Η κρίση του «αυτονόητου»

Η κρίση του «αυτονόητου»

Του Βασίλη Τσεκούρα 

Κάθε ένας από εμάς έχει ένα φίλο, ένα γνωστό που είτε έχει φύγει ή ψάχνει να φύγει από τη χώρα. 

Να αναζητήσει ένα μέλλον που δεν θα του προσφέρει μια περιουσία, αλλά μια ζωή χωρίς μιζέρια, καθημερινή απογοήτευση; Ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα. 

Ξέρεις αν αύριο θα έχει δουλειά; Αν θα πληρωθείς; Αν θα μπορέσεις να πληρώσεις ρεύμα, νερό, κινητό, ενοίκιο, κοινόχρηστα; 

Κανείς δεν ζητεί τα πολλά. Αλλά θέλει να μην παλεύει στο τέλος κάθε μήνα με τα φραγκοδίφραγκα στην τσέπη - αν τα έχει και αυτά – και να βλέπει τις στοίβες με τις υποχρεώσεις κολλημένες… στο άδειο ψυγείο. 

Να μπορέσει να ζήσει τη μια και μοναδική ζωή που έχει. Να έχει μια αξιοπρεπή εργασία, ένα μισθό που να του επιτρέπει να κάνει πράγματα για τον ίδιο, να δημιουργήσει οικογένεια, να βάζει στόχους.

Οι νέοι αυτής της χώρας δεν ευθύνονται για την κρίση. Αυτοί όμως θα σηκώσουν το βαρύ τίμημα της οικονομικής καταστροφής της χώρας. 

Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν δει κανένα να τους απευθύνει το λόγο και να τους ζητά μια συγγνώμη γι’ αυτά που περνά η χώρα. Αντιθέτως, ο ένας πετά το μπαλάκι στον προηγούμενο κ.ο.κ. 

Τσακώνονται όλοι μεταξύ τους και ουδείς φιλοτιμήθηκε να πει στον κόσμο και στους νέους «έφταιξα». Αλλά δεν το πράττει κανείς, γιατί αν τους ρωτήσουμε που έκανες λάθος, πως καταστράφηκε αυτή η χώρα, δεν θα απαντήσει. Το προσωπικό του κόστος θα είναι μεγάλο. 

Είναι πιο εύκολο να τσακώνεσαι στα τηλεπαράθυρα, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει τι θέλεις να πεις, παρά να μιλήσεις για τα λάθη. Σ’ αυτή τη χώρα άλλωστε, αυτό έχουμε μάθει. Να βγάζουμε την ουρά μας απέξω όταν έρχονται τα δύσκολα. 

Όλοι είναι πατριώτες. Όλοι θέλουν να σώσουν τη χώρα. Όλοι μιλούν για τους νέους. Αλλά, κατ’ αυτούς, οι πολιτικοί τους αντίπαλοι δεν μας έσωσαν σωστά, Και το αντίθετο φυσικά. Αυτό το «γαϊτανάκι» συνεχίζεται και δεν πρόκειται να σταματήσει. 

Αυτά βλέπουν οι νέοι και θέλουν να φύγουν. Κάποιοι έζησαν τη ζωή τους και την έζησαν καλά, εις βάρος των επόμενων γενεών. Και οι ίδιες ευκαιρίες δεν υπάρχουν. Δεν μιλάμε να ζεις με πολλά, να βιώσεις τον υπερκαταναλωτισμό του παρελθόντος και τα χρήματα από το… ελικόπτερο. 

Αν είσαι τόσο τυχερός και βρεις δουλειά full time θα πάρεις πέντε κατοστάρικα. Part time με 180 και 200 ευρώ γιατί η ανεργία είναι στο 23%. Και αν «γουστάρεις» γιατί τη θέση «καλοβλέπουν» πολλοί εκεί έξω.

Μιλάς με φίλους σου στο εξωτερικό. Τους λες τι συμβαίνει πίσω στην πατρίδα και απορούν. Απορούν γιατί ορισμένα πράγματα είναι αυτονόητα γι’ αυτούς. Ο μισθός, η επαγγελματική εξέλιξη αν αξίζεις. Δεν ζουν στη μιζέρια.

Δυσκολίες υπάρχουν παντού. Σε κάθε χώρα, σε κάθε κοινωνία. Αλλά όχι αυτό το «χάλι» της Ελλάδας. 

Θέλουμε τους νέους εδώ; Ας τους δώσουμε κίνητρα. Ηθικά, οικονομικά, επαγγελματικά. Να ξέρουν ότι αν θα δουλέψουν σωστά, αν είναι παραγωγικοί, θα ανταμειφθούν.

Αλλά και ο εργοδότης τί να σου κάνει; Πληρώνει το μισθό, πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές σου, τώρα που θα κατέβει το αφορολόγητο, θα πληρώσει και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών σου. Αν είσαι μισθωτός. Γιατί σαν ελεύθερος επαγγελματίας, καλύτερα να το κλείσεις. 

Λέμε να αναστρέψουμε το brain drain. Πως; Ένας που έχει φτιάξει τη ζωή του στο εξωτερικό, γιατί να γυρίσει πίσω; Για τον ήλιο και τις παραλίες; Τι του προσφέρουμε; Δουλειά; Στο 23% η ανεργία. Καλές αμοιβές; Στα 500 ευρώ ο βασικός και αν σου αρέσει. Πληρωμή στο τέλος του μήνα; Αν δεν εργάζεσαι στο δημόσιο, αυτό αποτελεί μια ωραία ανάμνηση του παρελθόντος. Επαγγελματική εξέλιξη; Αξιοκρατία μηδέν. 

Μια μάχη που κρατά χρόνια τώρα για κάποια αυτονόητα πράγματα. Δεν είναι θέμα ούτε πολιτικών πεποιθήσεων ούτε κομματικών αποχρώσεων. Είναι η ζωή. Ο θεός δεν μας έδωσε δυο. Και κάθε μέρα που περνά δεν επιστρέφει. 

Ας δώσουμε κίνητρα στον εργοδότη θα προσλάβει κόσμο, να τελειώσει ο εργασιακός μεσαίωνας της Ελλάδας, να έχει ο καθένας κίνητρο να δουλέψει. Έτσι θα αυξηθεί η παραγωγή. Όχι με μεταρρυθμίσεις «φυτευτές» από το εξωτερικό. 

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.