Οι ειδήσεις των 10:00 (09/06/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (09/06/2017)

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Τ. ΜΕΪ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Έντονη φημολογία επικρατεί τις τελευταίες ώρες στα δημοσιογραφικά γραφεία στη Μ. Βρετανία.

Δεν αποκλείεται έως το μεσημέρι η πρωθυπουργός της Βρετανίας να υποβάλει την παραίτησή της από την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών, οι οποίοι χωρίς τη Μέι στο «τιμόνι» θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού.

Την παραίτηση της Μέι ζήτησε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώνοντας υπερήφανος για τις επιδόσεις του κόμματός του.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Την επιλογή να σχηματίσουν είτε κυβέρνηση μειοψηφίας, είτε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα, θα έχουν οι Συντηρητικοί, μετά τη διαφαινόμενη απώλεια της αυτοδυναμίας τους στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, γεγονός που θα πλήξει το χρονοδιάγραμμα του Brexit την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα μέρες.

Με μόνο 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, έναντι 330 μέχρι σήμερα, θα χρειασθούν σχεδόν δέκα έδρες στο Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και αυτοδυναμία.

Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα για την πρωθυπουργό που κήρυξε πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της των 17 εδρών.

Με το που ανακοινώθηκαν χθες τα πρώτα exit poll, η στερλίνα πραγματοποίησε βουτιά.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Σήμερα το απόγευμα θα τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια οι τροπολογίες με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι οποίες κατατέθηκαν χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο για την «Κύρωση της τροποποιημένης συμφωνίας για την ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο».

Στις 10:00 θα αρχίσει στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αλιεία, στο οποίο εντάσσονται οι τροπολογίες, με τον βασικό προγραμματισμό να ορίζει τη λήξη της συζήτησης στις 17:00, προκειμένου έως τις 18:00 να έχουν ολοκληρωθεί οι ονομαστικές ψηφοφορίες, εφόσον υποβληθούν αντίστοιχα αιτήματα.

Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται θυελλώδης, καθώς τα κόμματα εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους τόσο για τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να κατατεθούν τα προαπαιτούμενα (ως τροπολογίες) όσο και για τον περιορισμένο χρόνο της συζήτησης (με κατεπείγουσες διαδικασίες).

ΠΑΓΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΩΣ ΤΟ 2022

Με πρόσθετη απώλεια εισοδήματος της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ ισοδυναμεί η τροπολογία για το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις και κατά το 2022. Το περιεχόμενο των τροπολογιών συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο της συζήτησης για την ολοκλήρωση της λίστας με τα 140 προαπαιτούμενα.

Συνολικά, κατατέθηκαν πέντε τροπολογίες το περιεχόμενο των οποίων συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο της συζήτησης για την ολοκλήρωση της λίστας με τα 140 προαπαιτούμενα.

Η πρώτη τροπολογία αφορά στο πάγωμα των συντάξεων και για το 2022, η δεύτερη τροπολογία σχετίζεται με τον χρόνο αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ η 3η αναδιατυπώνει τη διάταξη που επιτρέπει την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου όχι από το 2020 όπως προβλέπεται κανονικά αλλά από το 2019.

Οι υπόλοιπες δύο τροπολογίες, αφορούν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ EUROWORKING GROUP

Χθες συνεδρίασε το ΕWG, το οποίο εξέτασε την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων από την κυβέρνηση, διαδικασία που θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ώστε στην αρχή της επόμενης εβδομάδας οι τεχνοκράτες των χωρών-μελών να προετοιμάσουν την εισήγησή τους προς το Εurogroup, τόσο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο και τον καθορισμό του ποσού της δόσης.

Ο Τόμας Βίζερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών για τον ρόλο του ΔΝΤ το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας σε  αυστριακή εφημερίδα ότι το σχέδιο προβλέπει πως ο διεθνής οργανισμός θα συναινέσει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά όταν εξειδικευθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του.

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Καταρχήν συμφωνία με την Ελλάδα (approval in principle) για ένα πρόγραμμα με εκταμίευση, όμως, χρημάτων μόνο όταν υπάρξει συμφωνία για το χρέος εξετάζει το το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν δεν βγει άσπρος καπνός για το χρέος στις 15 Ιουνίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επιλογή, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις αποδίδοντας αυτή την «παραχώρηση» του Ταμείου στην ανάγκη να αποφευχθεί νέα κρίση στην Ελλάδα, που τον Ιούλιο καλείται να πληρώσει χρέος και επομένως έχει ανάγκη την εκταμίευση της δόσης. 

Πάντως το Ταμείο προτιμά καθαρή λύση στο Eurogroup και για αυτό εργάζεται, τόνισε ο Ράις, επιβεβαιώνοντας την παρουσία Λαγκάρντ στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, το «Ταμείο θεωρεί ότι η καταρχήν συμφωνία αποτελεί την δεύτερη καλύτερη επιλογή, καθώς πρωταρχικός στόχος παραμένει η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει την χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, για να επιτευχθεί τούτο απαιτείται εκτός από τη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος.

ΣΦΟΡΔΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα, έκανε λόγο για 4ο μνημόνιο και αναφέρθηκε σε εναλλακτική πορεία για την έξοδο από την κρίση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά, η οποία τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του τα έχει ήδη συμφωνήσει, όπως επίσης και τα χρονοδιαγράμματα.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ Α. ΜΑΡΤΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος είναι προφυλακισμένος για την ζημία που υπέστη το νοσοκομείο από τις περικοπές στα νοσήλια. 

Ο κ. Μαρτίνης παρουσίασε ένα σχέδιο άλωσης του «Ερρίκος Ντυνάν» η υλοποίηση του οποίου, όπως υποστήριξε, ξεκίνησε επί των ημερών του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας και συνεχίστηκε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, υπουργό Υγείας επί ΠαΣοΚ, για να ολοκληρωθεί επί Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, υπουργών Υγείας διαδοχικά επί κυβέρνησης Σαμαρά. 

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Διήμερη επίσκεψη στη Γερμανίας πραγματοποιεί από σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά από πρόσκληση του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει, με τον Γερμανό ομόλογό του, την Έκθεση DOCUMENTA 14, στην πόλη Κάσσελ.

Ο κ. Παυλόπουλος θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον κ. Σταϊνμάγερ με τον οποίο και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο προέδρων ενώ θα διεξαχθούν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών .

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.