Οι ειδήσεις των 10:00 (05/05/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (05/05/2017)

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητηθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός πρότεινε να κατατεθούν τα αντίμετρα της συμφωνίας σε πολλά χωριστά άρθρα -δηλαδή κάθε αντίμετρο και ένα άρθρο.

Η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες έως τις 16-17 Μαΐου, ώστε να μην δοθεί δυνατότητα σε καμία πλευρά να καταλογίσει στην ελληνική κυβέρνηση καθυστέρηση, και με αυτόν τον τρόπο να δοθεί έστω και το παραμικρό πάτημα για περαιτέρω παράταση της λύσης στο χρέος.

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΟΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Δεν προετοιμάζονται μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, διαμηνύει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. Όπως επισημαίνει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, η απόφαση για το εάν χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα ληφθεί το 2018.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, εκτιμώντας ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Εξάλλου, πηγή της Ευρωζώνης την οποία επικαλείται το ίδιο πρακτορείο, επεσήμανε ότι η κοινή πρόταση των θεσμών για το χρέος, στην οποία αναφερόταν η Handelsblatt, αποτελούσε αρχικά πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία στην πορεία τροποποιήθηκε.

ΣΟΙΜΠΛΕ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΛΛΑ Η ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασκήσει πιέσεις στις εθνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κατά την επίσκεψή του στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι «εκείνες οι χώρες οι οποίες έλαβαν βοήθεια στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και ως εκ τούτου έπρεπε να εφαρμόσουν πραγματικά δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις, και εκείνες οι χώρες που τήρησαν τους συμφωνημένους κανόνες, είναι από τις πλέον επιτυχημένες χώρες της Ε.Ε. σήμερα».

FITCH: ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 Η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της είναι ένα θετικό βήμα προς την αποδέσμευση πόρων προκειμένου η χώρα να μπορέσει τον Ιούλιο να ανταποκριθεί σε ωριμάνσεις ομολόγων, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος επίσης σημειώνει ότι συνιστά προαπαιτούμενο για συζητήσεις σχετικά με τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Προσθέτει πάντως πως ο τελικός χρόνος και το αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών παραμένει ασαφές.  

Ο Fitch αναφέρει πως στο πλαίσιο της συμφωνίας η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορισμένων φόρων, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην αγορά ενέργειας.

EUROWORKING GROUP: ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών σχετικά με το πακέτο μέτρων, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χαιρετίζει σε δήλωσή του το EuroWorking Group, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως χθες για το ελληνικό πρόγραμμα.

Στη δήλωσή του, σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Το EWG έκανε αποτίμηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος του ESM. Το EWG καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016».

ΣΕΒ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

Ολοκληρώνεται η 2η αξιολόγηση μέσα σε ένα κλίμα αφενός θετικών προσδοκιών για την ομαλοποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας και αφετέρου αρνητικών εκτιμήσεων για τη μετάθεση των μέτρων άμβλυνσης της υπερφορολόγησης της οικονομίας για το 2020, τονίζει ο ΣΕΒ στην εβδομαδιαία ανάλυσή του. 

Όπως αναφέρει, η ιδιωτική οικονομία έχει ανάγκη φορολογικών ελαφρύνσεων σήμερα. Όμως στη νέα προκαταρκτική συμφωνία, όχι μόνο μετατίθεται στο μέλλον η μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά τελικά προβλέπεται να υλοποιηθεί μόνο στον βαθμό που έχει εξασφαλισθεί μεσοπρόθεσμα η υπερκάλυψη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Ενώ, λοιπόν, προβλέπεται με βεβαιότητα μείωση του αφορολόγητου το 2020 και άρα αύξηση της φορολογίας για ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού και πέραν αυτών που καλύπτονται σήμερα από το αφορολόγητο, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και το μέγεθός τους παραπέμπεται στις καλένδες, με ελάχιστη ή μηδενική πιθανότητα υλοποίησης.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, η κυβέρνηση, αντί να στύβει την αγορά για να παρουσιάσει προσωρινά πρωτογενή πλεονάσματα και να δέχεται να περικόπτονται συντάξεις, πρέπει να προωθήσει την ανάπτυξη, θα έπρεπε:

α) να προετοιμάσει άμεσα 5-10 μεγάλα έργα υποδομών, σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, και να βγει στις αγορές να προσελκύσει επενδυτές και χρηματοδότηση,

β) να αποκαταστήσει άμεσα τη χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων μέσω ενός αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, και

γ) να μειώσει άμεσα τους φόρους και τις εισφορές, για να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθούν τα εισοδήματα.

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Αποφυλακίστηκε τελικώς, ένα μήνα μετά τη σχετική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος. «Είναι σημαντική μέρα για μένα, έληξε ο εγκλεισμός και ο βασανισμός μου» δήλωσε βγαίνοντας από τον Κορυδαλλό.

Ο πρώην υπουργός εξήλθε σήμερα των φυλακών Κορυδαλλού αφού πρώτα κατέβαλε το ποσό των 2.000 ευρώ, που αφορά στην εξαγορά της καταδίκης του για το πόθεν έσχες άλλους 6 μήνες αλλά και στην προσαύξηση για τα δικαστικά έξοδα.

Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία κατά οριακή πλειοψηφία έγινε δεκτή η αίτηση αποφυλάκισής του για λόγους υγείας, εκδόθηκε στις 5 Απριλίου.

Ωστόσο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος παρέμεινε έγκλειστος καθώς εμφάνισε αδυναμία να καταβάλει το ποσό των 200.000 ευρώ που του επιβλήθηκε ως εγγύηση. Τελικώς το ποσό συγκεντρώθηκε, ωστόσο επί σχεδόν μία εβδομάδα σημειώνονταν γραφειοκρατικά ζητήματα, με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός να αποφυλακιστεί τελικώς σήμερα.

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΕΜΙΡΑΤΩΝ»

Με την υπογραφή επτά συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας έληξαν σήμερα οι εργασίες της 3ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στις 3 και 4 Μαΐου.

Ειδικότερα, υπογράφηκαν συμφωνίες για τις ναυτιλιακές μεταφορές, την ενέργεια και τις οδικές μεταφορές.

Για τις προοπτικές που υπάρχουν σε επίπεδο ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας στην Διυπουργική Επιτροπή.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΛΗΣΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ»

Mεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής βρίσκεται σε εξέλιξη από αργά χθες το βράδυ, στη δυτική Αττική, για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και οι «συμμορίες των χρηματοκιβωτίων», που έχουν ληστέψει οικίες και εταιρείες σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 12 άτομα και έχουν προσαχθεί δεκάδες άλλα, η συμμετοχή των οποίων σε εγκληματικές οργανώσεις εξετάζεται.

Ο ΟΜΠΑΜΑ, ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ OFFSHORE ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΣΤΗ ΛΕΠΕΝ

Βράζει το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία, ελάχιστα 24ωρα πριν τις κρίσιμες κάλπες της Κυριακής.

Μήνυμα στήριξης στον Μακρόν έστειλε ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ στη δημοσιότητα βγαίνουν πληροφορίες ότι ο Μακρόν διαθέτει offshore εταιρεία. Ο ίδιος απειλεί πάντως, με μηνύσεις.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.