ΧΑΑ: Νέα προσπάθεια ανάδυσης μετά τη χθεσινή βουτιά

ΧΑΑ: Νέα προσπάθεια ανάδυσης μετά τη χθεσινή βουτιά

Σε λίγη ώρα έχασε χθες το ΧΑ ό,τι χτίστηκε σε εννέα προηγούμενες συνεδριάσεις. Ποια είναι τα κρίσιμα όρια που δεν πρέπει να χάσει η αγορά και ποια η ζώνη που μπορεί να οριοθετήσει κάτι καλύτερο. Η προσοχή στο διεθνές περιβάλλον.

Ρεπορτάζ από το euro2day.gr

Πτώση στη Wall Street, «βουτιά» για το πετρέλαιο, στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου. Και στο ΧΑ, μία από τα ίδια μετά την αναλαμπή της Τρίτης, με την αγορά να «λυγίζει» προς το τέλος, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να διορθώνει επικίνδυνα προς τα χαμηλά έτους.

«Χρειάστηκαν προσπάθειες διάρκειας 9 συνεδριάσεων για να υπερβεί ο ΓΔ τις 754 μονάδες και τις έχασε μέσα σε λίγες ώρες», σημείωνε χαρακτηριστικά έμπειρος αναλυτής, αποδίδοντας επακριβώς το κλίμα που επικρατεί στο ΧΑ και που δυστυχώς για τους long δεν λέει να αναστραφεί -έστω κατ' ελάχιστον- ακόμη και στους ανοδικούς κύκλους των ξένων αγορών.

Συνέπεια αυτής της αδυναμίας, η εκ νέου υποχώρηση του ΓΔ προς τις 746,70 -χαμηλό ημέρας-, με τον ίδιο έμπειρο αναλυτή να προειδοποιεί ότι «...οι ελπίδες πλέον των αγοραστών εναποτίθενται στη δημιουργία σχηματισμού, η ενεργοποίηση του οποίου προϋποθέτει την υπέρβαση και κατοχύρωση των 758-759 μονάδων». Οι ελπίδες των long θα εξανεμιστούν παντελώς σε ενδεχόμενη παραβίαση του απλού ΚΜΟ 200 εβδομάδων, που διέρχεται από την περιοχή των 733 μονάδων.

Για τον FTSE25, στις 1.971,19 μονάδες θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η περιοχή των 1.922 ως ισχυρή στήριξη, ειδάλλως ενδεχόμενη παραβίασή της θα άνοιγε την... πόρτα για μεγάλη υποχώρηση, που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τις 150-170 μονάδες για τον δείκτη.

Για τον Δείκτη Τραπεζών, στις 830,54 μονάδες, θα πρέπει να αποτραπεί η υποχώρηση χαμηλότερα της περιοχής των 800 μονάδων, ενώ η υπέρβαση της ζώνης των 851-867 μον. αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για την αναστροφή της καθαρά πτωτικής τάσης.

Εστιάζουμε στα κυρίως τεχνικά για τους τρεις βασικούς δείκτες, καθώς το ΧΑ, μετά την ενθαρρυντική αναλαμπή της Τρίτης, επέστρεψε στον γνώριμο απογοητευτικό του ρυθμό και κλίμα, αποθαρρύνοντας όσους long είδαν την προχθεσινή συνεδρίαση ως προοίμιο για κάτι καλύτερο. Αυτής της πιο αισιόδοξης λογικής ήμουν και εγώ από την προσυνεδρίαση της Τρίτης, έχοντας ως γνώμονα τη βελτίωση της εικόνας συγκεκριμένων blue chips και τη σταθερά πτωτική πορεία του 10ετούς ομολόγου.

Η αλλαγή τάσης στα blue chips διάρκεσε 1-2 συνεδριάσεις, καθώς χθες οι πωλητές επέστρεψαν σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, αλλά και σε Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco κ.α., υποχρεώνοντάς μας να (ξανα)δούμε αμυντικά τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.