Θα γίνει - τελικά - η αρχή;

Θα γίνει - τελικά - η αρχή;

Του Βασίλη Τσεκούρα

Μέχρι το τέλος του μήνα πολλά μπορούν κριθούν. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, μπορεί να μπει σε μια καλή τροχιά η ελληνική οικονομία. Θα χρειαστεί… υπερπροσπάθεια να ανατραπεί αυτό το «μομέντουμ» για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Η αρχή έγινε προ εβδομάδων από τον οίκο Moody’s που αναβάθμισε την ελληνική οικονομία. Στη συνέχεια, η Κομισιόν προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Η τελευταία εξέλιξη δεν μας αφορά – προς το παρόν – ιδιαίτερα, καθώς βρισκόμαστε σε μνημόνιο. Αποτελεί όμως μια καλή είδηση, που συνεισφέρει πολλά στο θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό και τις αγορές.

Η εκταμίευση της δόσης που μας βγάλει… ανώδυνα το τριήμερο 17-21 Ιουλίου όταν και θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα ύψους 6,9 δις προς ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΤΕπ και ιδιώτες επενδυτές.

Στις 20 του μηνός το ΔΝΤ θα συνεδριάσει για την Ελλάδα. Από εκεί, η κυβέρνηση περιμένει κάποια… καλά λόγια για την πορεία της οικονομίας. Το αποτέλεσμα της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να μην είναι θετικό, αλλά αυτό που ενδιαφέρει το οικονομικό επιτελείο και το Μαξίμου είναι το σκεπτικό του ταμείου.

Στις 21 Ιουλίου θα μας… αξιολογήσει ο οίκος S&P. Αν αποφασίσει μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, τότε το κλίμα θα αλλάξει ακόμα πιο πολύ.

Ήδη, το χρηματιστήριο βρίσκεται σε υψηλά 28 μηνών. Τα ομόλογα έχουν αποκλιμακωθεί και εκτιμάται ότι η χώρα μπορεί να βγει στις διεθνείς αγορές.

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι οι ξένοι μπήκαν στα έντοκα γραμμάτια που εξέδωσε η χώρα αυτή την εβδομάδα, δείχνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει.

Αυτή όμως, είναι μόνο η αρχή. Αν το κλίμα είναι θετικό θα πρέπει να το εκμεταλλευθούμε στο έπακρο. Έτσι, θα φτάσουμε στο τέλος του μνημονίου το καλοκαίρι του 2018.

Αν όμως, έως τότε δεν προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις και μεγαλύτερο «συμμάζεμα», τότε το κλίμα όχι μόνο θα αναστραφεί, αλλά ενδέχεται η καχυποψία να αυξηθεί ακόμα περισσότερο!

Τα σενάρια για την έξοδο

Οι πληροφορίες και οι διαρροές αναφέρουν ότι οι χώρα μπορεί να βγει στις αγορές ακόμα και αύριο, Τρίτη 18 Ιουλίου, στην πρώτη επαναπροσέγγιση με τις διεθνείς αγορές μετά από τρια και πλέον χρόνια.

Η επανέκδοση του πενταετούς ομολόγου του 2014 φημολογείται ότι θα είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές, με το εύρος του επιτοκίου να τοποθετείται ανάμεσα σε 4%- 4,5%. κάτω δηλαδή από το 4,9% με το οποίο είχαμε βγει προ τριετίας.

Μένει να επιβεβαιωθεί η πρώτη αυτή κίνηση, με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, όπως συνηθίζεται.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.