Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του SBC (21/12/2015)

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του SBC (21/12/2015)

Ν.Δ.: Κρητική υπόθεση Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη η εκλογή της 10ης Ιανουαρίου

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι μονομάχοι στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη να καταλαμβάνουν την τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 40%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 28%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας 20% και ο Άδωνις Γεωργιάδης 12%. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται το απόγευμα όταν θα καταφθάσουν και τα τελευταία φαξ απ΄ ολόκληρη την Επικράτεια, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο καταστατικό του κόμματος σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο προεδρεύων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ιωάννης Τραγάκης.

Ισπανία: Νίκη Ραχόι χωρίς αυτοδυναμία με ενίσχυση των αριστερών δυνάμεων

Η ενίσχυση των κομμάτων της Αριστεράς και η απώλεια της αυτοδυναμίας για το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ήταν το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ισπανία. Ο νυν πρωθυπουργός και νικητής των εκλογών δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση. Σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων το Λαϊκό Κόμμα εξασφαλίζει 123 έδρες, δεύτερο έρχεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 90, τρίτοι οι Podemos με 69 και τέταρτοι οι Θιουντανάνος με 40. Αρνητικά αντιδρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο αποτέλεσμα των εκλογών στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ τα επιτόκια των ισπανικών ομολόγων παρουσιάζουν αξιοσημείωτη άνοδο.

Αλ. Τσίπρας στους FT: Να φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Την έξοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ζητεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στους Financial Times εκφράζει την επιθυμία του για πλήρη ανάληψη της ευθύνης από την Ευρώπη ώστε να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις. Εκφράζει δε την απορία του για τη μη εποικοδομητική στάση του ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα και κάλεσε το Ταμείο να αφήσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αποκλειστικά στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τους Financial Times, η θέση αυτή του Αλέξη Τσίπρα πιθανότατα θα εξοργίσει τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία πάντα επέμενε να παραμείνει το Ταμείο στο Πρόγραμμα λόγω της τεχνογνωσίας και της επάρκειας που διαθέτει. Σημειώνουν δε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ρισκάρει για να απομακρύνει έναν οργανισμό ο οποίος αποτελεί ισχυρό σύμμαχο της Ελλάδας στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στη συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα του προγράμματος διάσωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα με στόχο την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και την απαλλαγή από την τρόικα των δανειστών όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κλείνει η εκκρεμότητα με τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, έρχεται η δόση του 1 δισ. ευρώ

Σήμερα αναμένεται να κλείσει και το τελευταίο προαπαιτούμενο της δεύτερης δέσμης μέτρων προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρω. Το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο αφορά το ποσοστό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Σήμερα ή αύριο αναμένεται να συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως μυθεύματα τα περί πρόσθετων μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ τα οποία ζητούν οι δανειστές ως αποτέλεσμα των αποκλίσεων στα έσοδα.

Κληρώνει σήμερα για Εθνική και ΟΛΠ, παράταση έως 29/12 για την ΑΜΚ της Attica

Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές προς την Εθνική Τράπεζα για την πώληση της θυγατρικής στην Τουρκία Finansbank που αφορά σε ποσοστό 98,81% των μετοχών. Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών ολοκληρώθηκε, χθες, μια ημέρα νωρίτερα δηλαδή από το χρονοδιάγραμμα που γνώριζε η αγορά, ενώ χθες συνεδρίασε και το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ δίνοντας την τυπική προέγκριση για το εγχείρημα πώλησης.

Ο αριθμός των προσφορών που κατατέθηκαν δεν έχει διαρρεύσει αλλά στην Εθνική υπήρχε αισιοδοξία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι θα ήταν τουλάχιστον τρεις. Εξάλλου, παράταση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής έως τις 29 Δεκεμβρίου έδωσε η Τράπεζα Ελλάδος. Επίσης σήμερα αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το 51% του ΟΛΠ και σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού εκτός από το τίμημα, ο νέος επενδυτής πρέπει να προχωρήσει και σε επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ. Πλεόνασμα στο ισοζύγιο συναλλαγών λόγω τουρισμού και... capital controls

Ουδέν κακόν αμιγές καλού με αφορμή και τα capital controls, καθώς το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας έγινε πλεονασματικό λόγω της ταχύτερης μείωσης των εισαγωγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος τον Οκτώβριο καταγράφθηκε πλεόνασμα 314 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 456 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ στο δεκάμηνο το συνολικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,1 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως της συμβολής των τουριστικών εισπράξεων. Από κει και πέρα παρατηρείται μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας στο τέλος Οκτωβρίου αυξήθηκαν στα 5,4 δισ. ευρώ έναντι 4,9 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Εξάλλου, ανησυχητική είναι η πορεία του τζίρου στη βιομηχανία, ο οποίος τον Οκτώβριο σημείωσε νέα μείωση κατά 18,9% και σε ετήσια βάση 10% λόγω των επιπτώσεων στη λειτουργία του δευτερογενούς τομέα από την εφαρμογή των capital controls.

ΕΣΕΕ: Οριακά αυξημένο το κόστος του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ κυρίως στα γλυκίσματα αλλά και άλλα προϊόντα οδηγούν σε οριακή αύξηση του κόστους για το φετινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας αναμένεται οριακή αύξηση του κόστους κατά 1,82% με αποτέλεσμα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να φτάσει τα 147,39 ευρώ έναντι 144,76 ευρώ πέρυσι. Την ίδια στιγμή, από τις δειγματοληψίες καταγράφεται μείωση της τιμής σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες κρεάτων με μοναδική εξαίρεση το χοιρινό, το οποίο σημειώνει άνοδο κατά 2,70%. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι παραμένουν οι τιμές των οπωροκηπευτικών, ενώ η γενική εικόνα από τις δειγματοληψίες είναι ότι οι τιμές των γλυκών φέτος θα είναι πιο... πικρές λόγω αυξημένου ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι ο τζίρος του Δεκεμβρίου θα είναι μειωμένος κατά 8,3% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που οφείλεται στην αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών αλλά και στις πιέσεις που συνεχίζουν να ασκούνται στις επιχειρήσεις λόγω των capital controls παρά τη χαλάρωσή τους. Επιπλέον, αρνητικός παράγοντας για τον μειωμένο τζίρο είναι η πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών, κάτι που θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του Δώρου Χριστουγέννων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.