Οι ειδήσεις των 17:00 (12/08/2015)

Οι ειδήσεις των 17:00 (12/08/2015)

Με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης αλλά και της διάθεσης των γρήγορων παικτών να αποκομίσουν τα μέχρι στιγμής κέρδη τους εμφανίζεται σήμερα από το πρωί το ΧΑ. Σε χαμηλότερες τιμές κινείται η συντριπτική πλειονότητα των blue ενώ ο τζίρος είναι «ισχνός». Την επιλογή της ρευστοποίησης κερδών επιλέγουν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, ενώ και όσοι ενδεχομένως θα ήθελαν να επενδύσουν τώρα αναμένουν τα επόμενα 24ωρα τις όποιες πολιτικές εξελίξεις από το “μέτωπο” της Βουλής και την έγκριση της συμφωνίας. Στη διόρθωση του ΧΑ βαραίνει και το άσχημο κλίμα στις ξένες αγορές. Οι οποίες κινούνται πτωτικά, ενίοτε και με αρκετά σημαντική υποχώρηση σε κλάδους τους, κυρίως λόγω των εξελίξεων στην κινεζική οικονομία και στη συναλλαγματική αγορά με τη νέα καταβαράθρωση του γουάν.

Υπό αυτές τις συνθήκες νωρίτερα το πρωί το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΟΔΔΗΧ άντλησε το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 2,7%, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,3 φορές. Εξορθολογισμός και νέα βελτίωση καταγράφεται και στα ελληνικά ομόλογα. Το πρωί το 2ετές βρισκόταν στο 14,72%, το 5ετές κατέγραφε μέση απόδοση 13,57% και το 10ετές βρισκόταν στο 10,22%. Στο σημείο αυτό εμείς πάμε να δούμε κατά το δυνατόν πιο συνοπτικά τις κυριότερες οικονομικές ειδήσεις της ημέρας...

Κατατέθηκε τελικά στο ελληνικό κοινοβούλιο τα μεσάνυχτα η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, συνοδευόμενη από τη λίστα των συνολικά 38 προαπαιτούμενων μέτρων. Η κυβέρνηση ζητά να εισαχθεί προς συζήτηση στις Επιτροπές σήμερα Τετάρτη και να έχει ψηφιστεί ως τις 13 Ιουλίου, δηλαδή έως αύριο Πέμπτη τα μεσάνυχτα. Επίσης πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή η σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ ESM, Ελληνικής κυβέρνησης, Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Τράπεζας της Ελλάδος. Το ποσό της νέας δανειακής σύμβασης αναγράφεται χαρακτηριστικά πως μπορεί να φθάσει τα 86 δισ. ευρώ, ενώ το Μνημόνιο συνεννόησης θα είναι τριετές μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μπαράζ αλλαγών στο ισχύον φορολογικό σύστημα φέρνει το νέο Μνημόνιο, με πρόβλεψη και για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους οφειλέτες του δημοσίου. Επίσης έρχονται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Αλλαγές και μάλιστα ριζικές προβλέπει η νέα συμφωνία και στο φλέγον θέμα των ρυθμίσεων οφειλών. Αναλυτικότερα στο μέτωπο της ρύθμισης των εκατό δόσεων, οι αλλαγές αφορούν τόσο στο επιτόκιο, όσο και στη δυνατότητα μείωσης του αριθμού των δόσεων σε συνάρτηση με τη φοροδοτική ικανότητα κάθε οφειλέτη. Επί του πρακτέου το επιτόκιο αυξάνεται σε 5% για όλους όσοι έχουν χρέος άνω των 5.000 ευρώ, ενώ για τους μικρο-οφειλέτες καθιερώνονται τρία κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά ώστε να μην ενεργοποιηθεί επίσης επιτόκιο 5%.

Σαρωτικές είναι και οι αλλαγές σε πρόωρες συντάξεις, επικουρικά ταμεία και όρια ηλικίας σύμφωνα πάντα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε. Βασικά διασώζονται μόνον όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως την ψήφιση του νέου νόμου. Πρακτικά λοιπόν από την ψήφιση του Μνημονίου και έως το τέλος του 2021 αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε όσους μπορούσαν μέχρι σήμερα να βγουν στη σύνταξη πριν από το 67ο έτος της ηλικίας τους. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι την ψήφιση του νόμου (λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και του ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται) δεν θίγονται. Αντίθετα, ορίζει ότι σε περίπτωση που η ισχύουσα μέχρι σήμερα νομοθεσία δεν προβλέπει όριο ηλικίας για θεμελίωση πλήρους δικαιώματος ή μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, από τη δημοσίευση του Μνημονίου και μετά, η σταδιακή αύξηση αρχίζει με όριο ηλικίας το 58ο έτος για 35 έτη ασφάλισης, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο. Σε περίπτωση συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, επιβάλλεται πέραν του συνολικού ήδη προβλεπόμενου ποσοστού μείωσης της σύνταξης, επιπλέον ποσοστό μείωσης 10%, έως τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου κατά περίπτωση νέου ορίου. Από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας εξαιρούνται μόνο οι υπαγόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων τέκνων.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.