Οι ειδήσεις των 10:00 (19/04/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (19/04/2017)

ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ 2017

Στο 2,2% κατεβάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον πήχη της ανάπτυξης για το 2017, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, όταν στην αντίστοιχη έκθεση του Οκτωβρίου, το ΔΝΤ προέβλεπε για φέτος ανάπτυξη 2,8%.

Το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% για το 2017 και στο 2,7% για το 2018 ενώ για το 2016 η εκτίμηση είναι για το απόλυτο μηδέν.

Για το 2022 το ΔΝΤ τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1%, ενώ στις τριμηνιαίες εκτιμήσεις βλέπει ύφεση 0,8% στο 4o τρίμηνο του 2016, ανάπτυξη 4,2% στο 4ο τρίμηνο του 2017 και ανάπτυξη 2% στο 4o τρίμηνο του 2018.

ΔΝΤ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

 Απαραίτητη σε κάποιο βαθμό είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μορίς Όμπσφελντ παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Όπως είπε το ΔΝΤ θεωρεί πως σε κάποιο βαθμό η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απαραίτητη. Πρόσθεσε ακόμη πως οι ακριβείς αριθμοί και οι λεπτομέρειες εξαρτώνται από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

ΜΝΟΥΣΙΝ: ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν το ΔΝΤ να συζητεί τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούσιν στους Financial Times.

Το ΔΝΤ συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος, ωστόσο, δεν έχει συμφωνήσει προς το παρόν να συμμετάσχει στο σκέλος της χρηματοδότησης του πακέτου στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ, ζητώντας να συμφωνηθούν νέες μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει δέσμευση από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση της ελληνικού χρέους.

Τη Μ. Πέμπτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είχε αναφέρει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «ανοικτές» στην ιδέα της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί το 2015.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΩΣ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Mέχρι τα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα έρθουν προς ψήφιση στη Bουλή τα νέα μέτρα που προβλέπουν περικοπή κατά 1,8 δισ. ευρώ της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσα από την εφάπαξ κατάργηση από την 1/1/2019 της «προσωπικής διαφοράς» των συντάξεων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ναυτεμπορική, έναν χρόνο μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση θα κληθεί να προβεί σε τροποποίηση ενός νόμου που άλλαξε άρδην όλο το ασφαλιστικό τοπίο. 

Οι μεγάλοι χαμένοι των περικοπών θα είναι οι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι υπέβαλαν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου του 2016, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει σημαντικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού των νέων κύριων συντάξεων σε σύγκριση με τον προηγούμενο νόμο (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη).

FOCUS: ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα ελπίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα φορολογήσει, επιτέλους, τους πλουσίους, γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο "Μόνο οι φτωχοί πληρώνουν για τις μεταρρυθμίσεις":

Ο Αλ. Τσίπρας δεν πραγματοποίησε την υπόσχεσή του. Απ΄ την 13η σύνταξη και τις φορολοαπαλλαγές βγήκαν κερδισμένοι και ευκατάστατοι. (…) Οι φτωχότεροι είναι εκείνοι που θα επωμιστούν τα νέα μέτρα λιτότητας που αποφασίστηκαν στη Μάλτα, αναφέρει το δημοσίευμα. Σε αυτά ανήκει και η μείωση του αφορολόγητου. Παράλληλα όσοι έχουν εισόδημα 450 ευρώ μικτά το μήνα θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος» αναφέρει το Focus.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Έστω και οριακά, ο προϋπολογισμός εκτελέστηκε και τον Μάρτιο εντός των στόχων, παρά τη διάχυτη αβεβαιότητα που υπήρχε στην αγορά λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μπορεί στα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο να αποτυπώνεται σημαντική υστέρηση στο σκέλος των εσόδων, αυτή όμως χαρακτηρίζεται ως συγκυριακή δεδομένου ότι οφείλεται στο γεγονός ότι δεν καταβλήθηκε τον Μάρτιο - παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένο - το αντίτιμο για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην γερμανική Fraport.

Στα 1,068 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα, κατά το α’ τρίμηνο του 2017, έναντι πλεονάσματος 1,863 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για πλεόνασμα 992 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων υποχώρησε στα 11,415 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 1 δισ. ευρώ ή 8,1% έναντι του στόχου.

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 8η Ιουνίου, σε συνέντευξη τύπου έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα χρειαζόταν και χρειάζεται σταθερότητα, και αυτό κατάφερε να εξασφαλίσει η κυβέρνησή της.

Επεσήμανε παράλληλα πως με το δεδομένο του Brexit, η λαϊκή εντολή χρειάζεται να ανανεωθεί, καθώς το παρόν Κοινοβούλιο έχει ετερόκλητη σύνθεση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρουσιάζουν σοβαρές αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική περί Βrexit.

Μέρες τώρα αρκετές βρετανικές εφημερίδες άφηναν υπόνοιες για την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δεδομένης της αύξησης της δημοτικότητας της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΪ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ

O επικεφαλής των Εργατικών Tζέρεμι Κόρμπιν, χαιρέτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Οι Εργατικοί θα προσφέρουν στη χώρα μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση σε μία κυβέρνηση που απέτυχε να ενισχύσει την οικονομία», τόνισε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν διπλάσιο προβάδισμα στο κόμμα της Μέι.  

Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανέφερε πως «η απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου δίνει στη Σκωτία την ευκαιρία να ενδυναμώσει τη δημοκρατική της εντολή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την ανεξαρτησία της».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Ανεξάρτητες έρευνες σχετικά με το δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στην Τουρκία την Κυριακή του Πάσχα ζητά η Κομισιόν.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε αναφερόμενος στην επαναφορά της θανατικής ποινής πως αν γίνει πράξη «θα είναι ξεκάθαρο δείγμα ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.