Οι ειδήσεις των 15:30 (25/02/2016)

Οι ειδήσεις των 15:30 (25/02/2016)

Τεχνική αντίδραση προς τις 480 μονάδες στο Χ.Α. με το «βλέμμα» στα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, από το ξεκίνημα κιόλας οι επενδυτές ανέμεναν την ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τον ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ και τη Jumbo, τα οποία με τη σειρά τους θα έδιναν, όπως είναι λογικό, κατεύθυνση στον Γενικό Δείκτη. Η στάση αναμονής, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών, αντικατοπτρίζεται σχεδόν καθημερινά πια και από τον τζίρο, το χαμηλό επίπεδο συναλλαγών, που αποδεικνύουν την άρνηση ανάληψης ρίσκου απ' όσους εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Αρνητικά επηρεάζουν την αγορά και οι εξελίξεις στο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης, ιδίως όσο οι δανειστές καθυστερούν την επιστροφή τους στην Αθήνα, προτάσσοντας δευτερεύοντα κι εκτός ατζέντας ζητήματα προς επίλυση. Να σημειώσουμε επίσης πως η σημερινή είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΕΛΒΑΛ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς από αύριο θα τεθεί σε ισχύ η αναστολή της στο πλαίσιο της συγχώνευσής της με τη Βιοχάλκο.

Εκτός των τειχών τώρα, το πετρέλαιο συνεχίζει να επηρεάζει την πορεία των ασιατικών χρηματιστηρίων, αλλά τόσο στην Ασία, όσο και στη Δύση, η προσοχή όλων στρέφεται στην αυριανή σύνοδο των G20 στη Σαγκάη που θα έχει ως θέμα της και το πετρέλαιο. Όπως και να έχει η πορεία των τιμών του πετρελαίου συνεχίζει να δίνει τον ρυθμό στα χρηματιστήρια, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε πολύ κρίσιμο σημείο παραμένει και η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Αν και στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής είχε τεθεί ο στόχος να επιστρέψουν αύριο ή την ερχόμενη Δευτέρα οι επικεφαλής των ελεγκτών στην Αθήνα, η ημερομηνία επανόδου τους δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Ο Φεβρουάριος τελειώνει και απομένει πλέον μόλις ένας μήνας για να τελειώσει η αξιολόγηση ως την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα των Καθολικών. Προς το παρόν στις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια, κυβέρνηση και θεσμοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν στους υπολογισμούς τους για την απόδοση των μέτρων για το Ασφαλιστικό. Η βασική διαφωνία είναι πως η κυβέρνηση επιμένει στην επιβολή φόρων και εισφορών ενώ οι δανειστές λένε πως ο λογαριασμός «δεν βγαίνει» χωρίς περικοπές στις συντάξεις. Επιπλέον, στις συζητήσεις αυτές, τα τεχνικά κλιμάκια άρχισαν να βγάζουν στην επιφάνεια και αντιρρήσεις για ήσσονος σημασίας θέματα εκτός διαπραγμάτευσης, όπως αν παραδείγματος χάρη αποδίδει ή όχι στο δημόσιο η... παράταση της απόσυρσης των ΙΧ!

Με εκπροσώπους των λεγόμενων “σκληρών” αγροτικών μπλόκων συναντήθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Είναι ενδεικτικό πως των εκπροσώπων μετείχαν οι κύριοι Βαγγέλης Μπούτας, Ρίζος Μαρούδας και Κώστας Τζέλας από το μπλόκο της Νίκαιας. Τα αιτήματα αυτής της πλευράς των αγροτών είναι: να αποσυρθεί συνολικά το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή, να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης, να ισχύσει αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να επανέλθει το αφορολόγητο πετρέλαιο, η μείωση του αγροτικού ρεύματος και η κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Επίσης οι αγρότες των “σκληρών” μπλόκων ζητάνε να μην γίνει καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ και παράλληλα να αποφασισθεί διαγραφή των τόκων και «κούρεμα»του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων. Τέλος, ζητάνε κατάργηση του φόρου στο κρασί και να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.