Οι ειδήσεις των 10:00 (02/03/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (02/03/2017)

ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ 2019

Τον λογαριασμό των μέτρων που θα υλοποιηθούν μετά την 1/1/2019 -και χωρίς να έχει αποκλειστεί ακόμη επίσπευση κάποιων μέτρων ώστε να εφαρμοστούν μέσα στο 2018- «παζάρευαν» χθες επί περίπου τέσσερις ώρες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου.

Μέτρα και αντίμετρα έπεσαν στο τραπέζι, καταγράφηκαν συμφωνίες και διαφωνίες, ενώ από σήμερα τη σκυτάλη παραλαμβάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών, με εντολή να έρθουν πιο κοντά όσον αφορά τους αριθμούς, πριν περάσει και πάλι σε επίπεδο υπουργών.

Κατά τον χθεσινό κύκλο διαβουλεύσεων επιβεβαιώθηκε ότι ο συνολικός λογαριασμός των παρεμβάσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό -τουλάχιστον με βάση τις εκτιμήσεις των θεσμών και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι η καθαρή απόδοση των μέτρων θα πρέπει να ανέλθει σε τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ.

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στις 14:30.

Θα ακολουθήσει στις 17:00 συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΒΕΒΑΙΗ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΩΣ ΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ

Tη βεβαιότητά του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σε τεχνικό επίπεδο, ως το επόμενο Eurogroup της 20ής Μαρτίου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Ο κ. Μουσκάτ παρατήρησε ότι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους, ενώ σήμερα βλέπει με χαρά ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της κάνοντας σημαντική πρόοδο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προχωρήσει και να υπάρξει αν παραμείνει εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας και τη λογική εξαιρέσεων από το κοινωνικό κεκτημένο, αλλά με την επιστροφή στην ιδρυτική αρχή της αλληλεγγύης και με ένα κοινωνικό πυλώνα ως αναπόσπαστο τμήμα του μέλλοντος της, έστειλαν Αλέξης Τσίπρας και Γιόζεφ Μουσκάτ, ενόψει και τους απολογισμού και της συζήτησης για τα επόμενα βήματα της Ένωσης που θα γίνουν στη Σύνοδο της ΕΕ για την 60η επέτειο της ίδρυσης της, στις 25 Μαρτίου.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Μάλτας - δύο χωρών που μοιράζονται κοινές αγωνίες για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ως κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή - μίλησαν για την αναγκαιότητα να αποκτήσει ένα νέο όραμα η Ένωση και να καταγραφεί στη Διακήρυξη της Συνόδου στην ιταλική πρωτεύουσα. Έστειλαν έτσι και τα ανίστοιχα μηνύματα σε χώρες που δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ίδια θέση και λειτουργούν α λα καρτ απέναντι σε ορισμένες προκλήσεις.

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΕΙΜΑΙ Ο ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τη βεβαιότητα ότι είναι ο πιο δημοφιλής Ευρωπαίος πολιτικός στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Aντόνιο Ταγιάνι μετά το πέρας της συζήτησης στην Ολομέλεια για τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης.

Ερωτηθείς γιατί επιλέγει να μην εμπλέκεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γαλλίας, όπου η Μαρίν Λεπέν έχει προαναγγείλει δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ε.Ε. εφόσον εκλεγεί, ενώ αντίστοιχα είχε προχωρήσει σε «δυναμική παρέμβαση κατά της θέσης που είχε πάρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός» στο ελληνικό δημοψήφισμα, ο Γιούνκερ απάντησε: «Είστε ο μοναδικός στην Ευρώπη που πιστεύει ότι ήμουν ανάμεσα σε αυτούς που άσκησαν κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό. O Έλληνας πρωθυπουργός με αγαπάει βαθιά όπως και οι Έλληνες. Είμαι ο πιο δημοφιλής Ευρωπαίος πολιτικός στην Ελλάδα».

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΕ

Τα πέντε σενάρια για το μέλλον της ΕΕ των 27 μέχρι το 2025 παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον των ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωβουλευτές δεν αντέδρασαν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι ο διάλογος ξεκίνησε στα κράτη μέλη και θα κορυφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης στις 25 Μαρτίου.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ: ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ 40%

Αύξηση της φτώχειας κατά 40% από το 2008 έως το 2015 διαπιστώνει για την Ελλάδα το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW), σύμφωνα με νέα έρευνά του για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως διαφαίνεται από τα ευρήματα της γερμανικής μελέτης, «η Ελλάδα είναι ο μεγάλος χαμένος», καθώς το ποσοστό αύξησης της φτώχειας είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Ακολουθούν η Ιρλανδία και η Κύπρος, με ποσοστό αύξησης 28%. Στην Ιταλία, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 11% και στην Ισπανία στο 18%.

Ειδικά για την Ελλάδα, το IW διευκρινίζει ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, οφείλεται στην χρόνια ύφεση και την υψηλή ανεργία, αλλά και στην «πολιτική λιτότητας των δανειστών».

Ν. ΜΑΥΓΑΡΑΝΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Πρόταση για την επιβολή προστίμων ανάλογα με το εισόδημα, σε ό,τι αφορά τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, επεξεργάζεται το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τον υφυπουργό Νίκο Μαυραγάνη.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση για κοινωνικές ποινές εξυπηρέτησης θυμάτων τροχαίων, από εκείνους που είχαν συμμετοχή στα τροχαία αυτά.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, πρόσφατα υπήρξε επαφή με την διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για την οδική ασφάλεια, όπου προτάθηκαν από το υπουργείο δύο προτάσεις.

ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 900 ΕΚΑΤ. Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ELA ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Κατά 0,9 δισ. ευρώ (900 εκατ.) υποχώρησε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA μειώθηκε στα 42,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, από 43,7 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.