Το "ταμείο" του χρηματιστηρίου το πρώτο εξάμηνο

Το "ταμείο" του χρηματιστηρίου το πρώτο εξάμηνο

Του Βασίλη Τσεκούρα

Σιγά σιγά αρχίζουμε να παρακολουθούμε ξανά τη χρηματιστηριακή αγορά και τα ελληνικά ομόλογα. Έχουμε αρχίσει να βάζουμε εκ νέου στη ζωή μας τις αγορές, μιας και θέλουμε να βγούμε ξανά για δανεισμό.

Ένας ξένος επενδυτής, για να "μπει" σε μια αγορά, τα πρώτα πράγματα που κοιτά είναι το χρηματιστήριο και τα ομόλογα. Το πρώτο γιατι είναι ο "καθρέφτης" της οικονομίας (εκεί βρίσκονται κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας) και τα ομόλογα γιατι αντικατοπτρίζουν το ρίσκο της χώρας με φόντο τις αποδόσεις.

Το "ταμείο" κατά το πρώτο μισό του έτους είναι μάλλον θετικό. Ο Γενικός Δείκτης είχε την καλύτερη απόδοση σε σχέση με όλη την Ευρώπη, αλλά και με πολλά ακόμα χρηματιστήρια. Το +28% κατά το πρώτο μισό του έτους δείχνει μια κινητικότητα που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του έτους βρέθηκε στις 753 μονάδες, για να πέσει στις 9 Φεβρουαρίου στις 602 μονάδες, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας για την οικονομία. Από τότε ξεκίνησε μια πορεία που εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες φτάνοντας μια ανάσα από τις 830 μονάδες.

Κέρδη 16,4 δις… σε έξι μήνες

Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και κάτι ακόμα. Στις αρχές του έτους το ελληνικό χρηματιστήριο «άξιζε» 39 δις ευρώ. Πλέον βρίσκεται πάνω από τα 55,4 δις ευρώ, που σημαίνει ότι κατά το πρώτο μισό του έτους η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς ανέβηκε κατά 16,4 δις.

Θεωρητικά (και μόνο) αν κάποιος ήθελε να βάλει στο χρηματιστήριο 55 δις ευρώ, θα μπορούσε (επαναλαμβάνουμε θεωρητικά) να αγοράσει όλες τις εισηγμένες εταιρείες!

Κερδισμένοι και στις τράπεζες

Είναι ίσως από τις φορές που οι τραπεζικές μετοχές έχουν «πιάσει» και την τιμή της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επένδυσαν στις τραπεζικές μετοχές βγήκαν κερδισμένοι.

Για πρώτη ίσως φορά, μετά από αρκετά χρόνια, αφού τα κεφάλαια που είχαν επενδύσει σ’ αυτές τις μετοχές (κατά τις προηγούμενες αυξήσεις) είχαν πραγματικά «εξαϋλωθεί».

Μπαράζ ομολογιακών

Η αγορά αποτιμά και κάτι ακόμα: το μπαράζ έκδοσης ομολογιακών δανείων στις οποίες προχωρούν εισηγμένες εταιρείες. Πέραν από το προφανές, ότι βγαίνουν στις αγορές (ακόμα και αν απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην εγχώρια) δείχνει κάτι. Εμπιστοσύνη των επενδυτών, ευκαιρίες επένδυσης και γενικά μια έντονη κινητικότητα. 

Το παράδοξο; Δεν περίμεναν να βγει πρώτα η χώρα στις αγορές, ώστε να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού του κράτους και κατ' επέκταση των εταιρικών ομολόγων. Συνέβη το αντίθετο και μάλιστα, με απόλυτη επιτυχία, αφού και υπερκαλύπτονται, αλλά και τα επιτόκια είναι χαμηλά. 

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.