Οι ειδήσεις των 10:00 (17/05/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (17/05/2017)

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Στην Ολομέλεια εισάγεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας. Η συζήτηση θα κορυφωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, κατά πλειοψηφία, από τις αρμόδιες διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές, το βράδυ της Τρίτης. Επί της αρχής, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Στα άρθρα «ναι» είπαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Επιφύλαξη να δηλώσει την ψήφο στην επί των άρθρων ψηφοφορία στην Ολομέλεια δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη Ν.Δ.. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

Περισσότεροι από 40 φορείς είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις του επί του πολυνομοσχεδίου κατλα τη συζήτησή του στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου συγκέντρωσαν τα πυρά και τις επικρίσεις των κοινωνικών εταίρων, όπως η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ, το ΤΕΕ, οι εκπρόσωποι των ειδικών μισθολογίων, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, η ΕΣΕΕ, και η ΓΣΕΒΕΕ.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Ρολά κατεβάζουν σήμερα ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν 24ωρη γενική απεργία, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα που απαιτούνται για να κλείσει η β’ αξιολόγηση του προγράμματος.

Για συνέχιση των βάρβαρων και αδιέξοδων πολιτικών κάνει λόγο η ΓΣΕΕ. «Όχι στο 4ο μνημόνιο και στη νέα λεηλασία μισθών και συντάξεων», λέει η ΑΔΕΔΥ.

Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί απεργιακό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ξεχωριστή συγκέντρωση, στην πλατεία Κοτζιά, θα πραγματοποιήσει στις 10 το πρωί το ΠΑΜΕ, το οποίο σημειώνει ότι «το πακέτο μέτρων αποτελεί το 4ο μνημόνιο που φορτώνεται στις πλάτες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας». 

Τη συμμετοχή της απεργία  έχει ανακοινώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί θα απεργήσουν τόσο σήμερα όσο και αύριο, Πέμπτη. 

Συμμετοχή στην απεργία θα έχουν, με στάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ της Αθήνας. Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9:00 έως τις 21:00. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ τα τρόλεϊ θα εκτελούν δρομολόγια από τις 09:00 έως τις 20:30. Οι συρμοί του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ θα κινηθούν από τις 9:00 έως τις 16:00. τα λεωφορεία θα κινηθούν αύριο επίσης από τις 9:00 έως τις 21:00.

Οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι θα κρατήσουν ακινητοποιημένους για ολόκληρη την ημέρα σήμερα τους συρμούς του ΟΣΕ και του Προαστιακού, ενώ τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια έως και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αποφάσισε την Τρίτη νέα 48ωρη απεργία, από την Πέμπτη, σε συνέχεια της απεργίας που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωνόταν σήμερα τα μεσάνυχτα. 

Σε ακυρώσεις πτήσεων, αλλά και τροποποιήσεις των ωρών αναχώρησης προχωρούν η Aegean και η Olympic Air, λόγω των στάσεων εργασίας που θα πραγματοποιήσουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΟΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ EUROWORKING GROUP

Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαίων και του ΔΝΤ για πώς θα προχωρήσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως μεταδίδει το Reuters, ωστόσο αξιωματούχοι ελπίζουν ότι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών θα καταφέρουν να βρουν μια συμφωνία στο Eurogroup της 22 Μαΐου.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο οι αναπληρωτές υπουργοί οικονομικών συναντήθηκαν στο EwG το βράδυ της Δευτέρας για να συζητήσουν πώς να κάνουν περισσότερο συγκεκριμένη την υπό πολλές αιρέσεις υπόσχεση που έδωσαν για ελάφρυνση χρέους τον περασμένο Μάιο, προκειμένου να ικανοποιήσουν το ΔΝΤ και να κάνουν ευκολότερο το έργο των υπουργών την προσεχή Δευτέρα.

Η συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους βασίζεται στην υπόσχεση που έδωσε το Eurogroup το Μάιο του 2016 να παρατείνει τις ωριμάνσεις και την περίοδο χάριτος στα ελληνικά δάνεια, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να υποχωρήσουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά το 2018 μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% μακροπρόθεσμα.

REUTERS: ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΑΘΗΝΑ

Η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο της πρώτης της εξόδου στις αγορές ομολόγων τα τελευταία τρία χρόνια τον Ιούλιο, εάν συγκεκριμενοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η ΕΚΤ συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, αλλά έχει γνώση του σχεδίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Αθήνα θέλει να δοκιμάσει τις ορέξεις των αγορών για ελληνικά ομόλογα πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

«Εξετάζουμε την ανταλλαγή ενός πενταετούς ομολόγου, το οποίο εκδόθηκε το 2014 με ένα νέο πενταετές ομόλογο και ίσως την άντληση ενός μικρού ποσού πέραν αυτής της έκδοσης» δήλωσε ο έλληνας αξιωματούχος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. 

Η κίνηση, συνέχισε ο έλληνας αξιωματούχος, εξαρτάται από το εάν οι δανειστές θα συγκεκριμενοποιήσουν το πώς το ελληνικό χρέος, που φτάνει 179% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη, θα γίνει βιώσιμο.

ESM: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Την εξαιρετικά προβληματική κατάσταση του ελληνικού χρέους αναδεικνύει έρευνα του ESM, για τα ρίσκα που εμφανίζουν οι χώρες που έλαβαν βοήθεια από το Ταμείο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η έρευνα έχει ως στόχο να βαθμολογήσει τις χώρες προκειμένου να διαπιστώσει σε ποια κατάσταση βρίσκονται σε ό,τι αφορά στο χρέος τους. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται για επιστημονική έρευνα που δεν αντανακλά τις θέσεις του Ταμείου και πως θα πρέπει να γίνει προσεκτική ανάλυση για να εξαχθούν συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα.

Τα αποτελέσματα της μέτρησης δείχνουν ότι ήδη από το 2005 Ελλάδα και Πορτογαλία θα χαρακτηρίζονταν χώρες με «αυξανόμενα ρίσκα» σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους και από το 2009 ως χώρες «υψηλού ρίσκου». Κατά τον ίδιο τρόπο, Ισπανία και Κύπρος έδειξαν απότομη αύξηση του ρίσκου ήδη από το 2008.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ – ΜΕΡΚΕΛ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ EUROGROUP

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέρκελ συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης στο προσεχές Eurogroup της 22ας Μαΐου.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο και συζήτησε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Κίνα είχε επαφές τις προηγούμενες ημέρες με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΑΚΙΝΤΖΙ

Συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, θα έχει σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, με τη συμετοχή του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα και των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης οι δύο ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, ενώ θα συζητηθούν θέματα Ε.Ε., το περιουσιακό, η εφαρμογή λύσης και θέματα χρηματοδότησής της.

Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το μείζον ζήτημα είναι η σύγκληση έως τις αρχές Ιουλίου νέας διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των εγγυητριών ( Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) δυνάμεων. Το τελευταίο διάστημα ο κ. Άιντα έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT

Συζήτηση με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πραγματοποιηθεί σε λίγα λεπτά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Επί του θέματος θα τοποθετηθούν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο αρχιδιαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. 

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.