Οι ειδήσεις των 10:00 (12/10/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (12/10/2017)

ΔΝΤ: ΣΤΟ 2,2% ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟ 2018

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ για φέτος και 2,2% το 2018 προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του. Με απλά λόγια όχι μόνο δεν υιοθετεί την κυβερνητική πρόβλεψη (όπως καταγράφηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) για υπέρβαση φέτος του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος (1,75%) και διαμόρφωση του στο 2,2%, αλλά μιλά και για κλείσιμό του κάτω του στόχου και συγκεκριμένα στο 1,7% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τον συμφωνημένο με τους δανειστές στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για την επόμενη τετραετία, η Ελλάδα θα πιάσει από το 2019 και θα τον πετυχαίνει μέχρι το 2022.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ: ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Έτσι την ώρα που εγείρονται ερωτήματα για το αν η συγκεκριμένη εκτίμηση σημαίνει και νέα μέτρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διευκρίνισε, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην έκθεση του περασμένου καλοκαιριού, ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το Ταμείο θύμισε στους Έλληνες δημοσιογράφους μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι και υπήρχε συμφωνία και των ελληνικών αρχών. Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ή ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΗ Ή ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ

 «Είναι φανερό ότι η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες. Μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στη Λάρισα χθες βράδυ, επεσήμανε ότι «το 2017 θα κλείσει με τον αριθμό 2 μπροστά στο ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης». Έκανε επίσης λόγο για έκρηξη επενδύσεων και ιδιωτικής κατανάλωσης μετά από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως είπε, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιαστεί το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Σημαντική αναμένεται να είναι και η συνάντηση που θα έχει ο έλληνας πρωθυπουργός με την Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί - όπως οριστικοποιήθηκε χθες- την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. Στη συνάντηση θα παραβρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ - ΧΑΡΙΤΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Να προσελκύσουν επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η κτηματαγορά και οι ψηφικαές τεχνολογίες θα επιχειρήσουν από την πλευρά τους, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, οι οποίοι βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κ. Τσακαλώτος και Χαρίτσης θα έχουν συνομιλίες με ανώτερα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ θα συναντηθούν και με υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών και funds στους οποίους θα παρουσιάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.  Ιδιαίτερα, στην εκδήλωση της JP Morgan όπου οι Έλληνες υπουργοί θα μιλήσουν ενώπιον 600 επενδυτών, fund managers και τραπεζιτών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μιλήσει για το χρέος και την πορεία υλοποίησης προγράμματος για την ανάπτυξη της χώρας, ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης θα αναφερθεί στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Η ατζέντα των συναντήσεων περιλαμβάνει επαφές- παρουσιάσεις με υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων τραπεζών και Funds όπως η Deutche Bank, η BlackRock, η Bank of America, η Merill Lynch και η JP Morgan.  Ιδιαίτερης σημασίας είναι η εκδήλωση που διοργανώνει την Παρασκευή το απόγευμα η JP Morgan, με ακροατήριο 600 επενδυτές, fund managers και τραπεζίτες.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΖΗΤΑ Ο ΠΕΤΕΡ ΠΡΕΤ (ΕΚΤ)

Την ώρα που οι συζητήσεις για παράταση ή όχι του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Πέτερ Πρετ, επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημείωσε πως θα ωφελούσε περισσότερο την οικονομία μια παράταση για μεγαλύτερο παρά για μικρό χρονικό διάστημα. Αν και ο Πρετ δεν τάχθηκε ρητά υπέρ της πιο μακρόχρονης παράτασης των αγορών αξιόγραφων, αλλά χαμηλότερου όγκου, σημείωσε ότι η ευρωζώνη είναι στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών και ότι καταγράφεται στέρεη, ευρείας βάσης και συνεχής ανάκαμψη. Καθώς το πρόγραμμα αγοράς αξιόγραφων της ΕΚΤ, ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πρόκειται να λήξει στα τέλη της χρονιάς, η απόφαση που αναμένεται να λάβει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την 26η Οκτωβρίου, στην επόμενη συνεδρίασή του για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, θα είναι είτε μια μικρή παράτασή του με μια μέτρια μείωση του όγκου των αγορών ή μια πιο μακρόχρονη παράταση αλλά με αισθητά χαμηλότερο μηνιαίο όγκο αγορών.

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Ηχηρά μηνύματα αναφορικά με την υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητα και εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς και για τις νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες απαιτήσεις μας για το κατοχικό δάνειο, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του, κατά τον εορτασμό της επετείου, της Μάχης της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι. Απευθυνόμενος προς τον φίλο Γερμανικό Λαό διεμήνυσε ότι «οι απαιτήσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις παραμένουν νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες- ότι το παρελθόν όχι μόνο δεν μας διχάζει αλλά, όλως αντιθέτως, μας ενώνει στην κοινή προσπάθεια για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.

ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Προθεσμία πέντε ημερών, έως την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, έδωσε η ισπανική κυβέρνηση, στον Καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτσντεμόντ, για να διευκρινίσει εάν κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι. Οι στιγμές για την Ισπανία είναι κρίσιμες και ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, εξήγησε την κατάσταση μιλώντας από του βήματος της Βουλής, ενώ από την άλλη πλευρά η καταλανική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο «τελεσίγραφο» του Μαριάνο Ραχόι επισήμως.

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ» ΛΕΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ. Δήλωσε ότι ένα «σύννεφο αβεβαιότητας» για το Brexit σκιάζει την οικονομία της χώρας και ότι πρέπει να διαλυθεί το συντομότερο δυνατόν.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.