Οι ειδήσεις των 15:30 (16/12/2015)

Οι ειδήσεις των 15:30 (16/12/2015)

Έναν “γρίφο” καλείται να λύσει σήμερα το Χ.Α. Τον “γρίφο” των προβλεπόμενων εισροών κεφαλαίων στις τράπεζες λόγω MSCI.

Για την ακρίβεια οι επενδυτές από το πρωί “ποντάρουν” ως προς το εύρος των κεφαλαίων που θα κατευθυνθούν αρχικώς στους τίτλους Alpha Bank και Εurobank αλλά και για το πως αναμένεται να επηρεαστούν οι υπόλοιποι τίτλοι που συμμετέχουν στους δείκτες MSCI. Σε κάθε περίπτωση ήδη η αναδιάρθρωση των διεθνών δεικτών έχει επιφέρει μεγαλύτερες του αναμενομένου πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές σε σημείο που ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται με ανοδικά περιθώρια ίσως μεγαλύτερα κι απ' αυτά των τραπεζών.

Για του λόγου το αληθές την πρώτη ώρα της συνεδρίασης καταγραφόταν σημαντική άνοδος υψηλότερη του 2% για τον κλάδο της Ενέργειας και δη για χαρτιά όπως ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ αλλά και Ελλάκτωρ. Προσοχή, ωστόσο, χρειάζεται τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή καθώς οι πωλητές αναμένεται να επιμείνουν.

Σε πολιτικό επίπεδο η ημέρα έχει δύο πυλώνες: την επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Χίο και Λέρο με τον κ. Τσίπρα να επιθεωρεί τα hotspots για τους πρόσφυγες την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Κι από την άλλη τη “βόμβα” που έβαλε αργά χθες το βράδυ το Συμβούλιο της Επικρατείας στην αγορά ακινήτων και στον κλάδο του real estate με την απόφασή του για αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων από τον Μάιο του 2015. Συγκεκριμένα οι σύμβουλοι της Επικρατείας «ακύρωσαν την παράλειψη της κυβέρνησης» να μην αλλάξει τις τιμές ζώνης στα ακίνητα. Τίθενται έτσι υπό πιθανή αμφισβήτηση οι φόροι που εισπράχθηκαν για τα ακίνητα, με πρώτον φυσικά τον ENΦΙΑ.

Εκτός των τειχών τώρα, νωρίτερα το πρωί είχαμε σημαντικά κέρδη στα ασιατικά χρηματιστήρια, στον απόηχο της ισχυρής ανόδου της Wall Street χθες το βράδυ και εν όψει της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Συγκεκριμένα η Federal Reserve αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης αρχικώς, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της.

Για τους ίδιους λόγους οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σταθεροποιητικά και αναμένουν την κυρία Γιέλεν.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.