Οι ειδήσεις των 15:30 (10/02/2016)

Προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ. Εν πολλοίς αναμενόμενη. Kέρδη καταγράφει από το ξεκίνημα σήμερα το Χρηματιστήριο μετά την ισχυρή πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων. Άνοδο υψηλότερη του 6% ενδοσυνεδριακά για την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank, την Πειραιώς και θετικές αντιδράσεις από τίτλους όπως οι: ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Coca Cola συνθέτουν το παζλ της σημερινής εικόνας της αγοράς μας.

Το Χ.Α σήμερα δείχνει να συντάσσεται περισσότερο με τις ευρωαγορές, που βρίσκονται σε θετικό πεδίο, παρά με την “μισή” Ασία που παραμένει σε καθεστώς πανικού, καθώς όσα ασιατικά χρηματιστήρια λειτουργούν εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά, εν μέσω φόβων για νέα παγκόσμια ύφεση.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι αγορές σε Αυστραλία, Ιαπωνία, Μαλαισία και τις λοιπές ασιατικές χώρες πλην των αγορών σε ηπειρωτική Κίνα, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και Νότιο Κορέα που παραμένουν κλειστές λόγω των εορτασμών για την Κινεζική Πρωτοχρονιά. Όπως λένε οι ειδικοί η μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές προκαλείται από τρεις παράγοντες: Την ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, την πτώση στις τιμές πετρελαίου και τις εικασίες ότι η Fed δεν θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια φέτος, σημάδι ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι τόσο ανθεκτική στους εξωτερικούς οικονομικούς παράγοντες.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρίσκεται και ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη καθώς υπάρχουν φόβοι για την ευρωστία των τραπεζών.

Πέραν όλων αυτών και επιστρέφοντας στα του οίκου μας, αύριο Πέμπτη το μεσημέρι στις 12 ο οίκος Morgan Stanley αναμένεται να ανακοινώσει την τριμηνιαία αναθεώρηση στους δείκτες του. Όλες οι αλλαγές θα ενεργοποιηθούν με το κλείσιμο της συνεδρίασης της 29ης Φεβρουαρίου.

Γεγονός της ημέρας, στην πολιτικο-οικονομική επικαιρότητα τουλάχιστον, είναι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα το πρωί με τα φλέγοντα ζητήματα του ασφαλιστικού, της αξιολόγησης αλλά και του προσφυγικού στο τραπέζι. Με αναφορές στην προσφυγική κρίση ξεκίνησε την παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για προκλήσεις κοσμοϊστορικού χαρακτήρα. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για τα κέντρα υποδοχής με την κρίσιμη συμβολή του στρατού. Στη συνέχεια ο κ. Τσιπρας αναφέρθηκε στις εσωτερικές εξελίξεις λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, γι' αυτό θέλουμε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς κωλυσιεργίες και τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών». Σ

Τέσσερις θα είναι τελικά οι τηλεοπτικές άδειες που θα δώσει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου. Όπως είπε η κυβέρνηση θα καταθέσει άμεσα διάταξη που θα ορίζει ότι οι άδειες θα είναι τέσσερις, καθώς δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία με την αντιπολίτευση για την πλήρωση των θέσεων του ΕΣΡ.

Ανεξαρτήτως των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς σε ένα σημείο άπαντες συμφωνούν. Στο ότι το αυριανό Εurogroup εν πολλοίς θα κρίνει αν, πότε και με ποιους όρους θα επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα. Στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης το ελληνικό ζήτημα έχει τεθεί τέταρτο κατά σειρά. Στο Eurogroup θα μετέχουν επίσης οι επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και θα γίνει ειδική συζήτηση για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό αλλά και για τα άλλα δημοσιονομικά μέτρα, όπως το φορολογικό. Πρώτο θέμα συζήτησης θα είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα και οι οποίες μιλούν, μεταξύ άλλων, για την λήψη μέτρων από την Ελλάδα εντός του 2016. Ωστόσο πηγές του ΥΠΟΙΚ επιμένουν ότι δεν υπάρχουν άλλα μέτρα πέραν όσων προβλέπει ο προϋπολογισμός και πως τα μέτρα που θα ληφθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη λειτουργία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Τέλος, τους βασικούς άξονες της βελτιωμένης πρότασης για την ασφάλιση και τη φορολογία αγροτών δημοσιοποίησε η κυβέρνηση νωρίτερα σήμερα, δια στόματος του πρωθυπουργού, σε ακόμα μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση και να πειστούν οι αγρότες να προσέλθουν στο διάλογο.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.