Οι ειδήσεις των 15:30 (17/05/2016)

Οι ειδήσεις των 15:30 (17/05/2016)

Τραπεζικό ράλι στην ελληνική αγορά μετά την συμφωνία ανάθεσης των «κόκκινων» δανείων της Alpha bank και της Eurobank σε fund της KKR. Ο τραπεζικός δείκτης «οδηγεί» την ανοδική αντίδραση στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος κινείται προς τα επίπεδα των 630 μονάδων. Όλοι οι επενδυτές περιμένουν να πουλήσουν σε υψηλότερα επίπεδα, έτσι η άνοδος έρχεται σταδιακά. Τεχνικά, η αγορά χρειάζεται να υπερβεί τις 635 μονάδες ώστε να δοθεί ώθηση ενώ την εικόνα ενισχύει και η συμφωνία για τον αγωγό TAP.

Εκτός των τειχών τώρα, κέρδη για τρίτη μέρα στις ευρωπαϊκές αγορές όπου συνεχίζεται η άνοδος στις μεταλλευτικές. Νωρίτερα ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές, χάρη στις ενεργειακές μετοχές που κατέγραψαν ράλι μετά και την άνοδο του πετρελαίου.

Πρόταση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους αποκαλύπτει σήμερα η Wall Street Journal. Η πρόταση του Ταμείου έχει τρεις άξονες: Πρώτον, ζητά η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο στην Ευρωζώνη μέχρι το 2040. Δεύτερον, οι λήξεις των ομολόγων της χρηματοδοτικής βοήθειας να επεκταθούν για την περίοδο 2040 – 2080. Τρίτον, το επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη να τεθεί στο 1,5% για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal με τις προτάσεις αυτές το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι ετήσιες δαπάνες της Ελλάδος για την εξυπηρέτηση του χρέους της δεν θα ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ με βάση και το πιο απαισιόδοξο σενάριο μακροπρόθεσμης οικονομικής προοπτικής που συνέταξαν οι οικονομολόγοι του Ταμείου.

Προβληματικά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα μεταβιβάσουν σε ποσοστό 50% έκαστη, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ η καθεμία, Eurobank και Alpha Bank, στην πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που ετοιμάζει το αμερικανικό επενδυτικό fund KKR, στο οποίο δίνεται η πρώτη άδεια λειτουργίας για διαχείριση κόκκινων δανείων. Το deal μεταξύ του KKR και των δύο ελληνικών τραπεζών «ψηνόταν» εδώ και καιρό και τελικά αποφασίστηκε στη μικτή εταιρεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βιώσιμων ωστόσο επιχειρήσεων, να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, αντικείμενο της οποίας θα είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, σε αντίθεση με το KKR που θα συνεισφέρει και κεφάλαια στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.