Οι ειδήσεις των 10:00 (14/07/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (14/07/2017)

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Σε πλήρη εξέλιξη φέρεται να βρίσκεται η προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές, με αφορμή το θετικό περιβάλλον. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σήμερα αναλυτικά σ’ αυτό το ενδεχόμενο, μετά και την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και τη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Η ηλεκτρονική έκδοση της «Rheinische Post» αναφέρεται στα σχέδια επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχεια της χρηματοδότησής της μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού. 

Αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει επιτόκια μεταξύ 4% και 5% για να αντλήσει φρέσκο χρήμα στις κεφαλαιαγορές και ως εκ τούτου αισθητά περισσότερα χρήματα συγκριτικά με όσα καταβάλλει για τα δάνεια ευρωπαϊκής βοήθειας.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΥΨΗΛΑ 28 ΜΗΝΩΝ ΤΟ Χ.Α.

Κοντά στα υψηλά επίπεδα 28 μηνών βρέθηκε το Χρηματιστήριο χθες, με τον γενικό δείκτη να κατακτά τις 850 μονάδες με «καύσιμο» την αισιοδοξία ότι η χώρα μπορεί να επιχειρήσει την έξοδο στις αγορές.

Το ιδιαίτερα θετικό είναι ότι η αγορά κινήθηκε ανοδικά με αυξημένο τζίρο, ο οποίος χθες κατάφερε να ξεπεράσει και πάλι τα 100 εκατ. ευρώ και να διαμορφωθεί στα 114 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης αν και διέσπασε το επίπεδο των 850 μονάδων δεν είχε καταφέρει να κλείσει πάνω από αυτό, κάτι που επιτεύχθηκε χθες με μοχλό τις τοποθετήσεις στις τράπεζες.

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΟΦΕΙΛΩ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

«Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αλλά μεγάλο έθνος και εγώ ερωτεύτηκα αυτό το έθνος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην ομιλία του μετά από την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι σε όλη του τη σταδιοδρομία προσπάθησε πάντα να σεβαστεί την αξιοπρέπεια  του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι «δεν τη σέβονται όλοι οι Ευρωπαίοι».

Επεσήμανε, δε, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο που γυρίζει σελίδα», καθώς όπως είπε, επιστρέφουν η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα και ανάπτυξη.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στην πτωτική πορεία του ελλείμματος και στην «καλή κατάσταση» που βρίσκεται πλέον η χώρα.

ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ»  ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ 

Ανακοινώνεται σήμερα το εύρος απόδοσης για το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Η εταιρεία αποσκοπεί να αντλήσει από τις 17 ως τις 19 Ιουλίου 60 εκ. ευρώ από την αγορά, προκειμένου να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις στο χώρο της πράσινης οικονομίας.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από το ομολογιακό θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων στο Βέρμιο (22 ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ 447 MW), ένα αιολικό πάρκο στο Τέξας (76 ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ 159,6 MW) και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, που ξεκινούν. Αθροιστικά επενδύσεις συνολικού ύψους 478 εκ. ευρώ, που ανήκουν όλες στην πράσινη οικονομία. 

Το πρώτο «πράσινο» ομόλογο – green bond, αφορά μόνον το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου μέχρι το 2019. Μετά το 2019 ακολουθεί ένα ακόμα πιο μεγαλόπνοο πρόγραμμα, που εκτός από νέα αιολικά (κατά κύριο λόγο στην Κρήτη και στη Ν. Εύβοια), περιλαμβάνει και τα πρώτα μεγάλα έργα που κατασκευάζονται ειδικά για την αποθήκευση ενέργειας, που αποτελεί πλέον βασικό συστατικό της ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετάβαση σε μια οικονομία απεξαρτημένη από το πετρέλαιο και το κάρβουνο.

Πρόκειται για έργα αντλησοταμίευσης, που προχωρούν στο πλαίσιο του πακέτου Γιουνκέρ, τα οποία προσεγγίζουν σε προϋπολογισμό τα 800 εκ. ευρώ.

Ακόμα, με ναυαρχίδα το καινοτόμο αιολικό πάρκο στη βραχονησίδα του Αγίου Γεωργίου που ήδη ολοκληρώθηκε (μια επένδυση ύψους 150 εκ. ευρώ), η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προσβλέπει και στην επενδυτική αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού καθαρής ενέργειας του Αιγαίου (χερσαίου & υπεράκτιου),  που ξεπερνά τα 10.000 MW και αποτελεί τον πραγματικό θησαυρό που κρύβουν τα γαλάζια νερά του μεγάλου νησιωτικού μας αρχιπελάγους. 

ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 2,8 ΔΙΣ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ELA ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Κατά 2,8 δισ. ευρώ μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) στα τέλη Ιουνίου, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA υποχώρησε στα  37,9 δισ. ευρώ, από 40,7 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA ανερχόταν σε 42,1 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου και 42,4 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Η απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αυξήθηκε οριακά τον Ιούνιο στα 16,3 δισ. ευρώ από 16,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά, η εξάρτηση των τραπεζών από το ευρωσύστημα (που περιλαμβάνει τον δανεισμό από ΕΚΤ και ELA) περιορίστηκε κατά 2,7 δισ., στα 54,2 δισ. ευρώ από 56,9 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Την ανάγκη χάραξης μιας μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ μίλησε με πολίτες και οργανώσεις με θέμα το περιβάλλον και την περιβαλλοντική πολιτική και ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο της κατάρτισης του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχουμε επιλέξει να κάνουμε μια σειρά από διαδραστικές συζητήσεις για συγκεκριμένες θεματικές ενότητες με ανθρώπους, φορείς, οργανώσεις και ειδικούς που πιστεύουμε ότι έχουν να προσφέρει κάτι στη δημόσια συζήτηση που θέλουμε να αναπτύξουμε».

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤ' ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΩΝ

Στις ΔΟΥ θα πρέπει να απευθυνθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, αλλά αυτό δεν εμφανίζεται στα προσυμπληρωμένα στοιχεία του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Για αρκετές περιπτώσεις αγροτών, που είναι κατ επάγγελμα αγρότες, ο κωδικός 037-038 του εντύπου Ε1 δεν έχει προσυμπληρωθεί, ούτε οι ίδιοι μπορούν να παρέμβουν να τον συμπληρώσουν για να υπολογιστεί το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος κατά την εκκαθάριση της δήλωσης.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη ΔΟΥ προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά της δήλωσης και την βεβαίωση με την οποία αποδεικνύεται ότι έχουν την ιδιότητα του «κατ' επάγγελμα» αγρότη.

Το θέμα εξετάσθηκε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο είχε αποστείλει τα στοιχεία για τους κατ' επάγγελμα αγρότες στο ΤΑΧΙS.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΚΡΟΝ – ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Σε συμφωνία για την κατασκευή γαλλογερμανικού μαχητικού αεροσκάφους κατέληξαν Παρίσι και Βερολίνο ανακοίνωσαν Μέρκελ και Μακρόν.

Σε συμφωνία για την κατασκευή γαλλογερμανικού μαχητικού αεροσκάφους κατέληξαν Παρίσι και Βερολίνο, όπως αποκάλυψαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη στη γαλλική πρωτεύουσα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο του 19ου γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε θετική στη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης. 

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.