Οι ειδήσεις των 10:00 (30/03/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (30/03/2017)

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ EUROWORKING GROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Μετά το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters που αναφέρει ότι έχει επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία για εργασιακά, συντάξεις και ενεργειακά, συνεδριάζει το προγραμματισμένο για σήμερα EuroWorking Group με θέμα και τη χώρα μας.

Εκτιμάται ότι εκεί θα γίνει μια συνολική αποτίμηση της προόδου, αλλά και αναμένεται να φανεί αν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που έχουν ετοιμάσει οι θεσμοί, στη συνεδρίαση του Εurogroup, στη Βαλέτα της Μάλτας, στις 7 Απριλίου, θα ληφθεί μια κατ’ αρχήν απόφαση με την οποία θα επιβεβαιώνεται η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, στο περιθώριο της εαρινής υπουργικής συνόδου του διεθνούς οργανισμού (21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον).

Ν. ΠΑΠΠΑΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων βρίσκεται πάρα πολύ κοντά εκτίμησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, σημειώνοντας ότι πρέπει μέσα στον Απρίλιο να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα στάδια που θα επιτρέψουν το «οριστικό κλείσιμο» της αξιολόγησης.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τις πολιτικές σκοπιμότητες να καθυστερούν περαιτέρω μια διαδικασία, η οποία δυστυχώς θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό» και πως «εάν όλοι τηρήσουν αυτά που έχουν συμφωνηθεί θα προχωρήσουμε πάρα πολύ σύντομα».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ - ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Στην πλήρη διασταύρωση εισοδημάτων και καταθέσεων μέσω μίας φιλόδοξης ηλεκτρονικής διαδικασίας προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με αιχμή του δόρατος την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που έχει και την ευθύνη της είσπραξης των εσόδων.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής θα παρουσιάσουν την πλήρη ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έφερε στην εξουσία μια λαϊκίστικη κυβέρνηση, θα είμαστε μια από τις πρώτες χώρες που θα αποδείξουν στην πράξη ότι η πολιτική της αλήθειας, της ικανότητας, της λογικής και της μετριοπάθειας μπορεί να επικρατήσει και πάλι, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Μάλτα.

Χαρακτηρίζοντας τον λαϊκισμό απειλή για την Ευρώπη, είπε πως πρέπει να ηττηθεί στις αυλές των σπιτιών μας, από τα ίδια τα κράτη – μέλη της Ένωσης.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΙΣΤΑΓΜΟΥΣ

Σταθερό, σύγχρονο φορολογικό σύστημα, μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, ενθάρρυνση της καινοτομίας και των εξαγωγών, δημιουργία ενός προβλέψιμου οικονομικού περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, υλοποίηση «χωρίς άλλους δισταγμούς» του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, κυρίως μέσω των κατάλληλων χρήσεων γης, απαιτούνται για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων κατά τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των εξαγωγών των επιχειρήσεων επισημαίνοντας ότι προαπαιτούμενο της ενίσχυσης των εξωστρεφών επιχειρήσεων είναι οι νέες επενδύσεις.

ΣΕ ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΑ ΝΕΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΕ ΜΕ ΤΟ BREXIT

Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχονται Βρετανία και Ε.Ε., αφού πρώτη φορά αποχωρεί ένα από τα σημαίνοντα κράτη-μέλη, με την ενεργοποίηση χθες του άρθρου 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Η Βρετανία θα πρέπει να παρουσιάσει τώρα το σχέδιο για την ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στην εθνική με τις απαραίτητες ασφαλώς μετατροπές, στο πλαίσιο του Brexit.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι σκληρή, αφού καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει «κεκτημένα» στο όνομα μιας νέας διαφορετικού τύπου μελλοντικής συνεργασίας, που θα συνδυάζει και τα καλά της Ε.Ε., αλλά και θα δίνει παράλληλα στη Βρετανία τη δυνατότητα να παίξει τον δικό της αυτόνομο ηγεμονικό ρόλο στα διεθνή πράγματα.

Ήδη και από τις δύο πλευρές αφήνεται να νοηθεί ότι τα δύο χρόνια διαπραγμάτευσης που ορίζει το χρονοδιάγραμμα του άρθρου 50 δεν επαρκούν για την ολοκλήρωση των δύσκολων και επίπονων διαπραγματεύσεων.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ CITI

Ανησυχία επικρατεί στη Βρετανία για το ενδεχόμενο αποχώρησης επιχειρήσεων από το Σίτι του Λονδίνου μετά το Brexit.

Το Σίτι είχε ψηφίσει μαζικά υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αποτέλεσε μειοψηφία

ΣΤΑ 12 ΕΥΡΩ ΤΟ «ΣΠΑΤΟΣΗΜΟ» ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΕΣ

Ενιαίο τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ), το γνωστό «Σπατόσημο», στα 12 ευρώ για επιβάτες από δύο ετών και πάνω ορίζει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Σύμφωνα με αυτή το νέο ενιαίο τέλος για όλους τους αερολιμένες θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κυρωτικού νόμου παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και το αργότερο πριν την ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης, έως την 1η Νοεμβρίου 2024.

Μετά την 1η Νοεμβρίου 2024 θα ορίζεται στα 3 ευρώ για όλους τους αναχωρούντες επιβάτες. Το όριο ηλικίας για το λεγόμενο «Σπατόσημο» κατεβαίνει σημαντικά καθώς σύμφωνα με την τροπολογία το τέλος θα πληρώνουν πλέον όλοι οι επιβάτες άνω των 2 ετών ενώ μέχρι σήμερα το τέλος επιβάλλονταν σε παιδιά από πέντε ετών και πάνω. Αυτό σύμφωνα με την κυβέρνηση θα φέρει σημαντική αύξηση εσόδων.

EUROBANK: ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 230 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2016

Καθαρά κέρδη €230 εκατ. το 2016 έναντι ζημιών €1,2 δισ. το 2015 ανακοίνωσε η Eurobank, επιστρέφοντας στην κερδοφορία και καταγράφοντας σημαντικές λειτουργικές επιδόσεις. Τα κέρδη του  Δ΄ τριμήνου 2016 διαμορφώθηκαν σε €38 εκατ.

Πιο αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση σε €1.548 εκατ., λόγω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα.

Η χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA μειώθηκε κατά €8,1δισ. το 2016 έναντι του 2015, ενώ η συνολική χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα υποχώρησε κατά €11,4 δισ. την ίδια περίοδο και διαμορφώθηκε σε €13,9 δισ., ως αποτέλεσμα της αύξησης των καταθέσεων και της διενέργειας repos στη διατραπεζική αγορά. 

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.