Οι ειδήσεις των 10:00 (24/05/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (24/05/2017)

ΣΟΙΜΠΛΕ: ΔΕΝ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπλοκάρει τις αποφάσεις για την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στη στάση του Βερολίνου κατά τη διάρκεια του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει για το ζήτημα της Ελλάδας και εξήγησε ότι η αδυναμία επίτευξης ενός συμβιβασμού οφείλεται στις αποκλίνουσες εκτιμήσεις μεταξύ Ταμείου και Ε.Ε. για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Σόιμπλε άφησε αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ, καλώντας το Ταμείο «να τηρήσει αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν ήδη από την αρχή της συμμετοχής του στα προγράμματα σωτηρίας».

Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε ότι εάν χρειάζονται μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης, από αυτά που έχουν συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016, αυτό θα κριθεί μετά τη λήξη του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι «οι δυνατότητες είναι πολύ πιο περιορισμένες». 

Εάν όλα πάνε καλά, τότε σε τρεις εβδομάδες θα έχουμε συμφωνία» τόνισε, στο ίδιο πλαίσιο, παραδεχόμενος στη συνέχεια, ότι «το ΔΝΤ αποδείχθηκε “δύσκολο”» στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, διαμήνυσε ότι όλες οι ενδείξεις προμηνύουν μία ισχυρότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα φέτος.

HANDELSBLATT: ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΔΝΤ ΚΑΙ ΣΟΙΜΠΛΕ

Πιο κοντά σε μία φόρμουλα συμφωνίας, σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αυτό, φέρονται να βρίσκονται το ΔΝΤ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων, τις οποίες επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα, το ΔΝΤ εξέφρασε τη βούληση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρει μέρος και με χρηματοδότηση μόνο όταν το ελληνικό χρέος κριθεί βιώσιμο.

Με τον τρόπο αυτό, το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, χωρίς να εκταμιεύσει χρήματα, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά απέρριψε από την πλευρά της αυτό το σενάριο.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Να επιδείξουν υπευθυνότητα και να τιμήσουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και «τώρα είναι η σειρά των εταίρων να πράξουν το ίδιο».

Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι «εφικτή», καθώς «το τέλος της αξιολόγησης είναι πολύ κοντά».

Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΑΘΑΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Την ανάγκη να εξευρεθεί μία «καθαρή λύση» για το χρέος υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως ήταν η ελληνική πλευρά που απέρριψε -μαζί με συμμάχους- την τελική πρόταση που ετέθη στο τραπέζι του χθεσινού Eurogroup.

«Το επόμενο διάστημα θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σε όλα τα επίπεδα με στόχο στο προσεχές Eurogroup να έχουμε μια καθαρή λύση» είπε δε δηλώσεις του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να μιλήσει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Η ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει στις 8 το βράδυ.

ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης επισκέπτεται το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΠΟ 300.000 ΕΥΡΩ

Την απόφασή της να επιτρέψει, συνεχίζοντας την αποχή από τους πλειστηριασμούς, τη διεξαγωγή πλειστηριασμών με επισπεύδοντες τις Τράπεζες, το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και τους ΟΤΑ, κατοικιών για τις οποίες το ύψος της επισπευδόμενης απαίτησης (δηλαδή το ποσό εγγραφής κατάσχεσης) είναι ίσο με ή μεγαλύτερο από 300.000 ευρώ, γνωστοποίησε η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Όλοι οι διενεργούμενοι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται κατόπιν αδείας που θα χορηγείται από τους Συλλόγους ή τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά από σχετικό αίτημα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, που θα υποβάλλεται κατόπιν έγγραφης αίτησης σε αυτόν από τον επισπεύδοντα.

Έτσι, για την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 θα χορηγούνται άδειες για αναγκαστικούς πλειστηριασμούς, για πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο κατοικία του οφειλέτη (φυσικού προσώπου) με επισπεύδοντες τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ, και για ποσό επισπευδόμενης απαίτησης, δηλαδή ποσό εγγραφής κατάσχεσης ίσο με ή πάνω από 300.000 ευρώ.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΔΕΗ

Με στόχο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ταμειακές διαρροές εξαιτίας των ανεξόφλητων οφειλών που φθάνουν τα 2.4 δις ευρώ η ΔΕΗ προχωρά στην πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει να προτείνει δράσεις για τον περιορισμό της οικονομικής αιμορραγίας της επιχείρησης.

Ο σύμβουλος που θα αναλάβει το έργο, θα εκπονήσει αναλυτικό πλάνο υλοποίησης υπηρεσιών με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης του πελατολογίου, δίνοντας έμφαση στους πελάτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Εκτός από το σχεδιασμό, η εταιρεία που θα προσληφθεί από τη ΔΕΗ θα αναλάβει και την υποστήριξη της επιχείρησης για την είσπραξη των οφειλών, κάτι που σημαίνει ότι θα λειτουργήσει και ως «εισπρακτική». Η εταιρεία θα έχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων και θα αναζητά και επιπρόσθετα στοιχεία για τους οφειλέτες όπως προφίλ, επάγγελμα κ.ά.

Σύμφωνα με τα τεύχη της διακήρυξης, η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο θα αμειφθεί σε περίπτωση που επιτευχθούν μια σειρά από στόχοι με το ποσό των 12 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ 25% ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Την πώληση του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο ελληνικό δημόσιο, έναντι 295,6 εκατ. ευρώ, ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.

Η συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι το 25% θα μεταβιβαστεί στην εταιρεία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, η οποία θα ελέγχεται πλήρως από το δημόσιο.

Για την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού απαιτείται επιπλέον η μεταβίβαση του 24% του Διαχειριστή στην κινεζική State Grid και η εισαγωγή της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΝΤ. ΤΡΑΜΠ

Τετ α τετ με έναν από τους πιο διάσημους επικριτές του θα έχει την Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος γίνεται δεκτός από τον Πάπα Φραγκίσκο, στο Αποστολικό Παλάτι, στο Βατικανό, τρίτο σταθμό της εννιαήμερης παγκόσμιας περιοδείας του.

Η συνάντηση των δύο ανδρών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένων και των οξύτατων χαρακτηρισμών που είχαν ανταλλάξει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ CIA: «ΞΕΚΑΘΑΡΗ» Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζον Μπρέναν, ανέφερε πως το Καλοκαίρι του 2016 έγινε ξεκάθαρο πως η Ρωσία επιχειρούσε να παρέμβει στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, κάτι το οποίο είχε συζητήσει τότε με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας.

Στη διάρκεια κατάθεσής του στο Κογκρέσο ανέφερε ότι υπήρχε επαφή ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.