Ψαχνόμαστε ακόμα;

Ψαχνόμαστε ακόμα;

Του Βασίλη Τσεκούρα

Ζούμε στο έτος 2017. Εδώ και επτά χρόνια βρισκόμαστε σε κατάσταση πτώχευσης, βαθιάς ύφεσης, ανεργίας και βαριάς φορολογίας. Τα πάντα έχουν ανατραπεί σε μια άνευ προηγούμενη κρίση για τη χώρα.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι μετά από τόσα χρόνια συζητάμε (σε θεωρητική ακόμα βάση) το πως θα τη φτιάξουμε ξανά. Πως θα μπορέσουμε να βγούμε οριστικά από την κρίση και να δημιουργήσουμε ένα νέο οικονομικό παραγωγικό μοντέλο.

Είναι παράδοξο, γιατί η κοινωνία και η οικονομία έχουν φτάσει στα άκρα και ακόμα προσπαθούμε να βρούμε έναν βηματισμό. Αν θα πρέπει να δώσουμε βάση στο (χρεωκοπημένο) δημόσιο τομέα, αν θα πρέπει να εστιάσουμε στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή (και γενικά στον πρωτογενή τομέα) ή στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία. Αυτά λέγονται εύκολα στη θεωρία.

Όπως και το ότι θα πρέπει να έρθουν ξένες επενδύσεις, χρήμα από το εξωτερικό για να σταματήσουμε να ανακυκλώνουμε αυτό που έχει απομείνει στη χώρα. Ακόμα και αυτές οι επενδύσεις δεν πρόκειται να έρθουν επειδή έχουμε θάλασσες, παραλίες και αρχαιολογικά μνημεία που θυμίζουν τις ένδοξες εποχές του ελληνισμού.

Δεν γίνεται να ψάχνουμε πως θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ ξέρουμε πως είναι τα πράγματα και δεν τα αλλάζουμε. Δεν γίνεται να ζουν οι νέοι (και πολλοί ακόμα) με 500 ευρώ αλλά το κόστος ζωής να έχει παραμείνει στα ύψη και να περιμένουμε να ζήσει, να κάνει οικογένεια...

Τα πράγματα έχουν αλλάξει και θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και εμείς.

Μήπως τελικά, επειδή δεν θέλουμε να αλλάξουμε εμείς, κάνουμε πως… ψαχνόμαστε για να βρούμε το σωστό δρόμο προς την ανάπτυξη;

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.