Ο Μακρόν, η Γαλλία και το ελληνικό χρέος

Ο Μακρόν, η Γαλλία και το ελληνικό χρέος

Του Βασίλη Τσεκούρα

Οι Γάλλοι ψήφισαν Μακρόν. Νέος πρόεδρος ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν, ηλικίας μόλις 39 ετών. Μπορεί να μην έχει καμία απολύτων εμπειρία στα πολιτικά δρώμενα, αφού δεν έχει εκλεγεί ποτέ ούτε καν… δήμαρχος.

Η μόνη του θητεία ήταν ως Υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ. Δεν είχε τη στήριξη κανενός κόμματος, με τους Γάλλους – προφανώς – να τον θεωρούν ως τον πολιτικό που δεν ανήκει στα παλαιά κομματική φρουρά που εναλλασσόταν τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία.

Δεν μπορεί να πει κανείς, αν τον θεώρησαν «αντισυστημικό», μιας και αυτή η ψήφος είναι της «μόδας» σε όλο τον κόσμο. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί τους «συστημικούς», κάτι που φάνηκε στην περίπτωση των ΗΠΑ, αλλά και στο βρετανικό δημοψήφισμα. Αν και η Λεπέν θα μπορούσε να κερδίσει αυτό το στοίχημα, ωστόσο η ρητορική της φαίνεται πως «φόβισε» τους Γάλλους.

Οι προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Μακρόν είναι πολλές. Δεν είναι τυχαίο, ότι τον πρώτο νόμο που θα φέρει θα έχει να κάνει με την πολιτική ηθική στη χώρα, καθώς η Γαλλία «ταλαιπωρήθηκε» προεκλογικά από τα σκάνδαλα.

Οι προκλήσεις του Μακρόν

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας είναι σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με ανάλυση του οίκου Moody’s (θεωρεί πιστωτικά θετική τη νίκη Μακρόν) το γαλλικό χρέος είναι απίθανο να μειωθεί σημαντικά πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη της Γαλλίας είναι σχετικά αδύναμη. Δεν υπερβαίνει το 1,5% που σημαίνει ότι ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.

«Ψηφίζει» αναδιάρθρωση του χρέους μας

Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και μάλιστα εντός του ευρώ. Το έχει δηλώσει προεκλογικά και μάλιστα, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές της Κυριακής.

Σημαντικό στοιχείο, ο οικονομικός του σύμβουλος, πολύ καλός γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας (δεν αποκλείεται να αναλάβει και σημαντικό χαρτοφυλάκιο) που προωθεί ακριβώς αυτή τη θέση.

Δεν είναι τυχαίο και κάτι ακόμα, όπως «ψελλίζουν» ορισμένοι και στη χώρα μας: ο Μακρόν, που θεωρείται άνθρωπος των αγορών και των τραπεζών, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος μίας από τις γνωστότερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, την Rothschild. Στην ίδια τράπεζα, δηλαδή, που η Ελλάδα κατέφυγε για να αναλάβει διαχειριστής του ελληνικού χρέους, «εκτοπίζοντας» την επίσης γαλλική Lazard.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.