2 νεκροί στη γέφυρα της Κριμαίας από την έκρηξη – Αλληλοκατηγορίες από Ρωσία και Ουκρανία

Ζευγάρι σκοτώθηκε και η κόρη του τραυματίστηκε σοβαρά σήμερα εξαιτίας εκρήξεων στη γέφυρα της Κριμαίας, στρατηγικής σημασίας αρτηρία για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων που πολεμούν στην Ουκρανία, έργο πρεστίζ που είχε εγκαινιάσει προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο που μοιράστηκαν τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν τμήμα του δρόμου να έχει διαλυθεί και να έχει πάρει κλίση προς τη μια πλευρά σε τμήμα της γέφυρας, συνολικού μήκους 19 χιλιομέτρων, που συνδέει τη ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ με τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.

Οι εικόνες δείχνουν ακόμη μεταλλικές μπάρες που έχουν παραμορφωθεί, συντρίμμια και αυτοκίνητο που έχει υποστεί ζημιά. Πλάνα από κάμερες εγκατεστημένες σε αυτοκίνητα δείχνουν οδηγούς να φρενάρουν πανικόβλητοι.

Η έκταση της ζημιάς εξαιτίας των εκρήξεων δεν έχει γίνει ακόμα σαφής. Η κυκλοφορία των οχημάτων και των σιδηροδρομικών συρμών ανακοινώθηκε πως ανεστάλη, αν και σύμφωνα με ρώσους αξιωματούχους επρόκειτο να ξαναρχίσουν να διέρχονται τρένα. Σταμάτησαν επίσης οι διελεύσεις πλοίων κάτω από τη γέφυρα.

Οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

Το κανάλι Grey Zone στην πλατφόρμα Telegram, που θεωρείται πως συνδέεται με τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ, έκανε λόγο για δυο πλήγματα στη γέφυρα, το πρώτο στις 03:04 και το δεύτερο στις 03:20 [τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας].

Ο διορισμένος από τη Ρωσία πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ρωσίας έκανε λόγο για ενέργεια του «τρομοκρατικού καθεστώτος» του Κιέβου.

Μια εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rada ότι πιθανόν επρόκειτο για «προβοκάτσια της Ρωσίας». «Τέτοιες προβοκάτσιες, που οι αρχές κατοχής της Κριμαίας ανακοινώνουν αμέσως, πολύ μεγαλόφωνα, είναι συνηθισμένος τρόπος των αρχών κατοχής της Κριμαίας και της επιτιθέμενης χώρας για να επιλύονται προβλήματα», δήλωσε η Νατάλια Χουμένιουκ, εκπρόσωπος της διοίκησης νότιας περιφέρειας των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα άλλο ουκρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, το Suspilne, όπως και η ηλεκτρονική εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα, με την επίκληση πηγών τους που δεν κατονόμασαν, ανέφεραν πως επρόκειτο για ενέργεια του Πολεμικού Ναυτικού και της υπηρεσίας πληροφοριών.

Η Μόσχα είχε επίσης επιρρίψει στην Ουκρανία την ευθύνη για την προηγούμενη επίθεση στη γέφυρα, τον Οκτώβριο του 2022. Οι ουκρανικές αρχές δεν παραδέχθηκαν ότι ευθύνονταν παρά μήνες αργότερα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε διατάξει έπειτα από εκείνη την επίθεση η γέφυρα να επισκευαστεί αμέσως και οδήγησε αυτοκίνητο Mercedes σε αυτή αφού ολοκληρώθηκαν τα έργα αποκατάστασης.

Κατά τον Βιατσέσλαβ Γκλάντκοφ, τον κυβερνήτη της ρωσικής περιφέρειας Μπιέλγκοροντ (νότια), και οι δυο γονείς κοριτσιού σκοτώθηκαν και η κόρη τους τραυματίστηκε καθώς ταξίδευαν με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο πάνω στη γέφυρα. «Το κορίτσι έχει τραυματιστεί» ανέφερε κ. Γκλάντκοφ μέσω Telegram, όμως «το σκληρότερο είναι πως οι γονείς του σκοτώθηκαν, κι ο μπαμπάς κι η μαμά». Πρόσθεσε πως «αντιλαμβάνομαι πως δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να καταλαγιάσουν την οδύνη αυτής της απώλειας». Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, το παιδί έχει εισαχθεί και νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας στην πόλη Τεμριούκ.

Ο Σεργκέι Αξιόνοφ, ο τοποθετημένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Κριμαίας, ανέφερε πως η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» σημειώθηκε στο 145ο υποστύλωμα της γέφυρας. Δεν έγινε πιο συγκεκριμένος.

Το υπουργείο Μεταφορών ανέφερε πως το οδόστρωμα της γέφυρας υπέστη ζημιά, αλλά τα υποστυλώματα είναι άθικτα.

Δεν είναι προς το παρόν αν το πλήγμα στη γέφυρα θα έχει συνέπειες, ή ποιες θα είναι, για τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με τη μεσολάβηση της Τουρκία και του ΟΗΕ, η οποία επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Νωρίτερα, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, μετέδωσε πως δυο πηγές του στα Ηνωμένα Έθνη, που δεν κατονόμασε, θεωρούν πως «όλα είναι πιθανά» για τη συμφωνία, η ισχύς της οποίας τυπικά εξέπνεε σήμερα.

Το τελευταίο πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Κυριακή, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερς επιτόπου και ανέφερε ο εξειδικευμένος ιστότοπος MarineTraffic.com.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.