Οι ειδήσεις των 10:00 (21/07/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (21/07/2017)

ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ, ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ 6,4 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΩ

Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες και ζημιές σε κτήρια είναι ο πρώτος απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 01:32 στην Κω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θύματα του φονικού σεισμού είναι ένας 39χρονος Τούρκος και ένας 22χρονος Σουηδός.

Ζημιές έχει υποστεί και το λιμάνι της Κω, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα του εσωτερικού λιμανιού.

Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους.

Mε αεροσκάφος C-130 έφθασαν τα ξημερώματα στο νησί ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

ΒΟΥΛΗ: ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ

Αναβάλλεται η συζήτηση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως της Ν.Δ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση.

Η παραπάνω απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση μετά από επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό, λέξη Τσίπρα και ύστερα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω του σεισμού στην Κω.

ύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η σκέψη του είναι στο νησί και στους πολίτες που δοκιμάζονται.

ΔΝΤ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΕΠΙ της ΑΡΧΗΣ Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε επί της αρχής προληπτική συμφωνία με την Ελλάδα (Stand-By Arrangement) για την παροχή γραμμής χρηματοδότησης ύψους έως και 1,6 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ.

Το πρόγραμμα, όπως είχε προαναγγείλει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, θα τεθεί σε ισχύ μόνο όταν το ΔΝΤ λάβει συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις ότι το χρέος θα καταστεί βιώσιμο.

ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ ΔΝΤ

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος μέχρι το τέλος του προγράμματος θα χρειαστούν συνολικά 11 δισ. ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει εγκριθεί καταρχήν, πράγμα που σημαίνει ότι θα τεθεί σε ισχύ μόνο αφού το Ταμείο λάβει συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να εξασφαλίσει τη διατηρησιμότητα του χρέους, και υπό τον όρο ότι η Ελλάδα ακολουθεί πιστά το οικονομικό πρόγραμμα.

Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018.

Στην Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους το ΔΝΤ επιμένει ότι το χρέος της Ελλάδος παραμένει μη βιώσιμο, καθώς το χρέος θα υποχωρήσει στο 150% του ΑΕΠ από 181% που έκλεισε πέρυσι και οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του στο 17% του ΑΕΠ ως το 2030, ωστόσο στη συνέχεια θα λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις.

Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να προχωρήσουν σε πρόσθετες διευθετήσεις (επέκταση περιόδου χάριτος των δανείων, αναβολή καταβολής τόκων), κυρίως αν συνυπολογιστεί ότι ο μακροχρόνιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα υποχωρήσει στο 1%.

Επιπροσθέτως, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι στο πρόγραμμα θα πρέπει να παραμείνει ένα αποθεματικό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το οξύ πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Ζητεί μάλιστα να διενεργηθεί νέος κύκλος τέστ αντοχής στις ελληνικές τράπεζες (stress tests) πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Tην ικανοποίησή του για την έγκριση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλάους Ρέγκλινγκ, κατόπιν της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Ταμείου.

Ο ίδιος, παράλληλα, εκτίμησε ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ και του ESM θα διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Αυτό, συνέχισε ο Ρέγκλινγκ, θα επιτρέψει στη χώρα να ολοκληρώσει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις, έως το τέλος των δύο προγραμμάτων, τον Αύγουστο του 2018.

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι στόχο αποτελεί η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η επάνοδος της Ελλάδος στις αγορές.

ΝΤΡΑΓΚΙ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση η απόφαση για την έξοδο στις αγορές, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι, σημειώνοντας πως πρέπει να είναι τμήμα ευρύτερης στρατηγικής και πως, σε κάθε περίπτωση, έχει συντελεστεί «σοβαρή πρόοδος». 

Όσον αφορά την ένταξη ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ο Ντράγκι έδειξε για μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, λέγοντας πως «αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη». 

Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΕ ΦΑΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η έξοδος στις αγορές θα γίνει την κατάλληλη στιγμή, με στόχο το τέλος των Μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Κριτήριό μας για να κάνουμε την κίνηση είναι η βέλτιστη διαχείριση του δημόσιου χρέους και η προετοιμασία του εδάφους ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε πετύχει την οριστική έξοδο στις αγορές», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά την κόντρα την κυβέρνησης με τη δικαστική εξουσία, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑκαι τον ακατάσχετο λογαριασμό, καθώς και χαμηλότερα παράβολα για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας. Επίσης περιλαμβάνεται ρύθμιση για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων και της δικηγορικής αμοιβής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδ. Γεωργίου.

NΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ELA ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Κατά 1,1 δισ. ευρώ μείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το όριο έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, ρίχνοντάς το στα 40,5 δισ. ευρώ. 

Η μείωση αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), στη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών λαμβάνονται υπόψη οι ροές καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

ΟΡΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Οριακή μείωση της τάξης του 0,98% εμφάνισε τον Ιούνιο του 2017, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, αναζητούντων εργασία, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΑΕΔ, διαμορφώθηκε σε 822.124 άτομα έναντι 830.233 ατόμων τον Μάιο του ίδιου έτους.

Το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων (άνω των 12 μηνών) ανήλθε στο 58,96% και το ποσοστό των γυναικών στο 63,84%.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Την ανάγκη ποιοτικής βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στην εβδομαδιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Μεταξύ άλλων, ειδική μνεία γίνεται στον υποτονικό ρυθμό επέκτασης του τουριστικού τζίρου, αλλά και στις μειωμένες ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Ο ΣΕΒ προτείνει μία σειρά ρηξικέλευθων λύσεων, προκειμένου να τονωθούν οι τουριστικές επενδύσεις και να αναβαθμιστεί η ποιότητα του προϊόντος.

ΣΤΑ 310,6 ΔΙΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟ

Στα 529 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στο α’ τρίμηνο του 2017 το πλεόνασμα στο πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, έναντι πλεονάσματος 1,944 δισ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του 2016 και ελλείμματος 440 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2016.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα έσοδα ανήλθαν σε 18,131 δισ. ευρώ από 18,069 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι πρωτογενείς δαπάνες, παράλληλα, διαμορφώθηκαν σε 17,602 δισ. ευρώ από 18,509 δισ. ευρώ πέρυσι.

Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΕΛΟΣ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Την εκτίμηση ότι το Κραν Μοντανά υπήρξε «ένας ακόμη σταθμός στη μεγάλη μας πορεία για την επίλυση του Κυπριακού» και όχι «το τέλος, όπως δηλώνουν εκείνοι που επιθυμούν να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών τους», εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία, χθες βράδυ, στην εκδήλωση για τις «μαύρες» επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο. 

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.