διαμάχη μεταξύ Ντράγκι και Σόιμπλε καλά κρατεί. Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν δίστασε να αναφερθεί έμμεσα στο Γερμανό Υπουργό Οικονομικών και να δείξει την δυσαρέσκειά του για την κριτική και τις υποδείξεις που έχει δεχτεί κατά καιρούς από αυτόν.

Η Γερμανία δεν επιθυμεί ούτε χαμηλά επιτόκια, ούτε παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης καθώς η συγκεκριμένη πολιτική αποδυναμώνει τις γερμανικές καταθέσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutche Welle οι Γερμανοί καταθέτες από το 2010 έως και το 2016 έχασαν περίπου 343 δισεκατομμύρια ευρώ από τόκους. Το μισό του ποσού αυτού χάθηκε μεταξύ 2015 και 2016 εξαιτίας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και των πολύ χαμηλών επιτοκίων. Στην περίπτωση μιας αντίθετης πολιτικής η Γερμανία δεν θα μετρούσε τόσες απώλειες. Μπορεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα να προκαλεί «πονοκέφαλο» στον Σόιμπλε ωστόσο δεν είναι και τόσο άσχημο αν σκεφτεί κανείς πως και η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με μηδενικά επιτόκια.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.