Οι ειδήσεις των 15:30 (08/07/2015)

Οι ειδήσεις των 15:30 (08/07/2015)

Οριακή άνοδος στην Ευρώπη μετά τη νέα διορία προς την Ελλάδα και την κατάθεση αιτήματος για τριετές πρόγραμμα και δανειακή στήριξη. Sell off στην Κίνα (με τη Σαγκάη στο -6%) και γενικότερο προβληματισμό στις ασιατικές αγορές. Και μέσα σε όλα αυτά ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,6 δισ. ευρώ από εξάμηνα έντοκα με επιτόκιο 2,97%.

Πολύωρη και γεμάτη ένταση ήταν η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου νωρίτερα μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος τόνισε ότι οι ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνουν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με δίκαιη κατανομή βαρών και όσο είναι δυνατό λιγότερο υφεσιακά μέτρα, την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας αλλά με αναπτυξιακό προσανατολισμό, αλλά και άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει άμεσα ο διάλογος για μια βιώσιμη λύση για το χρέος. Λάβρος κατά του Έλληνα πρωθυπουργού εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Γερμανός πολιτικός επισήμανε δε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική πλευρά. "Καταστρέφετε την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, δεν σας εμπιστευόμαστε πια", είπε χαρακτηριστικά. Ο Τζιάνι Πιτέλα, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών εμφανίστηκε ανοιχτός σε μια συμφωνία-"γέφυρα" και σε Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν πρόκειται να δεχτούν ποτέ το Grexit. «Δείξτε μας τι είστε: πραγματικός ηγέτης ή ψευδοπροφήτης;» ήταν η κατάληξη της παθιασμένης ομιλίας του Γκι Φερχόφστατ, του επικεφαλής της ομάδας Φιλελευθέρων που, που απευθύνθηκε προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό. Τέλος, οι Πράσινοι κάλεσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιλέξει την Ευρώπη. Χαρακτηριστικά τόνισαν:«κ. Τσίπρα ακούστε αυτούς που θέλουν ευρωπαϊκή λύση»

Εκείνο που παίρνει σειρά τώρα είναι το χρονολόγιο των επόμενων κινήσεων της ελληνικής πλευράς. Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις ξεκινούν από... τώρα κι έχουν ως εξής: Πρώτον, αίτημα προς τον ESM. Η πρώτη κίνηση της ελληνικής πλευράς που ήδη έγινε νωρίτερα σήμερα είναι η κατάθεση του αιτήματος για νέο δάνειο από τον ESM, αίτημα που θα το υποδεχθεί το Euro Working group. Συγκεκριμένα η Ελλάδα κατέθεσε νωρίτερα αίτημα για τριετές πρόγραμμα. Στο αίτημα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα αλλά και στο ασφαλιστικό τα οποία μάλιστα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την επόμενη εβδομάδα. Κατόπιν αυτού δεύτερο βήμα είναι αυτό της αποτίμησης της οικονομίας, δηλαδή η εξέταση από τους θεσμούς της βιωσιμότητας του χρέους και η συμφωνία για τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και το τελικό χρηματοδοτικό πακέτο, που υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση τα πάντα θα αξιολογηθούν αρχικά στο Eurogroup που θα συγκληθεί το Σάββατο και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή. Το συνολικό πακέτο αυτό απαιτεί έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.