Οι ειδήσεις των 10:00 (12/07/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (12/07/2017)

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 1,5% ΦΕΤΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η MOODY’S

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 1,5% προβλέπει φέτος ο οίκος Moody’s και 2% για το 2018, όπως αναφέρει σε έκθεσή του, με τίτλο: «Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας βελτιώνεται, αλλά το υψηλό δημόσιο χρέος και οι αβεβαιότητες αναφορικά με την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παραμένουν περιορισμοί». 

Η έκθεση αυτή έρχεται σε μικρό διάστημα μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον Moody's στη βαθμίδα Caa2 με θετική προοπτική και αποτελεί, όπως σημειώνει ο οίκος, επικαιροποίηση για τις αγορές.

Οι βασικοί μοχλοί της ανάπτυξης θα είναι πιθανόν οι επενδύσεις, με ώθηση από τους χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΕ, και την κάπως ισχυρότερη ιδιωτική κατανάλωση στη βάση της βελτιωμένης αγοράς εργασίας. «Επίσης, η δημοσιονομική πολιτική δεν θα αποτελεί βάρος στην ανάπτυξη, όπως στα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει ο οίκος.

Ο Moody's αναμένει τη σταθεροποίηση του χρέους της Ελλάδας φέτος και την έναρξη της μείωσής του από το επόμενο έτος, με τον λόγο του προς το ΑΕΠ να υποχωρεί στο 176% το 2018. 

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Η χώρα δεν χρειάζεται να επιστρέψει φέτος στις αγορές ομολόγων, δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, καλώντας την κυβέρνηση αντί αυτού να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

«Νομίζω πως είναι λίγο νωρίς», σημείωσε σύμφωνα με τη WSJ ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές, σημειώνοντας ότι «θα ήταν για παράδειγμα ακόμα καλύτερο αν η Ελλάδα προχωρήσει με δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις». 

«Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο, για να βγει στις αγορές αργότερα» πρόσθεσε.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας καλωσόρισε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, η οποία όπως είπε βοηθάει να μειωθεί η αβεβαιότητα για τους επενδυτές και ενθαρρύνει τους καταθέτες να βάλουν περισσότερα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, άσκησε κριτική στην έλλειψη σαφήνειας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) για την Ελλάδα είναι έτοιμη και έχει αποσταλεί ήδη στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τόμσεν δήλωσε ότι η ανάλυση θα συζητηθεί στις 20 Ιουλίου.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Στην Κοζάνη θα βρεθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για το πρώτο από τα 13 περιφερειακά συνέδρια με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση. 

Οι εργασίες ξεκίνησαν χθες με τοποθετήσεις υπουργών και την ανακοίνωση της δημιουργίας του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η πρωτεύουσα της, η Κοζάνη, αποτελούν την «ενεργειακή καρδιά» της Ελλάδας, καθώς σχεδόν τα 2/3 της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει ανάγκη η χώρα, παράγονται εκεί. 

Η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται στις 19:30.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

«Η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το Κυπριακό, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στην Ελβετία.

«Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται με δυο λόγια κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», είπε ο πρωθυπουργός.

«Λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ, plan B, plan C, καθώς και ό,τι άλλο υπονόησε η τουρκική πλευρά, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, είναι εκτός συζήτησης», ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση.

AΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΟ ΤΕΜΑΧΙΟ 11 ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ

Το πρόγραμμα γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) θέτει σε εφαρμογή η Κυπριακή Δημοκρατία λίγες μέρες, μετά το «ναυάγιο» της διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα.

Συγκεκριμένα αρχίζει η διαδικασία της διερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 11 και στο κοίτασμα «Ονησίφορος» για λογαριασμό του γαλλικού κολοσσού TOTAL. Η ουσιαστική έναρξη της γεώτρησης υπολογίζεται ότι θα γίνει στις 16 Ιουλίου 2017.

Το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella» της Total - ENI έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Ήδη τέθηκε σε ισχύ η Navtex (οδηγία προς ναυτιλλομένους), που έχει εκδώσει η Λευκωσία για δέσμευση της περιοχής για τρεις μήνες, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.

ΣΦΟΔΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον επικεφαλής της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό ζήτημα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αναφέροντας: «ως βουλευτής της ΝΔ το 2007 και ως υφυπουργός της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, είχατε τότε συνταχθεί δια της ψήφου σας με αυτό το οποίο είναι σήμερα η επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών».

Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «άλλαξε τη θέση της ΝΔ» όσον αφορά την επίσημη θέση για το όνομα της ΠΓΔΜ.

«Αν επιθυμείτε να αλλάξετε τις θέσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μπορείτε να ζητήσετε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αλλά πριν φτάσετε εκεί ρωτήστε τους βουλευτές της Μακεδονίας» είπε ο κ. Καμμένος.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του μήνα, προετοίμασε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι βασικοί άξονες του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΙΣ 17.00 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

Συνεδριάζει σήμερα στις 17.00 η Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.