Παιχνίδι νέου τύπου της Γερμανίας με την Ελλάδα

Παιχνίδι νέου τύπου της Γερμανίας με την Ελλάδα

Πώς και γιατί η Μέρκελ παίζει το χαρτί της πολιτικά «πιεσμένης» καγκελαρίου. Συνεχίζεται η γερμανική μπλόφα σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα. Η συμφωνία Μέρκελ - Τσίπρα για τον ΦΠΑ στα νησιά και το αποκλειστικό παρασκήνιο.

Ρεπορτάζ από το euro2day.gr

Η Γερμανία και η κα Μέρκελ συνεχίζει να πετυχαίνει τους στόχους της, βάζοντας εδώ και μήνες σε εφαρμογή την νέα στρατηγική της, που φαίνεται πως έχει απώτερο σκοπό την επιβολή των γερμανικών θέσεων στα φλέγοντα θέματα: από το Brexit και τις ενστάσεις των Ιρλανδών, μέχρι την ελληνική μεταμνημονιακή περίοδο.

Ο χθεσινός χειρισμός του Γερμανού υπουργού Οικονομικών απέδειξε τις πληροφορίες που έγκαιρα μεταδώσαμε, ότι δηλαδή το Βερολίνο κινείται βάσει στρατηγικής.

Ο κ. Σολτς θα μπορούσε άνετα να ενημερώσει και μέσω του EuroWorkingGroup, αλλά και πριν και κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup ότι «υπάρχει θέμα» της Μπούντεσταγκ με την έγκριση της δόσης.

Βασίστηκε πάνω σε μια τεχνική λεπτομέρεια: Η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα του Eurogroup. Μετά τη συνεδρίαση, όταν ακολούθησε η συνάντηση του Συμβουλίου Διοικητών του ESM για την έγκριση της δόσης (σ.σ. πρόκειται πρακτικά για τους υπουργούς Οικονομικών), ο κ. Σολτς είπε «nein», όχι γιατί δεν θέλει αυτός ή η κα Μέρκελ αλλά γιατί η γερμανική Βουλή «εξέτασε λεπτομερώς το compliance report και διαπίστωσε ότι υπήρχε μια παρατυπία στις αποφάσεις για τον ΦΠΑ και τα νησιά».

Και επειδή η γερμανική βουλή πλέον «πιέζει» πολιτικά τη Μέρκελ -όχι μόνο ο συνασπισμός της και η αντιπολίτευση αλλά και η βάση του κόμματός της-, για ακόμα μια φορά η Ελλάδα πρέπει ή να υποχωρήσει ή να βρει ισόποσα αντίμετρα για ένα ελάχιστο ποσό: μόλις 28 εκατ. ευρώ. Η Αθήνα επέλεξε το δεύτερο (σ.σ. το κονδύλι θα καλυφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπ. Αμυνας και τα πέντε εκατ. θα προέλθουν από τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ) και αναμένεται εκταμίευση μέσα στον Αύγουστο -αν και ήδη ακούγονται πολλές γκρίνιες από Γερμανούς βουλευτές που θα πρέπει να «χαλάσουν» τις διακοπές τους για να πραγματοποιηθεί η θερινή συνεδρίαση για την έγκριση.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.