Η ανάπτυξη και οι επισκέψεις Τσίπρα σε επιχειρήσεις

Η ανάπτυξη και οι επισκέψεις Τσίπρα σε επιχειρήσεις

Του Βασίλη Τσεκούρα

Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία έδειξαν ανάπτυξη και το β’ τρίμηνο του 2017. Στο 0,8% αν το υπολογίσουμε με βάση το ίδιο τρίμηνο του 2016 ή στο +0,5% σε σχέση με τις πρώτες 90 ημέρες του 2017.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το σύνολο του έτους (ανάπτυξη 1,8%), μπορεί να μην είναι μακριά.

Θα φανεί σε κάμποσες εβδομάδες, όταν θα μάθουμε αν ο τουρισμός μας έφερε επιπλέον ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η μικρή αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται στην κατανάλωση και κυρίως στις εξαγωγές. Δεν βοήθησαν όμως, οι επενδύσεις που στο β’ τρίμηνο του έτους, μειώθηκαν κατά 17,1%.

Και εδώ ξεκινούν οι ανησυχίες. Το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο (μήνας που έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση) ήταν γεμάτος με αβεβαιότητα. Και οι επενδύσεις την απεχθάνονται.

Για να συνεχιστούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, θα πρέπει να πειστούν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει και υπάρχει η πολιτική βούληση, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης κάποιους μήνες πριν. Δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες και οι συνεχείς επισκέψεις του ίδιου του πρωθυπουργού σε επιχειρήσεις.

Πρώτα στην ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ και έπειτα στην φαρμακευτική APIVITA. Και οι δυο εταιρείες είχαν προχωρήσει σε επενδύσεις. Η πρώτη ανήκει σε μεγάλη διεθνή εταιρεία, τη Phillip Morris, η δεύτερη εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον ισπανικό όμιλο Puig. Επισκέφθηκε ακόμα και το Impact hub Athens, τμήμα ενός Παγκόσμιου Δικτύου με μέλη σε 120 πόλεις, σκοπός του οποίου είναι να προσφέρει στήριξη (υποδομές, συμβουλευτική, κ.λπ.) σε εγχειρήματα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), συναντώντας νέους ανθρώπους.

Μένει να δούμε, αν το στίγμα της κυβέρνησης, λίγο πριν τη ΔΕΘ και την έναρξη της γ’ αξιολόγησης, θα μπορέσει να πείσει τους επενδυτές να έρθουν στη χώρα και να βάλουν χρήματα στην ελληνική οικονομία.

Αυτό πρέπει να είναι, άλλωστε και το στοίχημα της χώρας. Χωρίς επενδύσεις δεν έρχεται αύξηση του ΑΕΠ, δεν μειώνεται η ανεργία. Ειδάλλως, θα συνεχίζουμε να ανακυκλώνουμε τα δικά μας χρήματα. Αυτά που κάνουμε «γύρους» τα τελευταία χρόνια στο εσωτερικό της χώρας.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.