Η Moody’s, οι διεθνείς οίκοι και η έξοδος στις αγορές

Η Moody’s, οι διεθνείς οίκοι και η έξοδος στις αγορές

Του Βασίλη Τσεκούρα

Η Moody’s μας αναβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται ακόμα και σε προ κρίσης επίπεδα, με το διετές να υποχωρεί συνεχώς, ακόμα και σε επίπεδα πριν το 2010. Σημάδι ότι οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν ότι μειώνεται η ανησυχία για τη χώρα κατά την επόμενη διετία.

Στις 21 Ιουλίου θα έχουμε ένα ακόμα προγραμματισμένο «χτύπημα», αυτή τη φορά από τον S&P και μέσα στον Αύγουστο από τον Fitch.

Τι περιμένει η κυβέρνηση; Έναν καλό λόγο. Το ίδιο αναμένει και από την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα που θα πρέπει να περάσει από το ΔΣ του ταμείου έως τις 27 Ιουλίου. Ένας καλός λόγος… αρκεί για να ικανοποιηθεί το εσωτερικό κυβερνητικό σκηνικό. Ότι δηλαδή, η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που πρέπει, ότι είναι η ώρα των θεσμών να ανταποκριθούν και ότι η αγορά ξεκινά να ανασαίνει. Αυτά φέρεται ότι αρκούν στην κυβέρνηση, προς στιγμήν.

Και έχει σημασία, καθώς εδώ και καιρό υπάρχει η σκέψη να βγούμε ξανά στις αγορές. Έστω με μια «ντιλαρισμένη» έξοδο μέσα στο έτος. Δεν πρόκειται για την έκδοση ενός νέου ομολόγου, αλλά για επανέκδοση του πενταετούς ομολόγου με το οποίο βγήκε η χώρα το 2014 στις αγορές επί Σαμαρά.

Αυτό το ομόλογο λήγει το 2019 και πλέον, ως μια δοκιμή με τις διεθνείς αγορές η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το πάει στο 2022.

Ο διάδρομος των 12 μηνών

Τα δύσκολα για τη χώρα τώρα ξεκινούν. Εδώ και καιρό, στον πολιτικό λόγο υπάρχουν αναφορές για «αγορές» και «ομόλογα». Αρχίζουμε και μπαίνουμε δηλαδή, στο «ψητό» της οικονομίας. Αναπόφευκτα, όταν μια χώρα καταφέρει και βγει από μόνη της στις αγορές, μόνιμα και με καλό επιτόκιο, δεν χρειάζεται κανένα μνημόνιο.

Ο δρόμος είναι μακρύς και απαιτεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Τι θέλουν να δουν οι ξένοι για να εμπιστευτούν την Ελλάδα; Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεις, άρση των  capital controls (γιατί θα δείξει ότι δεν υπάρχει ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα) και πολιτική σταθερότητα.

Μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα κριθούν όλα για τη χώρα. Όπως αναφέρουν αρκετές εκθέσεις διεθνών οίκων, αν τα καταφέρουμε πάμε για έξοδο από τα πολυετή προγράμματα. Αν όχι, για ένα ακόμα μνημόνιο. 

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.