Οι ειδήσεις των 10:00 (13/07/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (13/07/2017)

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με φόντο τη σύσταση της Κομισιόν να τερματιστούν οι διαδικασίες σε βάρος της Ελλάδας για υπερβολικό έλλειμμα.

Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της τελετής αναγόρευσης του κ. Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η τελετή αναγόρευσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα γίνει στις 8 το βράδυ, παρουσία του πρωθυπουργού. Η συνάντηση των δύο ανδρών θα προηγηθεί της τελετής.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας και την 1η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας, που πραγματοποιούνται την Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ:  ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ

Εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό και ένα ακόμα καθοριστικό βήμα για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Επιτέθηκε στους  καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που, όπως είπε, έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκκαλιά.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός δεν μπορεί παρά να ενσωματώνει τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και καύσης λιγνίτη, που πάντως, όπως συμπλήρωσε για αρκετά χρόνια ακόμα θα παραμείνει βασικό συστατικό του ενεργειακού μίγματος της χώρας. 

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από το 2018 θα τεθεί σε ισχύ ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Π. ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ

Tο κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα αποφάσισε να συστήσει η Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν τονίζει ότι η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την επιστροφή της σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Όπως αναφέρει το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης βελτιώθηκε από έλλειμμα 15,1% το 2009 σε πλεόνασμα 0,7% το 2016. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο του ορίου του 3% που ορίζει η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες - μέλη της ΕΕ, δεν έχει άμεσες πρακτικές επιπτώσεις, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

BLOOMBERG: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Η επίσημη απόφαση ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ ενισχύει τη χώρα, καθώς σκέφτεται την πρώτη πώληση ομολόγων της από το 2014, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Αν και η απόφαση για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, σημειώνει το δημοσίευμα, «σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία στηρίζεται στη διεθνή βοήθεια για τη χρηματοδότησή της από το 2010, καθώς επιδιώκει να επιστρέψει στην ομαλότητα και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές. Οι ενδείξεις ότι οι προοπτικές γίνονται καλύτερες ενισχύθηκαν από την αγορά του 59% της σημερινής έκδοσης τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές», σημειώνεται.

ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ: ΑΝ Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ 4Ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Την ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις της οικονομίας στην Eυρωζώνη εκφράζει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Σε ερώτηση μήπως οι Ευρωπαίοι τείνουν να εξωραΐζουν ορισμένες φορές την κατάσταση της Ελλάδας, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αντέτεινε ότι «στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε, κάτι που έλαβε υπόψη στην πρόβλεψή του ο ΟΟΣΑ.

O ίδιος εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο «εφόσον η κυβέρνηση παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων».

ΜΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΓΚΙΣΕ

Προμήθεια θα καταβάλλουν οι φορολογούμενοι που θα πληρώνουν με μετρητά τους φόρους τους στα τραπεζικά γκισέ, σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα.

Εξαίρεση θα προβλέπεται μόνο για τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, τους ανάπηρους και όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και μόνο για πληρωμές δόσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι που θα πληρώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο (κάρτες, Ίντερνετ κ.λπ.) τις φορολογικές τους υποχρεώσεις θα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από το βάρος των προμηθειών το οποίο θα επιβαρύνει όπως και σήμερα το δημόσιο.

Με τον τρόπο αυτόν η ΑΑΔΕ στοχεύει στην εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών περίπου 10 εκατ. ευρώ το χρόνο που καταβάλλονται στις τράπεζες με τη μορφή προμηθειών από όσους πληρώνουν με μετρητά στο ταμείο, αλλά και να περιορίσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που γίνεται με τον τρόπο αυτό.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΒΑΘΙΑ ΚΡΙΣΗ ΘΕΣΜΩΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Για βαθιά κρίση θεσμών και αξιών που βιώνει η χώρα και απειλεί τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διανύει «το όγδοο έτος μιας παρατεταμένης κρίσης, που ενώ ξεκίνησε ως οικονομική, μετατράπηκε σε κοινωνική και πολιτική».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στήσει καθεστώς, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο που αυτό δεν γίνεται σε δημοκρατική χώρα. Δεν το επιτρέπουμε»

ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία, απεργάζεται και υλοποιεί σχέδια παρακρατικού - καθεστωτικού χαρακτήρα».

DIGEA: Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ ΛΗΓΕΙ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η εταιρεία Digea γνωστοποίησε χθες ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τη σύμβαση με την ΕΡΤ, η οποία λήγει τον επόμενο Οκτώβριο, με το επιχείρημα ότι η κρατική τηλεόραση έχει ευθύνες για τη μη διεξαγωγή διαγωνισμού προμήθειας πομπών επίγειας ψηφιακής εκπομπής. 

Σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας δήλωσε ότι η Digea θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο πολυπλέκτη για την καλύτερη εκμετάλλευση του φάσματος.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.