Οι ειδήσεις των 10:00 (21/03/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (21/03/2017)

ΕΠΙ ΒΕΛΓΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων από χθες το βράδυ μέχρι και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνησης, αποφάσισε χθες το Εurogroup, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που υπάρχει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Οι συντάξεις και τα εργασιακά τα «αγκάθια», ενώ άτυπος στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Εurogroup, στις 7 Απριλίου, που όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που είναι κύρια στρατηγική της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα «κόκκινα» δάνεια, και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018.

Για τα εργασιακά εκτιμούν ότι, παρά τις διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Οι ίδιοι παράγοντες υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και ότι το μνημόνιο είναι σαφές όσον αφορά το θέμα της αγοράς εργασίας, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει στον τομέα αυτό βάσει των ευρωπαϊκών πρακτικών. Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμισαν ότι έχει κληθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αποφανθεί ποιες είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σε αυτό το θέμα και ως εκ τούτου υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει διαφωνία με όλους τους θεσμούς.

Για την προνομοθέτηση μέτρων, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι διαφωνούμε σε σχέση με το ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση, τόνιζαν.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ

Παραμένουν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που θα αποτελέσουν την διαπραγματευτική ομάδα στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο κ. Τσακαλώτος, μετά από την εισήγηση των θεσμών, της κυβέρνησης και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποφασίστηκε εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για τα ανοιχτά ζητήματα.

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν στις Βρυξέλλες, ώστε όταν επιστρέψουν οι θεσμοί, να επιτευχθεί μία συμφωνία πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΩΣ ΤΙΣ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

«Έγινε πολλή δουλειά αλλά κάποια θέματα-κλειδιά παραμένουν ανοικτά. Συμφωνήσαμε να συνεχιστούν εντατικά οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες εστιάζοντας στα βασικά θέματα προκειμένου να φτάσουμε σε πλήρη συμφωνία ώστε να γίνει η πολιτική συζήτηση», δήλωσε αμέσως μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι υπάρχει κοινή θέση των Θεσμών για τα ανοικτά θέματα.

Το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου αλλά δεν υπάρχει καμία υπόσχεση ότι θα καταλήξουμε σε τελική συμφωνία. Πρόθεση όλων να γίνει ότι είναι δυνατό, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι ξεκαθαρίστηκαν τα επόμενα βήματα. Όλοι γνωρίζουν ότι η αποστολή στην Αθήνα ήταν θετική και σημειώθηκε πρόοδος, τόνισε.

ΔΝΤ: ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΙΚΑΣΙΕΣ

«Ενώ υπήρξε κάποια πρόοδος στην τελευταία αποστολή, παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σε επίπεδο επικεφαλής των αποστολών, τις επόμενες ημέρες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αποτέλεσμα του Eurogroup.

«Είναι πολύ νωρίς να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στην παρούσα φάση», υπογραμμίζει το ΔΝΤ.

ΕΕΤ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως προϋπόθεση για την αντιμετώπισή τους, υπογράμμισε η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η οποία είχε συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Συγκεκριμένα, η ΕΕΤ αναφέρθηκε στην καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού πλαισίου για εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, στον περιορισμό των ευθυνών των εμπλεκομένων σε ρυθμίσεις στελεχών και στη βελτίωση του πτωχευτικού δικαίου, ώστε να επιταχυνθεί ο έλεγχος από τους πιστωτές βιώσιμων επιχειρήσεων που οι μέτοχοί τους δεν δύνανται ή δεν επιθυμούν να αναδιαρθρωθούν.

ΓΑΛΛΙΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΒΑΣΙΚΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε τις εντυπώσεις των ψηφοφόρων στο χθεσινό, πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στους πέντε κυριότερους υποψήφιους για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 29% των τηλεθεατών βρήκαν πιο πειστικό τον Μακρόν, το 20% τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ήρθαν στην τρίτη θέση. Τελευταίος στις προτιμήσεις ήρθε ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν.

Στο μαραθώνιο ντιμπέιτ, που διήρκεσε σχεδόν 3,5 ώρες, οι πέντε υποψήφιοι τοποθετήθηκαν για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη Γαλλία όπως η τρομοκρατία, η εργασία και η θέση της χώρας στην Ευρώπη, ενώ οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, ο Μακρόν και η Λεπέν αντάλλαξαν βέλη κυρίως για την μετανάστευση και την Ευρώπη χωρίς ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, να υπάρξουν νοκ-άουτ χτυπήματα από κανέναν εκ των υποψηφίων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ BREXIT

Tην Τετάρτη 29 Μαρτίου θα αποστείλει την επιστολή επίκλησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, ανοίγοντας έτσι και τυπικά τη διαδικασία που θα οδηγήσει στο Brexit, δηλαδή στην αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Μετά την αποστολή της αίτησης από πλευράς Λονδίνου, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των υπόλοιπων 27 κρατών - μελών και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα εξετάσουν το αίτημα και θα αρχίσουν επισήμως τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους όρους αποχώρησής του από το μπλοκ των 28 χωρών.

ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες προς τα ελληνικά νησιά. Από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και χθες είχαν φτάσει στο Βόρεια Αιγαίο 566 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πρόκειται για αριθμό πολλαπλάσιο εκείνου των αφίξεων όλο τον υπόλοιπο Μάρτιο και όσο αυτός ολόκληρου του Φεβρουαρίου. Το τελευταίο τετραήμερο στη Λέσβο έφτασαν 195 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 341 και στη Σάμο 30.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά, σε καταυλισμούς και άλλες δομές, σήμερα βρίσκονται8.759 άτομα. Από αυτά 3.485 στη Λέσβο, 3.541 στη Χίο και 1.733 στη Σάμο.

ΟΑΕΔ: ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 7.148 ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Περισσότεροι κατά 7.148 ήταν, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι (αναζητούντες εργασία) τον Φεβρουάριο σε σχέση με το Ιανουάριο, γεγονός που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση κατά 0,77%.

Συνολικά οι άνεργοι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, για το μήνα Φεβρουάριο ήταν 936.110 έναντι 928.962 τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, το 53,78% είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο από ένα χρόνο και το 46,22% είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους. 

Από αυτούς συντριπτικά περισσότερες είναι για ακόμα μία φορά οι γυναίκες σε ποσοστό που προσεγγίζει το 62%. Επίσης, σε ποσοστό που φτάνει το 65% είναι μεταξύ 30-54 ετών, ποσοστό περίπου 82% δεν είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και το 91% είναι έλληνες υπήκοοι.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.