IBHS: H ακτινογραφία της βιομηχανίας χρωμάτων

IBHS: H ακτινογραφία της βιομηχανίας χρωμάτων

Ο εγχώριος κλάδος της παραγωγής & εισαγωγής χρωμάτων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της IBHS Α.Ε.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectoral Studies Senior Analyst, η οικονομική κρίση και τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης οδήγησαν στη συνεχή πτώση της οικοδόμησης ακινήτων, με συνέπεια την κάμψη της ζήτησης οικοδομικών χρωμάτων. Η υποχώρηση αυτή συνεχίστηκε και το 2014, παρά την ομαλοποίηση των μακροοικονομικών συνθηκών και την ήπια άνοδο του ΑΕΠ. Χαρακτηριστικά, οι πολεοδομίες της χώρας εξέδωσαν μόλις 13.383 άδειες (-18,3% από το 2013), αριθμός που υπολείπεται σε σχέση με το επίπεδο του 2005 κατά 86%.


Το 2014 η παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου –σύμφωνα με το σχετικό δείκτη παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ- σημείωσε νέα πτώση 3,1% μετά τη σταθεροποίηση και ήπια άνοδο του προηγούμενου έτους. Επομένως, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας διαπιστώνεται σωρευτική υποχώρηση 41,5%.


Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών των Ιανουάριο, η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών και τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη προκάλεσαν βαθμιαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, τάση που εντάθηκε τον Ιούλιο με την τραπεζική αργία και την επιβολή των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Το κλίμα αυτό επέδρασε αρνητικά στον εξεταζόμενο κλάδο, η παραγωγική δραστηριότητα του οποίου κατέγραψε επιτάχυνση του ρυθμού υποχώρησης σε 5,4% το πρώτο οκτάμηνο έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2014.


Μεγαλύτερη πτώση προέκυψε τον Ιούλιο, όταν και ο δείκτης υποχώρησε κατά 17% σε ετήσια βάση, καθώς τα capital controls εμπόδισαν την ομαλή διενέργεια της διαδικασίας παραγωγής των περισσοτέρων επιχειρήσεων, αλλά και τη διεκπεραίωση των συναλλαγών με προμηθευτές και πελάτες.


Σύμφωνα με την κα Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Σε αυτό το περιβάλλον ύφεσης και αβεβαιότητας, πιο ανθεκτικές θα αποδειχθούν οι εταιρείες που παράγουν και διακινούν μελάνια για την εύκαμπτη συσκευασία, τομέας που εμφανίζει χαρακτηριστικά αντίστασης στη γενικότερη υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας».


Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου


Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 47 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:


• Ο Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2014 μειώθηκε κατά 1,9%, στα €294 εκ.
• Τα ΚΠΤΦΑ μειώθηκαν κατά 2,9% στα €38,9 εκ., ενώ τα ΚΠΦ κατέγραψαν πτώση 1,4%, στα €16,89 εκ., υποχώρηση που προήλθε από δύο μεγάλες βιομηχανίες της αγοράς
• Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ αυξήθηκαν σε 9,8% και 8,2% αντίστοιχα.
• Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε ελαφρώς σε 1,1 προς 1.
• Η είσπραξη των Απαιτήσεων και η διακίνηση των Αποθεμάτων διενεργείται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς (5 και 4 μήνες αντίστοιχα).

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.