Οι ειδήσεις των 10:00 (06/07/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (06/07/2017)

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ – ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ε.Ε.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Γιλντιρίμ συμφώνησαν ότι, αν και δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως την Πέμπτη, όταν συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Χωρίς τους πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών δυνάμεων -Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου- θα συνεχιστεί προς ώρας η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Η εξέλιξη επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κατά τη συνεδρίαση για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και Ασφάλειας, η οποία διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης παρουσία και της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.

Τελικά επικράτησε η λογική και η ορθότητα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ ανέφερε ότι «έχει χαθεί πολύς χρόνος και αυτό εξηγεί γιατί δεν θα έρθουν οι πρωθυπουργοί».

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΑΠΟ TO Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Πρωτοβουλία για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα θα αναλάβει η κυπριακή πλευρά όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Αναστασιάδης κάνει λόγο για υποβολή προτάσεων και αναμένει «και η άλλη πλευρά να επιδείξει ανάλογη βούληση».

Παράλληλα καλεί τους πολίτες «να κωφεύσουν σε όσα ενδεχομένως κάποιοι εσκεμμένα διαρρέουν περί δήθεν υποχωρήσεων της δικής μας πλευράς».

«Με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται προκειμένου να δούμε επιτέλους ακτίνα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον» αναφέρει στις αναρτήσεις του.

ΑΠΕΡΡΙΨΕ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ NOOR1

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά, για την ακατανόητη, όπως είπε, απουσία τους από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος της Προανακριτικής για τα εξοπλιστικά επί Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αντιπερισπασμό το αίτημα της ΝΔ για εξεταστική στην υπόθεση του πλοίου Noor 1, ενώ για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι δεν πήγε να υπερασπιστεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις του κόμματός της.

ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στην τακτική δικαιοσύνη παραπέμπεται ο Γιάννος Παπαντωνίου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μετά από την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για μη άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού.

Λόγω της παραγραφής του αδικήματος, η Ολομέλεια ψήφισε «όχι» στην άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού για το αδίκημα της απιστίας. Επίσης ψήφισε «όχι» και στην άσκηση δίωξης για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής.

Έτσι η Βουλή, παραπέμπει με την σημερινή της απόφαση, τον Γιάννο Παπαντωνίου στην τακτική Δικαιοσύνη για έξι υποθέσεις και τις συναφείς δικογραφίες, ώστε να ελεγχθεί ο πρώην υπουργός για το παραπάνω αδίκημα.

Στη μυστική ψηφοφορία η οποία διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης, 27 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άσκησης δίωξης κατά του πρώην υπουργού για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία, κατά τη σύναψη εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ 205 βουλευτές ψήφισαν «όχι», λόγω παραγραφής. Ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, 32 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άσκησης δίωξης κατά του κ. Παπαντωνίου, ενώ 202 κατά, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής.

ΒΟΥΤΣΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΣΙΩΠΑ Η ΒΟΥΛΗ

Μήνυμα ότι η Βουλή δεν μπορεί και δεν πρέπει να δεχθεί να μείνει απαθής σε όσους επιχειρούν να απλώσουν το χέρι τους στη νομοθετική εξουσία, είτε είναι εντός είτε εκτός της χώρας, έστειλε, επ΄ αφορμή της συζήτησης για το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που επέλεξε να μιλήσει στη συνεδρίαση ως απλός βουλευτής.

Ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ζητά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Να προεδρεύσει εισαγγελέας στην επιτροπή προμηθειών πρότεινε ο Βασίλης Λεβέντης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΤΕ

Συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τις προσδοκίες του τουρισμού για φέτος να κάνουν λόγο για χρονιά ρεκόρ που μπορεί να αγγίξει και τους 30 εκατ. επισκέπτες στη χώρα μας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΩΝ 7,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει τελικά ο ESM για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ του προγράμματος.

Στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει βέβαιος ότι όλα θα είναι έτοιμα έως αύριο Παρασκευή.

Ερωτηθείς για τα προαπαιτούμενα που θέτει το ΔΝΤ και αναφέρονται στο δελτίο Τύπου του ESM, ο υπουργός δήλωσε ότι αυτά αφορούν σε δύο υπουργικές αποφάσεις, «όχι πολιτικές, αλλά με τεχνικά ζητήματα, τις οποίες κοιτάμε τώρα».

Ειδικότερα, αφορούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος των μηχανικών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, έχει λυθεί το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ εκείνο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «δεν είναι για τώρα» και δεν το ζητεί το ΔΝΤ.

ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΔΥΟ ΕΤΩΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με την αγορά να διασπά τα επίπεδα των 840 μονάδων, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαΐου 2015.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 841,34 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,87%.

Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίασης της 27ης Μαΐου 2015 (851,81 μονάδες).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 79,724 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 81.258.287 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,61%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,74%.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.