Οι ειδήσεις των 10:00 (13/06/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (13/06/2017)

ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ 6,1 ΒΑΘΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΧΙΟΥ

Νεκρή ανασύρθηκε χθες μια εγκλωβισμένη στα ερείπια 45χρονη γυναίκα, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 15:28, με επίκεντρό σε θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης. Παράλληλα, το χωριό Βρισά εκκενώθηκε αφού η κατάσταση των σπιτιών του οικισμού κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση μετασεισμών.

Λόγω του σεισμού σήμερα Τρίτη, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο θα παραμείνουν κλειστά, ενώ αναβάλλονται οι  σημερινές Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων σε Λέσβο και Χίο. Σύμφωνα, πάντως, με τους σεισμολόγους ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Συνεδριάζει στη 1 το μεσημέρι στη Βουλή το υπουργικό συμβούλιο 2 ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup και μία ημέρα μετά την επίσκεψη Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ στην Αθήνα. Αποκλειστικό θέμα θα είναι η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και το αποτέλεσμα των επαφών του Πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες.

 Όσον αφορά τώρα στη χθεσινή επίσκεψη Λε Μερ, ο γάλλος υπουργός οικονομικών φαίνεται ότι προτείνει ένα «μηχανισμό ελαστικότητας» που θα προσαρμόζει την αποπληρωμή του χρέους στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως δήλωσε ο ίδιος, έξω από το μέγαρο Μαξίμου, «Είναι ένας μηχανισμός ελαστικότητας αυτός που προτείνω να ενσωματωθεί στο τελικό ανακοινωθέν του Εurogroup. Αντί να “παγώσουν” τα πράγματα οριστικά, δηλαδή να λέμε ότι η ανάπτυξη και οι δόσεις θα είναι τόσο και δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ, να προσπαθήσουμε να έχουμε μία μεγαλύτερη ευελιξία.

 Να δούμε, όπως σημείωσε, ποια θα είναι τα αποτελέσματα της ανάπτυξης και με βάση αυτά να δώσουμε τη δυνατότητα επανεκτίμησης των υπόλοιπων δεδομένων».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ EUROGROUP

Μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, οι 2 άντρες σημείωσαν ότι η λύση είναι κοντά περισσότερο από ποτέ και είναι εφικτό να βρεθεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με τον κύριο Λε Μερ, να δηλώνει πραγματικά αισιόδοξος ότι θα έχουμε μία καλή συμφωνία την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε κοντά σε μία λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, μία λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και αυτή η λύση θα είναι όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη». Σημείωσε πως πιστεύει ότι «είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Eurogroup μεθαύριο, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 του μήνα, γιατί αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εντούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν». Δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη λύση σημείωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός υποστηρίζοντας πως αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου.

ΜΠ. ΚΕΡΕ: ΖΗΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP

Αποφασιστική δράση για την Ελλάδα προκειμένου να τονωθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, ζητά με συνέντευξη του στο Bloomberg, από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 2 ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Εurogroup στο Λουξεμβούργο, για να συζητηθεί το πώς μπορεί να ελαφρυνθεί το ελληνικό κρατικό χρέος, ο Κερέ κάλεσε τους υπουργούς να καταλήξουν σε μια λύση που θα ωθούσε τους επενδυτές και τους καταθέτες να επιστρέψουν.

 Όπως σημείωσε η επίτευξη συμφωνίας είναι το κλειδί για την εκταμίευση της επόμενης δόσης με την οποία θα καλυφθούν οι ελληνικές δανειακές ανάγκες τον Ιούλιο. «Τρέφω τη μεγάλη ελπίδα, και η ΕΚΤ ελπίζει σε μεγάλο βαθμό, ότι αυτή θα είναι η καταληκτική συνάντηση» τόνισε ο Κερέ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε αυτό που της αναλογούσε και τώρα επαφίεται στους υπουργούς του Eurogroup να βρουν μια λύση σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

ΔΕΗ: ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ

Ερώτημα κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφορικά ζημιά από την κατολίσθηση σημαντικού μέρους στο ορυχείο του Αμυνταίου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της ΔΕΗ: Τα οικονομικά μεγέθη τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα. Οι οικονομικές επιπτώσεις για την Εταιρεία είναι άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες.

Οι άμεσες όπως σημειώνει σχετίζονται με τη βλάβη που υπέστη ο πάγιος εξοπλισμός, η αξία του οποίου έχει σε σημαντικό βαθμό αποσβεσθεί, ενώ η αξία αντικατάστασής του είναι της τάξης των 30-40 εκατ. ευρώ, με τη ΔΕΗ να υποστηρίζει ότι αυτή δεν είναι αναγκαία να γίνει, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί εξοπλισμός από άλλα Ορυχεία. Όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τώρα, από το τμήμα του κοιτάσματος που ενδεχομένως να μην είναι πλήρως αξιοποιήσιμο, η αξία του θα αποτιμηθεί μετά από κάποιο διάστημα, και αφού καταστεί δυνατό να προχωρήσει η διενέργεια των αναγκαίων εργασιών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων, η ακριβής αποτύπωση θα γίνει μετά τις προβλεπόμενες κατά το νόμο ενέργειες και διαδικασίες, ενώ σε κάθε περίπτωση, τονίζει η ΔΕΗ, το κόστος θα είναι ένα μικρό κλάσμα του αντίστοιχου κόστους απαλλοτρίωσης της Ποντοκώμης. Την ίδια ώρα η επιχείρηση συγκρότησε επιτροπή διερεύνησης των αιτιών κατολίσθησης στο Αμύνταιο η οποία έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να υποβάλλει το πόρισμά της. Βεβαίως, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν επηρεάσει την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, η οποία χθες έκλεισε με «βουτιά» 6,97% με την τιμή της στα 3,74 ευρώ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ

Στις ΗΠΑ συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά από την ανάληψη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ συνεδρίασε. Το 15μελες υπουργικό συμβούλιο υπό τον Τραμπ, έγινε περίπου δύο μήνες αργότερα από την αντίστοιχα πρώτη συνεδρίαση, που είχε κάνει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα.

«ΘΟΛΟ» ΤΟΠΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι υπουργοί της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι συμμετείχαν στο πρώτο συμβούλιο μετά τις πρόωρες εκλογές στη Βρετανία.
Όμως, αντί για πανηγυρικό κλίμα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με βάση και το αποτέλεσμα.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.