Οι ειδήσεις των 15:30 (15/12/2015)

Οι ειδήσεις των 15:30 (15/12/2015)

Την τέταρτη στη σειρά ανοδική συνεδρίαση προσπαθεί να καταγράψει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, για ακόμη μια ημέρα με σημαντικά κέρδη αλλά και με ισχυρές διακυμάνσεις, καθώς λαμβάνει μεν εκ νέου ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά το rebalancing επηρεάζει τις μη τραπεζικές μετοχές.

Αναλυτικότερα η ανασύσταση με νέες σταθμίσεις των δεικτών σε Morgan Stanley και FTSE αρχικά για την Alpha και την Eurobank και ακολούθως και για τις υπόλοιπες τράπεζες προκαλεί βραχυπρόθεσμα στρέβλωση στην χρηματιστηριακή αγορά. Οι μη τραπεζικές μετοχές πιέζονται γιατί ξένοι κυρίως διαχειριστές μεταφέρουν κεφάλαια στις τράπεζες λόγω ακριβώς των δεικτών που θα αυξηθούν τα ειδικά τους βάρη. Έτσι εξηγείται η πτώση στις μη τραπεζικές μετοχές και η άνοδος στις τραπεζικές μετοχές. Συνεπώς οι πιέσεις στον FTSE 25 συνεχίζονται και αποσυντονίζουν την χρηματιστηριακή αγορά.

Πολιτικά η ημέρα έχει την ψήφο επί του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων και την επιστροφή του ενδιαφέροντος όλων στο μέτωπο της αξιολόγησης και των υπολοίπων ανοικτών ζητημάτων, με πρώτο και κυριότερο το ασφαλιστικό.

Εκτός των τειχών νωρίτερα το πρωί η εικόνα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν μικτή, με τους επενδυτές να περιμένουν τις αποφάσεις που θα λάβει η Fed για τα αμερικανικά επιτόκια. Οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα 83% η Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της στο 0,50%, όπως σημειώνει το Reuters. Το κλίμα στις αγορές πάντως παραμένει επιβαρυμένο λόγω της συνεχιζόμενης «βουτιάς» στις τιμές του πετρελαίου, με το Brent ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί ακόμα και κάτω από τα 35 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008.

Στην Ευρώπη πάντως οι αγορές ανακάμπτουν από τα χαμηλά 10 εβδομάδων κι αυτές με το βλέμμα στη Fed. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 ανακάμπτει από τα χαμηλά 10 εβδομάδων ενώ και οι αναδυόμενες αγορές απομακρύνονται σταδιακά από τα πρόσφατα χαμηλά έξι ετών.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.