Οι ειδήσεις των 10:00 (20/04/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (20/04/2017)

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 3,3% ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% αναγνωρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2016, αναθεωρώντας προς τα πάνω κατά τουλάχιστον τρεις ποσοστιαίες μονάδες το πλεόνασμα της περυσινής χρονιάς.

Ο εκπρόσωπος του ταμείου, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης, απέδωσε σε προσωρινούς παράγοντες την υπεραπόδοση του 2016, ενώ τόνισε ότι το ταμείο ζητεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια να είναι στο 1,5% του ΑΕΠ, κάτι που συνεπάγεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όλες οι εκτιμήσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο 2017-2019 είναι βελτιωμένες συγκριτικά με τις προβλέψεις που είχαν γίνει τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο, το ΔΝΤ επιμένει ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 2018 για πλεόνασμα 3,5% δεν θα επιτευχθεί ενώ για την κρίσιμη περίοδο 2019-2021 το Ταμείο εξακολουθεί να πιστεύει ότι το πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 1,5%.

Κ. ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΥ 3,5%

Δεν είναι εφικτά πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό, ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου, αφήνοντας στην ουσία αιχμές κατά του Βερολίνου για τη στάση και τις απαιτήσεις του προς την Ελλάδα.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ακόμη πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι' αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Παραδέχεται όμως πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» τόνισε.

ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2018 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αποκλείει το Μαξίμου ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2018. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι χαιρετίζουν την αναθεώρηση των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα με βάση την έκθεσή του. 

Κυβερνητικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι στην προηγούμενη έκθεσή του, το φθινόπωρο του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016.

 «Ηπιότερη ανάπτυξη» για την ελληνική οικονομία, βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017, σε σχέση με τις προβλέψεις της τον Φεβρουάριο, περίπου τρεις εβδομάδες πριν δημοσιοποιήσει τις εαρινές οικονομικές της προβλέψεις για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ Ο Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αμφισβητεί ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αν και είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω, σε σχέση με τις προηγούμενες, ωστόσο για το 2018 εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινηθεί κάτω από το 3,5% (προβλέπει 2%). 

Ο κ. Παπαδημητρίου προκληθείς από την αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «το ΔΝΤ έχει αποτύχει παταγωδώς προβλέποντας αποτελέσματα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα». Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (ψηφίζεται στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα), προανήγγειλε κάποιες αλλαγές.

ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΑΙ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με φόντο την εαρινή σύνοδο του Δ.Ν.Τ στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή και το Σάββατο, 21 και 22 Απριλίου. Στο περιθώριο της συνόδου οι Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου και ο Χουλιαράκης θα έχουν επαφές για προκαταρκτικές συζητήσεις αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ

Την ελπίδα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Πρόσθεσε ότι είμαστε στα μέσα του τρίτου προγράμματος, από το οποίο η Ελλάδα έχει λάβει 31 δισεκ. ευρώ από τον ESM.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΣΕ ΑΣΧΗΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΔΕΗ

Επίθεση στην κυβέρνηση για μηδενική πολιτική στα ενεργειακά εξεπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τον ίδιο, δηλωτικό των μεγάλων δυσκολιών είναι «το αδιέξοδο στο οποίο πάει να παγιδευτεί η ΔΕΗ». 

Μιλώντας σε εκδήλωση για την ενεργειακή πολιτική, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ΔΕΗ λέγοντας ότι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση καθώς όπως εξήγησε «οι οφειλές ανεβαίνουν, η μετοχή κατρακυλάει, τα προβλήματα ρευστότητας είναι τεράστια. Και οι χειρισμοί της κυβέρνησης ζημιώνουν τους πολίτες και βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας».

Ν. ΠΑΠΠΑΣ: ΘΕΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΤΑ

Θέμα εθνικής σημασίας αποτελεί για τη σημερινή κυβέρνηση η στήριξη των ΕΛΤΑ, σε αντίθεση με τις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος υπέγραψε χθες τη σύμβαση καθολικής υπηρεσίας με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), δίνοντας λύση σε μία σημαντική εκκρεμότητα από το 2013.

Η σύμβαση αφορά διάστημα έξι ετών και ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες, βάσει των οποίων η καθολική υπηρεσία θα παρέχεται από τα ΕΛΤΑ με σκοπό να απολαμβάνουν οι πολίτες όλης της χώρας τις βασικές ταχυδρομικές υπηρεσίες.

ΕΞΑΡΡΑΓΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ EUROBANK ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη χθες το βράδυ στην είσοδο των γραφείων της Eurobank στην οδό Σανταρόζα 7, μεταξύ Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα στις 22.00 σε ιστοσελίδα, με το οποίο άγνωστος προειδοποίησε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο συγκεκριμένο σημείο. 

Λίγα λεπτά πριν το χρονικό περιθώριο των 35 λεπτών που έδωσε ο άγνωστος με το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ο μηχανισμός, που ήταν τοποθετημένος σε τσάντα, εξερράγη.

ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΚΗΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν οι κηδείες των τεσσάρων στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους από την πτώση του ελικοπτέρου UH-1H στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Ειδικότερα, σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα τελεστεί στη Λάρισα η εξόδιος ακολουθία του ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα, ενώ στις 5.30 το απόγευμα θα τελεστεί, επίσης στη Λάρισα, η εξόδιος ακολουθία του υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή.

Η εξόδιος ακολουθία του υποστρατήγου (ΤΘ) Ιωάννη Τζανιδάκη, θα τελεσθεί την Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στην Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου.

ΥΠΟΙΚ: ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ START UPS

Νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των startups, το οποίο θα κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς εν ευθέτω χρόνω, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την επίσκεψή του σήμερα στο Corallia, τον πρώτο φορέα ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών (clusters) που ιδρύθηκε στη χώρα μας.

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Παπαδημητρίου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους μεγάλων, μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και startups, οι οποίοι του μετέφεραν το όραμά τους για την εξέλιξη των εταιρειών τους και των τομέων τους γενικότερα και συζήτησαν μαζί του τις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μέσα από τα διαθέσιμα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΪ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την πρόταση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 8 Ιουνίου.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 522 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 13 κατά.

Για να περάσει η πρόταση της πρωθυπουργού χρειαζόταν τη στήριξη των δύο τρίτων των συνολικά 650 μελών του κοινοβουλίου.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.