Οι ειδήσεις των 10:00 (31/03/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (31/03/2017)

ΧΩΡΙΣ «ΛΕΥΚΟ» ΚΑΠΝΟ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ EUROWORKING GROUP

Xωρίς να ανακοινωθεί ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Eurogroup.       

H επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα πρέπει να γίνει το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ώστε σε 2-3 ημέρες να επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας το ζήτημα που απασχόλησε περισσότερο τους διαπραγματευτές ήταν το σκέλος των συντάξεων στα δημοσιονομικά μέτρα. Η διαφωνία δεν έχει να κάνει επί του μεγέθους των περικοπών, που θα ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ, αλλά στο πώς αυτά θα κατανεμηθούν τη διετία 2019-2020. Η κυβέρνηση ζητάει το μεγαλύτερο μέρος να μεταφερθεί στο 2020 για ευνόητους λόγους, ενώ το ΔΝΤ, πάλι για τους δικούς του ευνόητους λόγους, ζητούσε το 2019.

AΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ 6.000 ΕΥΡΩ ΦΕΡΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Έως την Παρασκευή θα έχει κλείσει το staff level agreement, που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με πληροφορίες από τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι ενημερώθηκαν το μεσημέρι από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές ενημερώθηκαν ότι οι συζητήσεις για το αφορολόγητο ανέφεραν ότι κινείται στην περιοχή των 5.900 - 6.000 ευρώ, τοποθέτησαν χρονικά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή το 2018, ενώ για τις συντάξεις είπαν ότι δίνεται μάχη να ξεκινήσει η περικοπή από το 2020.

Το όριο των ομαδικών απολύσεων φαίνεται πως μένει στο 5%.

Τα μέτρα, που αφορούν την περίοδο μετά το 2019 προβλέπουν τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ, ενώ η μάχη έχει επικεντρωθεί στο ύψος της μείωση των συντάξεων. 

Αναφορικά με τα αντίμετρα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια ευρώ με την κυβέρνηση όμως να διεκδικεί η μείωση αυτή να αγγίξει τα 400 εκατομμύρια.

Επίσης προβλέπεται μείωση των συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. 

Παράλληλα προβλέπεται ότι 120.000 παιδιά θα αποκτήσουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς χωρίς καμία επιβάρυνση των οικογενειών και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. 

Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα, αυτά θα διατηρηθούν στο 3,5% για τρία χρόνια και όχι για δέκα όπως ζήτησαν οι δανειστές. 

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ – ΕΞΠΡΕΣ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων και των φορολογικών τους δηλώσεων το οποίο μπορεί να εντοπίζει αδήλωτα εισοδήματα με διαδικασίες εξπρές – μέσα σε μία μόλις εβδομάδα – θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών.

Το νέο σύστημα, που εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσα και από την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, θα αξιοποιηθεί καταρχήν για τον έλεγχο των 1.270.000 φορολογουμένων που περιλαμβάνονται σε διάφορες λίστες καταθετών που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα και σήμερα καθώς η Επιτροπή δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη, μιας τεχνικής συμφωνίας. 

Η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα οικονομίας Άννικα Μπράιντχαρτ δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου της Επιτροπής, πως έχει γίνει πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες ως προς τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα μετά την αποχώρηση των επικεφαλής από την Αθήνα και οι διεργασίες συνεχίζονται με σκοπό την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ AΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ILO

 Με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών, Γκάι Ράιντερ, θα συναντηθεί σήμερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, κι ενώ η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα εργασιακά βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε ανακοίνωσή της στο μεταξύ η Διεθνής Ένωση Συνδικάτων (ITUC) και η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) κάνει λόγο ια «απαράδεκτη επίθεση» του ΔΝΤ στα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων.

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΕΣ

Ένα μοντέλο τριών πυλώνων περιέγραψε ως λύση στο ασφαλιστικό σύστημα ο Γιάννης Στουρνάρας. «Η οικονομική ασφάλεια μετά τη συνταξιοδότηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να παρέχεται από μία και μόνη πηγή: τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που παρέχουν οι εργοδότες και οι προσωπικές αποταμιεύσεις είναι όλα τους απαραίτητα και συμπληρωματικά τμήματα ενός ενιαίου συστήματος που του διασφαλίζουν προσιτό κόστος, επάρκεια και βιωσιμότητα», δήλωσε μιλώντας σε συνέδριο του Economist καθώς όπως εξήγησε, «ένα βιώσιμο «αμιγώς κοινωνικοασφαλιστικό» σύστημα δεν είναι οικονομικά εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα».

Όπως είπε για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σύστημα, «όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κατανοήσουν τους ρόλους τους: το κράτος δεν θα πρέπει να επιμένει να διατηρεί το μονοπώλιο των συνταξιοδοτικών παροχών, οι εργοδότες θα πρέπει να πάψουν να παρερμηνεύουν το ρόλο τους και θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οφείλουν να παρέχουν ασφάλεια στους υπαλλήλους τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους, αλλά και πέραν αυτής και κυρίως μετά τη συνταξιοδότησή τους, και οι πολίτες δεν θα πρέπει να ξεχνούν το ρόλο που διαδραματίζουν οι προσωπικές αποταμιεύσεις τους για τη δική τους οικονομική ασφάλεια μετά τη συνταξιοδότηση».

ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 20.000 ΕΥΡΩ

Όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ανεξαρτήτως μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, αν έχουν συνολικές οφειλές σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τράπεζες, έως 31/12/16, από 20.000 ευρώ και άνω. Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και αν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.

Επίσης, το ν/σ προβλέπει ότι παρέχεται η δυνατότητα ένταξης και στις πλέον μικρές υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδά τους μόνο σε μία χρήση κατά την τελευταία τριετία.

Προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.

BREXIT: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τους βασικούς άξονες της διαπραγμάτευσης για την «ομαλή αποχώρηση» της Βρετανίας θα ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα στείλει στους ηγέτες των άλλων 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. τις κατευθυντήριες γραμμές που προτείνει για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, προτού παρουσιάσει τις βασικές αρχές στη Μάλτα.

Αυξημένες θα είναι οι υποχρεώσεις των βρετανών νομοθετών τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς του Brexit πρέπει να προηγηθεί ένα τεράστιο νομοθετικό έργο. 

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.